• Pregleda: 5201

Besplatni preventivni pregledi u bolnici i ambulantama u Subotici i prigradskim naseljima

U nedelju 22. septembra, nastavlja se akcija besplatnih preventivnih pregleda, u cilju rane dijagnostike hroničnih bolesti. U skladu sa preporukom Ministarstva zdravlja, pored Opšte bolnice Subotica u akciju su uključeni i Domovi zdravlja Subotica i Bačka Topola.
Besplatni preventivni pregledi u bolnici i ambulantama u Subotici i prigradskim naseljima

U Opštoj bolnici Subotica obavljaće se preventivni ORL pregled  (ORL ambulanta Službe za polikliničko konsultativne preglede), merenje krvnog pritiska, EKG, merenje šećera u krvi i internistički pregled, zatim ultrazvuk abdomena, kao i analizu tumor markera (PSA, CEA, Alpha Fetoprotein)

Građani koji žele da provere nivo šećera u krvi ne bi trebalo da unose hranu posle 20 časova prethodne večeri. Za ultrazvučni pregled abdomena je potrebno da se građani adekvatno pripreme, što podrazumeva uzdržavanje od konzumiranja hrane, kafe i cigareta od ponoći. Za analizu tumor markera građani treba da se jave u prostorije bolničke laboratorije (poliklinički deo bolnice). Kriterijum za analizu tumor markera prostate (PSA): životna dob pacijenta ≥50 godina i uslov da u poslednjih godinu dana nije rađena ova analiza.

PREGLEDI NA TERITORIJI GRADA SUBOTICE I PRIGRADSKIH NASELJA

U nedelju od 8 do 16 časova Dom zdravlja Subotica organizuje preventivne preglede građana na EKG aparatima, preglede krvnog pritiska i pregleda šećera u krvi u zdravstvenim ambulantama u Subotici - Ambulanta 2 (Beogradski put 55), Ambulanta 5 (Zmaj Jovina 29), Ambulanta 6 (Segedinski put 42), Ambulanta 8 (Aksentija Marodića bb), Ambulanta "Peščara" (Šabačka bb), Ambulanta „Mali Bajmok“ (Franje Kluza 2) i Specijalističko poliklinička služba u Harambašićevoj 2.

U naseljima izvan Subotice građanima će biti na raspolaganju Ambulanta Palić (Veliki park 8) - i za stanovnike Hajdukova i Bačkih Vinograda, Zdravstvena stanica Čantavir (Jožefa Atile 13) - i za stanovnike Novog Žednika, Višnjevca, Bačkog Dušanova, Ambulanta Tavankut (Marka Oreškovića bb) i za stanovnike Ljutova i Skendereva), Zdravstvena stanica Bajmok (Maršala Tita bb) i za stanovnike Mišićeva i Rate, Ambulanta Kelebija (Veljka Vlahovića 8), Ambulanta Đurđin  (Borisa Kidriča bb) i za stanovnike Starog Žednika

Preventivni pregledi građana na EKG aparatima, pregledi krvnog pritiska i pregledi šećera u krvi u istom terminu biće organizovani i u ambulanti u Bačkoj Topoli.

Na pregled mogu da se jave i oni građani koji nemaju zdravstveno osiguranje, ali je potrebno poneti sa sobom bilo koji dokument za identifikaciju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
Marija Odgovori
BILO BI ODGOVORNO DA OBAVESTE GRADJANE KOLIKO PACIJENATA MOGU PRIMILI ZA LABORATOIJSKE PRETRAGE.OBICNO DODJE 4 X VISE, NAPRAVE SPISAK ZA PREKOBROJNE ALI IH NIKADA NE POZOVU.JEDINO JE RTG SLUZBA ISPOSTOVALA SPISAK.NAZALOST ZDRVASTVO JE BAS LOSE PA NI ORGANIZACIJA NIJE BOLJA.
Doktor
Sta ti imas protiv zdravstva?
Svi tu kukate a kad se razbolite odmah je sve ok i trcite u bolnicu...
Овца за шишање Odgovori
Јел' нација ЗДРАВИЈА после свих тих мас-популистичких прегледа? Nе би се рекло, нарочито на МЕНТАЛНОМ плану.
nebitno
šta ti predlažeš? imaš neku ideju?
Овца за шишање
Идеја је да се освестимо и окренемо леђа властодржачким упропаститељима које ти подржаваш. У уређеним друштвима нису потребне акције типа радних акција, масовних квази-прегледа и сл...
nebitno
ja sam hteo druže neku konvrzaciju. ka prvo. da razgovaramo.
ja podržavam vlast? nemoj da si smešan. pljujem po vlasti. ali neću da im okrećem leđa, pa da mi zabiju nož. nego ću da ih gledam u oči tok se budu gušili u mojim pitanjima gde mi je mladost otišla, zdravlje i sve ostalo.
btw u normalnim državama isto imaš ovakve akcije a i radne akcije, samo što su one ne primetne, u smislu da se neko tamo prikuplja neke zasluge šta ja znam.

ja te naravno neću vređati, sve najbolje.
Su Odgovori
Što češće bi trebalo organizovati besplatne preglede jer mnogi nisu u mogućnosti da plate, a i priroda bolesti je takva da se nekada ne sme cekati puno na rezultate uz ili laboratorije.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.