• Pregleda: 1897

Besplatna pravna pomoć za socijalno ugrožene

U Osnovnom sudu u Subotici, socijalno ugroženi građani već sa 15 godina mogu da dobiju besplatnu pravnu pomoć. Od 1. oktobra ta kategorija stanovništva, zahvaljujući zakonu koji reguliše besplatnu pravnu pomoć, ima pravo i na advokata, čije usluge će platiti država.
Besplatna pravna pomoć za socijalno ugrožene

Svakog petka, u Osnovnom sudu u Subotici, od 8 do 12 časova, pripravnici pružaju socijalno ugroženim građanima besplatnu pravnu pomoć.

- Pre svega pišu se tužbe za oblast porodičnog prva i to su tužbe za razvod braka, sporazumni predlozi za razvod braka i tužbe vezane za vršenje roditeljskog prava i izdržavanje - rekao je Daniel Kovač, portparol Osnovnog suda u Subotici.

Sagovornik RTV-a podseća na to da svaka stranka ima pravo da se u sudskom postupku služi svojim jezikom. To što ne zna svaki pripravnik recimo mađarski, nije prepreka, objašnjava Kovač.

Građani sa kojim je RTV razgovarao, nisu upoznati sa besplatnom pravnom pomoći u Osnovnom sudu, ali su saglasni da je takva pomoć u današnje vreme dobrodošla.

U oktobru je stupio na snagu zakon koji socijalno ugroženim građanima obezbeđuje besplatnu pravnu pomoć od advokata ili pravnika u lokalnim samoupravama.

- Klijentu je to besplatno, ali pružaocu usluga po zakonu nije. Oni će dobijati nadoknadu, delom od Republike, delom od lokalne samouprave po tarifi koja će se regulisati posebnim propisom - rekao je advokat Đerđ Bucko.

Vlada Srbije je odredila cenovnik za advokate. Najviša tarifa koja se može isplatiti u krivičnim postupcima je 130 hiljada dinara.

Izvor: RTV

povezane teme

4
Kom Odgovori
Šta treba dostaviti kao dokaz da si socijalno ugrožen?
DRAPO
Partijsku knjižicu SNS -a !!!
Nina Odgovori
Stanovništvo našeg grada je masovno socijalno ugroženo - imaće posla advokati, mada kada izvršitelji krenu na naplatu tu nema pomoći. Osta ona narodna: kadija te kudi kadija ti sudi!
Uvek u pravu Odgovori
Ništa nije besplatno pa tako ni ovo. Pruža se prilika da se uzmu silne pare a opravdanje će biti da je besplatnu pravnu pomoć zatražio veliki broj ljudi u šta mi nemamo uvid. Ukratko, ja ne ispunjavam uslove za ništa što je besplatno ali mogu da s mojim parama (i vašim) rade šta hoće bez ikakve kontrole.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.