Komentara: 4
Pregleda: 2362

Besplatna pravna pomoć za socijalno ugrožene

30.10.2019. u 00:00h
Izvor: RTV
U Osnovnom sudu u Subotici, socijalno ugroženi građani već sa 15 godina mogu da dobiju besplatnu pravnu pomoć. Od 1. oktobra ta kategorija stanovništva, zahvaljujući zakonu koji reguliše besplatnu pravnu pomoć, ima pravo i na advokata, čije usluge će platiti država.
Besplatna pravna pomoć za socijalno ugrožene

Svakog petka, u Osnovnom sudu u Subotici, od 8 do 12 časova, pripravnici pružaju socijalno ugroženim građanima besplatnu pravnu pomoć.

- Pre svega pišu se tužbe za oblast porodičnog prva i to su tužbe za razvod braka, sporazumni predlozi za razvod braka i tužbe vezane za vršenje roditeljskog prava i izdržavanje - rekao je Daniel Kovač, portparol Osnovnog suda u Subotici.

Sagovornik RTV-a podseća na to da svaka stranka ima pravo da se u sudskom postupku služi svojim jezikom. To što ne zna svaki pripravnik recimo mađarski, nije prepreka, objašnjava Kovač.

Građani sa kojim je RTV razgovarao, nisu upoznati sa besplatnom pravnom pomoći u Osnovnom sudu, ali su saglasni da je takva pomoć u današnje vreme dobrodošla.

U oktobru je stupio na snagu zakon koji socijalno ugroženim građanima obezbeđuje besplatnu pravnu pomoć od advokata ili pravnika u lokalnim samoupravama.

- Klijentu je to besplatno, ali pružaocu usluga po zakonu nije. Oni će dobijati nadoknadu, delom od Republike, delom od lokalne samouprave po tarifi koja će se regulisati posebnim propisom - rekao je advokat Đerđ Bucko.

Vlada Srbije je odredila cenovnik za advokate. Najviša tarifa koja se može isplatiti u krivičnim postupcima je 130 hiljada dinara.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 7 meseci i 6 dana
Komentara: 4
Pregleda: 2362
Povezane teme
besplatna pravna pomoć Osnovni sud Subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.