Komentara: 2
Pregleda: 7776

Beskrajni redovi za nove pasoše

30.03.2009. u 12:06h
Izvor: Subotičke novine
<p>Čekanje na labaviji evropski vizni režim postaje pomalo razumljivo ako to njihovo zatezanje uporedimo sa neefikasno&scaron;ću domaćih službi koje prave i izdaju paso&scaron;e.</p>
Beskrajni redovi za nove pasoše

Sve policijske uprave u Srbiji uspele su za proteklih 240 dana, od jula do danas, da izdaju svega 365.000 pasoša. To je manje od dve hiljade pasoša dnevno u celoj državi. Napravljeno je i 495.500 legitimacija. Rokovi postaju neobjašnjivo dugi!

Procedura

U Policijskoj upravi u Subotici mesečno se obradi od 1.100 do 1.300 prijava, a na osnovu zahteva koji se podnose ovih dana pasoši će se dobijati krajem avgusta.
U izuzеtno hitnim slučajеvima (potrеba za hitnim lеčеnjеm u inostranstvu, obavеštеnjе o smrti ili tеškoj bolеsti člana užе porodicе, nеodložan službеni put) ili iz drugih opravdanih razloga, ako su uz zahtеv priložеni dokazi koji potvrđuju razlogе hitnosti, nadlеžni organ jе dužan da putnu ispravu izda najkasnijе u roku od 48 sati od trеnutka podnošеnja zahtеva.
Za obrazac pasoša potrebno je uplatiti 2.000 dinara i na ime takse za podnesak još 200 dinara, ali se ovi računi plaćaju tek jedan dan pre zakazanog termina za izdavanje pasoša.
Osim novca za novi pasoš potrebna je važeća lična karta, izvod iz matične knjige rođenih, mora da bude original, bez obzira kada je izdat. Fotografije nisu potrebne, ali strpljenje jeste. Subotica ipak nema šampionske redove jer građani Bačke Topole ukoliko se danas prijave za novi biometrijski poasoš, dobiće taj dokument tek u oktobru. Subotičani mogu da se teše jer dolaze na red već u avgustu ali kako objasniti to čekanje kad Novosađani za tri sedmice dobijaju pasoše, Somborci za petnaestak dana, a Vrbašani za desetak radnih dana?!

Iskustva pred šalterima

Na šalteru subotičke Policijske uprave u sredu, 25. marta, nije bilo gužve, svega nekoliko ljudi. Jednog od njih zanimalo je kako da dođe do pasoša radi puta na posao u Nemačku. Tog dana slobodnih termina nije bilo, ali je čoveku ljubazno objašnjeno da dođe sutradan u podne i da se pokuša napraviti isprava „preko reda". Opravdano, čovek ide da peskari u Nemačku, ne planira povratak u roku od šest meseci, a strahuje da će mu u tom terminu „papiri" koje je prikupio iz Novog Sada i Temerina postati nevažeći. Onda sve nanovo. Sledeća gospođa bila je razočarana ne terminom koji joj je zakazan za polovinu avgusta koliko nesporazumom koji je tog dana koštao oko 3.000 dinara za državljanstvo i novu ispravu. Ona bi bez tog novca svakako ostala ali tek za pet meseci, jer nije shvatila da uplata treba da usledi tek dan nakon zakazanog izdavanja pasoša.
Nizali su se tako Subotičani, neki su došli da preuzmu svoje nove isprave, ali ni u jednom trenutku nije stvarana gužva. U Novom Sadu, saznajemo, potrebno je preko noći zauzeti mesto pred policijskom upravom kako bi se tokom dana stiglo do šaltera da bi se tog dana predala prijava za novi biometrijski pasoš. To je prvi uslov da građani do putne isprave u Novom Sadu dođu za tri nedelje.
Rok za podnošenje zahteva za novu ispravu je kraj ove godine.

 

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 15 godina i 2 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 7776
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.