Komentara: 0
Pregleda: 3079

Beogradska konferencija za novinare povodom 18. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici

10.05.2011. u 20:30h
Beogradska konferencija za novinare povodom 18. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici

Danas je u Ateljeu 212, u Beogradu, održana konferencija za novinare povodom osamnaestog izdanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji se održava оd 15. dо 21. mаја 2011. godine u Subotici.

Na konferenciji za novinare u ime Međunarodnog festivala pozorišta za decu govorili su direktor i selektor Festivala Slobodan Marković, predsednik Saveta Festivala Jovan Ćirilov i član Međunarodnog žirija Festivala i Saveta Festivala, Miroslav Radonjić.

Konferenciju je otvorio Jovan Ćirilov skrenuvši pažnju na značajnu ulogu Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji se ove godine 18. put održava u Subotici, budući da Festival odgaja buduće velike reditelje, pisce i glumce i kod dece razvija ljubav prema pozorišnoj umetnosti. Jovan Ćirilov je pohvalio veliki trud Slobodana Markovića, direktora i selektora Festivala koji je i ove godine odabrao niz predstava iz neuobičajeno dalekih i nama manje poznatih pozorišnih kultura, poput Kazahstana, Brazila i Jermenije.

Miroslav Radonjić, član ovogodišnjeg međunarodnog žirija Festivala, najavio je početak Festivala istakavši da će, od 15. do 21. maja Subotica postati prestonica pozorišta za decu. On je upoznao novinare sa celokupnim programom ovogodišnjeg Festivala istakavši da će ove godine Festival po prvi put ugostiti pozorišne trupe iz Brazila, Jermenije, Kazahstana i Perua čime se broj zemalja koje su do sada učestvovale u programu Međunarodnog festivala pozorišta za decu povećava na 41.

Predočivši celokupan Prateći program Festivala, gospodin Radonjić se posebno osvrnuo na rumunsko lutkarstvo kojem će biti posvećen niz programa u toku ovogodišnjeg Festivala. Na ovaj način, Festival nastavlja svoju tradiciju skretanja pažnje javnosti i pozorišnih stručnjaka na pojedine škole lutkasrtva, pa su do sada bili predstavljeni hrvatsko, bugarsko, mađarsko, rusko i slovačko lutkarstvo. Miroslav Radonjić najavio je da će naredne godine u središtu pažnje Festivala biti poljsko lutkarstvo.

Miroslav Radonjić najavio je da će tokom predstojećeg Festivala biti dodeljena nagrada za životno delo „Mali princ“ koju je Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice ustanovio 2000. godine, na stogodišnjicu od rođenja pisca Antoana de Sent Egziperija. Ovogodišnji dobitnici su rumunski dizajner Eustacio Gregorijan i rediteljka i glumica, dugogodišnja prvakinja lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, Irena Tot.

Miroslav Radonjić je najavio i bogat program na subotičkim ulicama – preko 50 predstava i više susreta pisaca za decu sa njihovom publikom.

Ovom prilikom, gospodin Radonjić je izvestio javnost o odlikovanju koje je nedavno uručeno direktoru Međunarodnog festivala pozorišta za decu, Slobodanu Markoviću. Reč je o Ordenu prijateljstva kojim je Ukazom predsednika Ruske Federacije Dimitrija Medvedeva od 2. februara 2011. godine, za ogroman doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu odlikovan gospodin Slobodan Marković.

Slobodan Marković je napomenuo da je Međunarodni festival pozorišta za decu, i ove godine, rezultat velikog truda ljudi okupljenih oko ideje promocije stvaralaštva za decu.

„Ništa od ovoga u Subotici nije slučajno, već je istrajni rad jedne grupe ljudi“, rekao je Marković.

On je napomenuo da se i dalje istrajava na ideji osnivanja lutkarske akademije čije bi sedište bilo u Subotici, navodeći kao pozitivne primere na koje bi se ugledala buduća akademija, Sankt Peterburg.

„Hrvatska i Crna Gora imaju akademije ili katedre za lutkarstvo, a Srbija to nema. Istrajaćemo na ovoj ideji, kao što smo i ranije odbranili Festival da bi postao samo privilegija dece“, rekao je gospodin Marković.

Posetite našu internet prezentaciju – www.lutfestsubotica.net

Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3079
Povezane teme

18. Međunarodni festival pozorišta za decu

pozorište za decu subotica

Slobodan Marković

lutkarsko pozorište

jovan ćirilov

miroslav radonjić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.