Komentara: 21
Pregleda: 23487
Foto

Beli lavovi stigli u ZOO vrt Palić

28.03.2017. u 03:17h
Izvor: Subotica.com
Zoološki vrt Palić je nedavno dobio nove stanovnike. U pitanju su Lav Belko i lavica Šumba, koji su u prirodi vrlo retki beli lavovi.
Beli lavovi stigli u ZOO vrt Palić

Šumba je rođena 2005. godine u Južnoafričkoj republici u nacionalnom parku Krugerm, odakle je sa svojim prijateljima dopremljena u Beo ZOO vrt. Ona danas teži skoro 220 kilograma i zaista je impozantna, ali nasuprot svom stasu ipak je fina, nežna i radoznala mačka.

Belko je mnogo mlađi pošto je rođen 18. aprila 2011. godine (uskoro će mu i rođendan), ali kada je reč o tome da mu se Šumba učini ugroženo, vrlo žustro digne svoj glas.

- Naravno, lavovi nisu stigli preko noći, njihov dolazak je rezultat jednomesečnih dogovora sa kolegom Srboljubom Aleksićem, - kaže za naš sajt Petar Savić, direktor zoološkog vrta Palić i nastavlja - Ovakav poduhvat zahteva brižno planiranje, ne samo smeštaja, nego i transporta, tako da smo uključili i Ministarstvo i inspekcije Veterine i Zaštite životne sredine. Želimo da našim štićenicima pružimo najbolje pa smo im osadili preko 26 sadnica žbunova i 5 stabala drva, dobili su novu trovisinsku penjlicu, nekolicinu panjeva i veštačku pećinu, kako bi imali šta da istražuju i kako da se igraju.

Beli lavovi stigli u ZOO vrt Palić

Beli lavovi su u prirodi jako retki, i poznati genetski fond ove podvrste potiče iz Kruger nacionalnog parka, čime su zvanično dobili status podvrste Panthera leo krugerii. Novi objekat koji je stacioniran pored nekadašanjeg objekta za bele medvede, će imati ne samo zabavan karakter nego i veliku obrazovnu vrednost. Igračke koje su namenjene za zabavau lavova takođe omogućuju ispoljavanje prirodnog ponašanja, tako da se ovim veličanstvenim životinjama omoguće aktivnosti pomoću kojih će posetioci imati iz prve ruke da steknu saznanja o biologiji i ekologiji ovih životinja.

Beli lavovi stigli u ZOO vrt Palić

Da li se planiraju još neke nove životinje u ZOO vrtu Palić?

- Zoološki vrtovi su najveći prijatelji i prvi rođaci jedni drugima. Normalna stvar je da se zbirka kao i svako živo biće menja i raste. U skorije vreme planiramo da otvorimo izložbeni prostor za Crvene kengure, a uskoro ćemo pred publiku da pustimo i dve ženke sivog kengura Macropus giganteum, koji je najveći među kengurima, a u toku su pregovori oko nabavke mužjaka. Naravno radimo i na tome da u saradnji sa drugim vrtovima dođu i brojne druge vrste, ali to je veliko iznenađenje koje ćete videti posle praznika, kaže Savić.

Za sada životinje su još uvek u karantinu, ali se za uskrs očekuje njihovo zvanično puštanje u dvorište i iz ZOO vrta upućuju poziv da zajednički doživimo ove trenutke.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 nedelje
Komentara: 21
Pregleda: 23487
Povezane teme

zološki vrt Palić

ZOO vrt Palić

petar savić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.