Komentara: 0
Pregleda: 1443

"Beli, beli svet" prikazan u bioskopu "Eurocinema"

13.11.2010. u 19:13h
Izvor: RTV Yueco
<p>U bioskopu "Eurocinema" sinoć je premijerno prikazan film "Beli, beli svet" reditelja Olega Novkovića. Film je do sada prikazan i nagrađivan na značajnim inostranim festivalima, a srpska publika do sada ga je mogla videti u Boru, gde je film snimljen i u Subotici. Premijeri u na&scaron;em gradu, pored reditelja i scenaristkinje, pristvovala je i glumačka ekipa.</p>
"Beli, beli svet" prikazan u bioskopu "Eurocinema"

Film "Beli beli svet", reditelja Olega Novkovića, pobednik je nedavno održanog 20. Festivala istočnoevropskog filma u nemačkom Kotbusu. Novkovićevo ostvarenje karakteriše, kako je navedeno, jedinstven kinematografski jezik koji izuzetno hrabrim i osobenim pristupom pretvara svakodnevne patnje ljudi na margini, u moćno estetsko iskustvo. Film "Beli beli svet" imao je svetsku premijeru na prestižnom Internacionalnom filmskom festivalu u Lokarnu, gde je osvojio dve nagrade i to nagradu za umetnički film , dok je nagrada za najbolju glumicu festivala pripala Jasni Đuričić. Film je simljen u Boru, koji se i ranije pojavljuje kao inspiracija reditelju Olegu Novkoviću i dramskoj autorki Mileni Marković, po čijem je scenariju film snimljen.

Reč je o modernoj tragediji koja se odigrava u rudarskom gradu Boru, nekada simbolu industrijskog prosperiteta, a sada simbolu postindustrijske krize koja pogađa čitav svet. U takvom ambijentu dešava se fatalna ljubav između mračnog, nemilosrdnog, starijeg muškarca i izgubljene mlade devojke, čiji lik tumači debitantkinja Hana Selimović.

U filmu igraju Uliks Fehmiu, Jasna Đuričić, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić, Meto Jovanovski. Producent je kompanija West End Production iz Beograda, a koproducenti su kuće iz Nemačke i iz Švedske.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1443
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.