• Pregleda: 10747

Bazeni posvađali vlast i opoziciju

Bazeni posvađali vlast i opoziciju

Gradnja kompleksa zatvorenih bazena u Dudovoj šumi biće prekinuta, a obezbeđena sredstva biće preusmerena na radove na manjem kompleksu na Prozivci, koji bi trebao biti završen do juna naredne godine. Istovremeno, obustavlja se i gradnja Narodnog pozorišta, dok se ne izmeni postojeći prolekat i ne prilagodi potrebama i mogućnostima grada Subotice. Ovakvu odluku su danas, nakon šestočasovnog zasedanja, doneli odbornici Skupštine grada.

Dok oko tačke koja se odnosila na Narodno pozorište nije bilo previše bure, jer su gotovo svi odbornici bili mišljenja da je reč o, u ovim okolnostima, nerealno velikom i skupom projektu, bazeni u Dudovoj šumi izazvali su žestoke polemike vlasti i opozicije koje su trajale gotovo pet sati.

Duško Guslov, pomoćnik gradonačelnika, je ukazao na potrebu obustavljanja radova na kompleksu bazena, jer za završetak radova i puštanje objekta u funkcij, prema proceni radne grupe koju uglavnom čine profesori Građevinskog fakulteta u Subotici, u potrebno još oko 10 miliona evra.

- Mi smo od nadležnih u republici i pokrajini dobili 536 miliona dinara i imali smo dve opcije. Ili da stavimo postojeću konstrukciju pod krov i uradimo sve radove na fasadi i onda ko zna koliko godina čekamo da bismo završili unutrašnjost objekta i prilazne puteve i parking, ili da do juna sledeće godine završimo gradnju novog, manjeg kompleksa u naselju Prozivka. Izabrali smo ovo drugo jer Subotičani već 15 godina čekaju zatvorene bazene. Razgovarali smo sa projektantima i fizički nije bilo moguće da sa ovim novcem završimo jedan deo kompleksa čija je gradnja počela sredinom 90-ih godina i pustimo ga u funkciju. Gradićemo nove bazene, koji će zadovoljiti potrebe Subotičana, na javnom građevinskom zemljištu, gde postoji sva potrebna dokumentacija i komunalna infrastruktura, te neće biti značajnih dodatnih troškova – rekao je Guslov.

Duško Guslov, Nenad Ivanišević, Oliver Dulić, Ištvan Pastor

Ipak, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, čiji su odbornici glasali protiv predloga odluke o bazenima, optužio je vladajuću koaliciju da se služe lažima i obmanama, jer su u nekoliko navrata već govorili da su za kompleks u Dudovoj šumi obezbeđena sredstva, „kao i da ranije nikada nije bilo reči o 10 miliona evra“.

- U januaru ove godine, tadašnji izvođač radova je saopštio da je dovoljno još 590 miliona dinara za završetak, a čak je ministar Oliver Dulić u aprilu ove godine izjavio da je novac obezbeđen. Sada nam se servira druga priča. Smatramo da situaciju treba sagledati još jednom i pristupiti faznoj gradnji i puštanju u funkciju delova objekta kako budu završavani. Komercijalne sadržaje treba ostaviti za kraj – istakao je Pastor.

Nenad Ivanišević, odbornik Demokratske stranke, izrazio je čuđenje žestokom protivljenju Saveza vojvođanskih Mađara predlogu odluke o bazenima, naročito kada se ima u vidu da je njihov predsednik, Ištvan Pastor, na sednici Upravnog odbora Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, glasao da se taj predlog usvoji.

- Gospodin Pastor u Novom Sadu, gde je deo vlasti, podržava ovu odluku, a u Subotici gde je u opoziciji, glasa protiv nje. Jasno je da je na delu prikupljanje jeftinih političkih poena. Ovo nije bila laka odluka, ali smo morali da biramo između ikakvog i nikakvog bazena. Sada možemo da garantujemo da će gradnja biti gotova do juna naredne godine – kaže Ivanišević.

Izvor: SuMedija

povezane teme

179
Dino Odgovori
Na temu doslednosti SVM-a po pitanju bazena: Da li znate da je ovaj isti Pastor koji je danas bio PROTIV ove odluke, pre nekoliko dana kao član Fonda za kapitalna ulaganja bio ZA PRENAMENU ISTIH OVIH sredstava!! Gospodine Pastor, kako ovo objašnjavate?!
Eva Odgovori
Mislim da je danas na Skupštini svima bilo jasno da su donete ispravne 2 odluke. Oko zgrade Narodnog pozorišta su se čak i odbornici SVM-a složili, a što se tiče bazena tu možemo diskutovati. Biramo između opcije da li će Subotičani imati zatvoreni bazen sledeće zime ili neće. Svim odbornicima koji su bili za drugu varijantu…neka im je na čast.
Filip Odgovori
Da li znate da bi održavanje bazena u Dudovoj i pozorišta (onakve kakvim ih je SVM zamislio) koštalo građane preko 400 miliona dinara godišnje?! Dakle radi se samo o održavanju (čišćenje, struja, zaposleni…) A jel znate koliki je budžet Grada? Oko 4 milijarde. Prostom matematikom dolazimo do cifre od oko 10% budžeta koji se izdvaja SAMO ZA ODRŽAVANJE ova dva objekta. I posle nek mi neko kaže da danas donete odluke nisu dobre..
Ivana Odgovori
Jedna lokalna samouprava ne može imati dovoljno sredstava za realizaciju takvih projekta. Isto tako, nerealno je očekivati da će nam Pokrajina i Republika nastaviti finansijski pomagati, jer za pare koje bi uložili u subotički bazen, mogu napraviti po jedan bazen u 3 grada. Stoga mislim da je ovo ispravna odluka i drago mi je da je neko konačno odlučio da se suoči sa realnošću.
Svetislav Odgovori
Ne treba zaboraviti ključnu stvar kod analize ove odluke: za jedan bazen su obezbeđena sredstva, dok za drugi nisu i ko zna kada ćei da li će biti.
hajnalka Odgovori
Zapanjila me činjenica koju sam čuo pre neki dan. Bazen u Dudovoj je 2. najveći bazen ovakvog tipa u Evropi koji se gradi! Zvuči lepo, međutim treba biti realan. Mi ne spadamo među najrazvijenije zemlje sveta i nemamo novca za takve investicije. Naročito ne u doba ovakve krize.
Konačno! Odgovori
Konačno da neko u ovom gradu smogne hrabrosti da kaže istinu! Projekti koje je SVM pokretao su megalomanski i nerealni. Bilo je lepo obećavati bazene od preko 10.000 kvadrata i pozorište koje je preveliko čak i za potrebe Beograda. Međutim, sada kada treba obećano i ostvariti SVM se bavi jeftinom demagogijom i okrivljavanjem drugih za svoje neuspehe.
Subotičanin Odgovori
Racionalna i ekonomična odluka, podržavam je!!!
Stipan Odgovori
Svi oni koji su protiv ovih odluka neka kažu na koji način bi obezbedili sredstva za nastavak radova. Ovde se jednostavno radi između 2 izbora. Imati pozorište ili ga nemati. Imati bazen ili ga nemati. Drago mi je što su odbornici doneli ispravnu i veoma hrabru odluku.
Elvira Odgovori
Za te pare koje su potrebne da se realizuje projekat SVM-a od pre 15 godina, danas mogu da se izgrade 3 nova funkcionalna bazena. Čekanje da se obezbede neophodna sredstva za nastavak radova može trajati jako dugo. Konačno je neko odlučo da građanima kaže istinu!
Ekonomista Odgovori
ko sam dobro shvatio, sredstva su obezbeđena i kreće se u realizaciju, mislim da je to logičan redosled aktivnosti, dobar potez.
Maja Odgovori
Neću mnogo filozofirati. Prethodne 3-4 gradske vlasti su obećavale zatvoreni bazen. Rezultate vidimo (bolje reći – ne vidimo ih). Hajde da ovom sazivu pružimo šansu. Ako ne ispune obećano, onda drvlje i kamenje po njima, ali ako ispune – imaju moj glas!
Duško Odgovori
Sredstva za bazen na Prozivci su obezbeđena (Vlada je već odobrila prenamenu sredstava). Eh, da i SVM svojevremeno nije ulazio u projekte bez zatvorene finansijske konstrukcije, ne bismo mi danas imali ovoliko kostura po gradu.
Ivana Odgovori
Mnogo više ljudi će posećivati bazen na Prozivci nego u Dudovoj... dobra vest.
Srba Odgovori
Da se ne lažemo, svi građani su odavno znali da se radi o megalomanskim projektima i da para za to nema! Drago mi je što je neko konačno odlučio da građanima kaže istinu u oči! Prvo obezbedi sredstva – onda gradi. Šteta što se neki ranije nisu vodili tom politikom.
Mrgud Odgovori
Konačno se prekida sa nerealnim projektima, podržavam svim srcem.
Kapetan Odgovori
Danas su na Skupštini donete dve veoma teške, ali i značajne i ispravne odluke. Konačno se pokreću projekti koji su u skladu sa vremeno i mestom u kome živimo. Raniji projekti pozorišta i bazena su više priličili svetskim mertopolama nego Subotici. Lepo je zvučalo, ali nikakve veze sa realnošću…
Jasmin Odgovori
Što se mene tiče, oni ogromni bazen i pozorište nam nisu potrebni. Građani nikada nisu tražili neke grandiozne projekte, već mesto gde će zimi moći plivati, trenirati…i jedno obično pozorište. Konačno je neko uočio prave potrebe građana i krenuo u realizaciju toga.
Tamara Odgovori
Svestan sam da će biti gomila kritičara ove doluke, aliu hajde da ovako gledamo na stvari: mnogi su obećavali – nisu ostvarili. Hajde da ovima pružimo šansu, pa ako nas iznevere… Međutim, hajde da unapred ne mlatimo praznu slamu. Sebi su dali kratke rokove, ubrzo ćemo videti koliko su iskreni i koliko vrede.
Komnenic Odgovori
Čuo sam da će na gradilištu bazena biti postavljene kamere i da će građani u svakom momentu na internetu moći da prate napredak radova. To je sjajna ideja. Pravi način da građani imaju uvid u realizaciju projekata i način trošenja budžetskog novca.
joky Odgovori
Meni kao plivaču je izuzetno drago što će Subotica uskoro dobiti zatvoreni gradski bazen. Onaj bazen u Dudovoj je toliko nerealan, megalomanski i skup, da u skorije vreme neće biti gotov. Podržavam ovu odluku i nadam se da će dato obećanje biti i ostvareno.
Neša Odgovori
Svakome ko se bar imalo razume u problematiku su jasne dve stvari. Kao prvo, za onakvo pozorište su potrebne OGROMNE količine novca, koje se u ovo doba krize jednostavno NE MOGU izdvojiti. Kao drugo, Subotici uopšte ni ne treba tako veliko i nefunkcionalno pozorište. U svakom slučaju, pametna odluka.
bela.su Odgovori
Ja, iskreno, nemam razloga da sumnjam u realizaciju bazena na Prozivci. Kažu da su pare obezbeđene i da radovi vrlo uskoro treba da počnu. S druge strane, imam ogroman razlog da ne verujem onima koji kritikuju ovu odluku i koji su isprojektovali pozorište i bazen koji dan danas posle 15 godina stoji nezavršen (iako su oni od tih 15, imali skoro apsolutnu vlast u 90% tog perioda).
Andjela Odgovori
Kamo sreće da se i ranije razmišljalo na ovaj način. Planirati realno, u skladu sa mogućnostima, obezbediti sredstva, pa tek onda ući u projekat.
makky Odgovori
Nadam se da ovo znači i konačan raskid sa prošlošću i politikom pokretanja megalomanskih projkata za koje ne postoje sredstva i koji su prikladniji Nemačkoj i Švedskoj, nego nama.
Ely Odgovori
Da nije žalosno, bilo bi smešno. Jedini bazen, u izgradnji, ove namene koji je veći od ovog u Dudovoj je bazen u Londonu koji se sprema za Olimpijske igre 2012. godine. Hajde baš da vidim onoga ko će mi reći da SVM ne pokreće sulude i megalomanske projekte koji nemaju veze sa vremenom i prostorom u kome živimo. Da nije možda SVM planirao ‘95. godine da će Subtoica biti domaćin nekih Olimpijskih igara, možda?!
Dosta je bilo Odgovori
Ako SVM ima nešto protiv ove ideje neka od svojih pozamašnih sredstava finansira izgradnju i održavanje svojih suludih projekata.
suboticanin Odgovori
Konačno! Doneta je hrabra odluka. Kažu ljudi “koliko para, toliko muzike”. Mislim da su se neke prethodne vlasti suočavale sa problemom nesvesnoti okvira u kojima žive. Svi bismo mi voleli grandiozne projekte u gradu, međutim treba pogledati narod u oči i iskreno mu reći: za takve projekte nema para!
Đole Odgovori
Krivi smo mi što smo dozvolili da nam se takvi megalomanski projekti nameću
Mestrala Odgovori
Ovim odlukama smo na korak bliže, i završetku radova na pozorištu, i izgradnji zatvorenog bazena. Svim građanima je odavno jasno da se radi o nerealnim projektima SVM-a, za koje pare neće biti obezbeđene ko zna koliko dugo. Razlog je jasan. Niko neće da ulaže sredstva u to, jer se za te pare danas može izgraditi nekoliko sličnih, funkcionalnijih objekata.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.