Komentara: 3
Pregleda: 4565

Bankrotirao "Podrum Palić"

29.07.2010. u 03:50h
Izvor: Portal "B92"
<p>Vinarija i fabrika sokova "Podrum Palić" bankrotirala, jer dve i po godine od uvođenja stečaja nije uspela da se izvuče iz nagomilanih dugova, pi&scaron;e "Politika".&nbsp;Neizmirene obaveze vinarije i fabrike sokova, u vlasni&scaron;tvu Vojina Đorđevića, iz predstečajnog perioda iznose milijardu dinara.</p>
Bankrotirao "Podrum Palić"

Protiv odgovornih lica u preduzećima Vojina Đorđevića poreska policija je od 2008. godine podnela Osnovnom, tada Opštinskom javnom tužilaštvu u Subotici više od deset krivičnih prijava zbog utaje poreza, saznaje "Politika".

Međutim, ni u jednom slučaju presuda nije doneta, niti su prijave procesuirane do kraja, a tek u nekoliko predmeta održana su prva ročišta.

Izvor "Politike" koji je upućen u poslovanje preduzeća Vojina Đorđevića objašnjava da je intenzivna poreska kontrola ovih firmi započela krajem 2007. godine i već prve analize su pokazale da u vezi isplate poreza postoje nezakonitosti.

Kontrolisane su, između ostalih preduzeća "Si end Si kompani", "Đ. S. promet", "Si end si špedicija", "Đorđević brend menadžment", "Eko trejd", "Fajndrinks", "Soft drink", "Arteska"... Nad navedenim firmama aprila ove godine Privredni sud u Subotici doneo je rešenje o otvaranju stečaja jer su duže od tri godine u blokadi.

Istražnim organima bilo je lako uočljivo da je zajednički imenitelj poslovanja svih ovih preduzeća Vojin Đorđević, iako su krivične prijave podnošene prema različitim odgovornim licima u firmi. Ime Vojina Đorđevića pojavljuje se tek u jednoj ili dve krivične prijave, mada je prema podacima do kojih se došlo tokom provere rada preduzeća bilo jasno da su pojedinci samo fiktivno raspolagali novcem sa računa, dok je, u stvarnosti, novac odmah isplaćivan na ruke Vojinu Đorđeviću.

"Postoji sistem poslovanja u kome se registruje na desetine preduzeća, ali u suštini uvek postoji ista grupa Đorđevićevih saradnika koja radi za sve firme", kaže sagovornik "Politike".

"Poreznici imaju načina da obezbede naplatu obaveze prema državi i ti mehanizmi u ovom slučaju nisu iskorišćeni, naprotiv, u više navrata je odobravan reprogram obaveze. Poreska uprava nije bila dovoljno obazriva, ili nije htela da bude obazriva u obezbeđivanju duga prema državi, pa je između ostalog dozvolila da se iz Srbije otuđi zaštitni znak alkoholnog pića 'gorki list' koji je registrovan u Sloveniji i koji predstavlja najvredniji deo njihove imovine. Poslednje procene govore o tome da čak i kada se oduzme imovina preduzeća u stečaju, ostaće dug prema državi od milijardu dinara koji neće moći da se naplati", tvrdi sagovornik "Politike".

Izvor kaže da se prilikom osnivanja preduzeća vodilo računa da firme ne budu povezana pravna lica, kako ne bi došli u situaciju da poreznici dug prema državi namire od "dužnikovog dužnika". Ali i bez obzira na to, kontrolom poslovanja preduzeća bilo je moguće utvrditi da se radi o šemi iza koje se "krije" Vojin Đorđević.

 

Izvor: Portal "B92"
Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4565
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.