Komentara: 0
Pregleda: 3972

Bankari blokirali račune „Fidelinke“

09.04.2009. u 19:45h
Izvor: Blic
<p>Račun subotičke "Fidelinke", koja se bavi proizvodnjom i preradom žitarica, blokiran je sa ne&scaron;to vi&scaron;e od 528 miliona dinara, &scaron;to je za 27 miliona vi&scaron;e u odnosu na kraj protekle nedelje. Nekoliko banaka na ovaj način želi da za&scaron;titi svoj kapital, po&scaron;to kompanija sa severa Bačke, navodno, nije na vreme servisirala rate za ranije podignute kredite. Blokiran je i račun "Pekare Fidelinka", koja je bila garant za nekoliko kredita.</p>
Bankari blokirali račune „Fidelinke“

Iako "Fidelinka" već duže slovi za jednu od najuspešnijih firmi i prema svim parametrima posluje dobro, pre tri sedmice niška AIK banka je odlučila da blokira njen račun jer je došlo do zastoja u vraćanju podignutog kredita. To je izazvalo lančanu reakciju na bankarskom tržištu, pa se još nekoliko banaka, čije su centrale u inostranstvu, odlučilo na isti korak.

To je dovelo do toga da su zarade za 600 zaposlenih prvi put kasnile desetak dana, ali su radnici krajem marta ipak dobili zarade, tople obroke i putne troškove.
Pretpostavlja se da su problemi izazvani činjenicom da je "Fidelinka" na tržište plasirala više robe nego što je imala na zalihama, što je dovelo do pada likvidnosti i bojazni banaka da neće moći da naplate svoja potraživanja. Očekuje se da će ove sedmice biti održan sastanak rukovodstva subotičke kompanije sa predstavnicima banaka.

U "Fidelinki" je potvrđeno da u klauzuli ugovora o kreditu sa bankom iz Niša stoji da ona može reagovati u slučaju da proceni da je njen kapital u opasnosti. Ipak, ostaje nejasno zašto je tako procenjeno jer u subotičkoj kompaniji tvrde da su potraživanja veća od dugovanja, te očekuju da će bankari na zajedničkom sastanku skinuti blokadu.

Nezvanično se saznaje da niška banka traži i garancije države u sporu sa "Fidelinkom" jer je kreditni ugovor trenutno obezbeđen samo menicama.
"Blic" juče nije mogao da razgovara sa Vasiljkom Radulović, generalnom direktorkom kompanije, jer je imala nekoliko neodložnih sastanaka, dok je njen zamenik Branko Lavrenčić u Sloveniji i nije bio dostupan za razgovor.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 15 godina i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 3972
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.