Komentara: 2
Pregleda: 1993

Bakterije u vodovodu

27.11.2009. u 12:24h
Izvor: Blic
<p>Subotičani iz centra grada piju kvalitetniju vodu od me&scaron;tana prigradskih naselja, pokazalo je ispitivanja vode na mikrobiolo&scaron;ku i fizičko-hemijsku ispravnost. Iako se mikrobiolo&scaron;ka neispravnost odnosi na bakterije koje ne izazivaju oboljenja kod ljudi, u Centru za higijenu i humanu ekologiju pri Zavodu za javno zdravlje kažu da je ovakvo stanje alarm koji upozorava da čistoća sistema za vodosnabdevanje nije zadovoljavajuća.</p> <p>&nbsp;</p>
Bakterije u vodovodu

Dr Zorica Mamužić-Kukić, načelnica Centra, kaže da u gradu postoji više vodozahvata i da vodozahvat I, koji snabdeva između 70 i 80 odsto stanovništva, daje vodu koja zadovoljava kriterijume zahvaljujući fabrici za prečišćavanje voda.

- Ostatak grada i prigradska naselja se snabdevaju vodom koja se samo dezinfikuje, te je zbog toga različitog kvaliteta. Kontrolišemo komunalni vodovod u Bajmoku, Bačkim Vinogradima, Bačkom Dušanovu, Kelebiji, Maloj Bosni, Mišićevu, Đurđinu, Novom Žedniku, Čantaviru, Višnjevcu i drugim mestima i u zavisnosti od doba godine mikrobiološke analize pokazuju neispravnost između deset do 30 odsto uzoraka. Olakšavajuća okolnost je što u preko 80 odsto slučajeva neispravnost čine bakterije koje ne izazivaju oboljenja, ali mnogo govore o čistoći sistema za distribuciju vode, a takvi podaci su korisni za preduzimanje intervencija na mreži. Praćenje higijenske ispravnosti vode je kontinuirani proces, a osim kontrole u Zavodu za javno zdravlje i stručnjaci „Vodovoda i kanalizacije" svakodnevno analiziraju kvalitet vode i često pre nas uoče neispravnost i odmah reaguju - kaže dr Zorica Mamužić-Kukić.

Ona dodaje da subotička voda sadrži elemente geološkog sastava terena i da se gvožđe, amonijak i mutnoća otklanjaju posebnim tretmanima kako bi bili zadovoljeni svi kvaliteti po važećem pravilniku, koji je u velikoj meri u skladu sa zahtevima Evropske unije. Sa sličnim problemima, što se tiče kvaliteta vode, suočavaju se i Mađarska i Rumunija, zemlje koje su na dugoročni rok napravile akcione planove.

- Kod fizičko-hemijske kontrole skoro da u svakom uzorku ima gvožđa, amonijaka i mutnoće, ali ne utiču svi parametri podjednako na zdravlje ljudi. Recimo, prisustvo gvožđa dozvoljeno je do 0,3 mg/l, a kod nas se nalazi i trostruko više. Takva voda neće imati negativne posledice po zdravlje, ali ona izaziva opravdane primedbe potrošača pošto će im veš i sanitarije biti žuto obojeni, dok povećana mutnoća i gvožđe stvaraju talog koji je dobra podloga za razmnožavanje bakterija - upozorava dr Zorica Mamužić-Kukić.

U školi ne piju vodu
Utvrđena je mikrobiološka neispravnost vode kojom se snabdeva i Osnovna škola „Sveti Sava" na Bikovu, pa su propisane mere pojačane dezinfekcije koje nisu dale rezultate. Zbog toga se voda još ne preporučuje za piće i pripremu hrane, a školarci umesto redovnog pranja ruku po preporuci koriste vlažne maramice.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1993
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.