Komentara: 3
Pregleda: 2214

Bakman, Kapor i Jelena Dimitrijević obeležili čitalačku godinu za nama

09.01.2020. u 15:23h
Izvor: Subotica.com
U 2019. godini, sugrađani su najviše čitali trilere, krimi i ljubavne romane, a uz beletristiku, rado su prelistavali i stručnu literaturu iz oblasti istorije, psihologije, pedagogije i zdravstva, te biografije i autobiografije znamenitih ličnosti.
Bakman, Kapor i Jelena Dimitrijević obeležili čitalačku godinu za nama

Iako se ukus čitalaca u pogledu izbora pisaca i žanrova nije značajno menjao poslednjih nekoliko godina, Jelena Cvetić, bibliotekarka Pozajmnog deljenja za odrasle, kaže da gotovo svake godine "ispliva" po jedno ime starog ili novog pisca, koji se aktuelizuje zahvaljujući preporuci ili dobroj reklami.

- Prošle godine se pojavio Fredrik Bakman i njegova knjiga "Čovek po imenu Uve", po kojoj je i snimljen film, pa još dva nova naslova "Brit-Mari je bila tu" i Moja baka vam se izvinjava". Pre njega je Gijom Muso bio dosta popularan, uz Jusi Adler Olsen, Lusindu Rajli, Kristin Hanu i Ju Nesbea, koji su uvek aktuelni i čiji rad naši čitaoci prate i traže nastavke, a vrlo tražen je i Peter Handge, koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za književnost - kaže Cvetić.

Bakman, Kapor i Jelena Dimitrijević obeležili čitalačku godinu za nama

Slično je i sa domaćim autorima, gde su uz vrlo čitane naslove Jelene Bačić Alimpić, Vanje Bulić, Vesne Dedić i Ivane Dimić, svoje mesto u rukama čitalaca pronašli i naslovi nešto starijih književnika. 

- Zanimljivo je da čitaoci iz zapećka izvuku neke pisce koji godinama nisu bili aktuelni, pa se sada opet čita Kapor, a popularna je i Jelena Dimitrijević, naša spisateljica i avanturistkinja koja je živela krajem 19. i početkom 20. veka, obišla je gotovo ceo svet i pisala je putopise - dodaje Cvetić.

Bakman, Kapor i Jelena Dimitrijević obeležili čitalačku godinu za nama

Zajedno sa svim odeljenjima i ograncima, Gradska biblioteka Subotica broji oko 6.000 članova, a za učlanjenje je potrebna lična karta ili, ukoliko je u pitanju maloletno lice, osnovni podaci kojima će se ispuniti karton. Članska karta u trajanju od 12 meseci košta 800 dinara, dok je za penzionere 500 dinara, a tokom godine biblioteka organizuje i nekoliko akcija, u toku kojih je moguće ostvariti popust.

- Svake godine imamo akciju na Dečjem odeljenju tokom februara i marta, kada organizujemo kviz "Čitam i skitam" i tada se deca mogu učlaniti po ceni od 300 dinara, a tokom oktobra, kada je mesec knjige i rođendan biblioteke, svi naši čitaoci mogu da se učlane uz popust od 50 odsto, odnosno po ceni od 400 dinara - poručuje Cvetić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2214
Povezane teme

gradska biblioteka

gradska biblioteka subotica

čitanje knjiga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.