Komentara: 51
Pregleda: 31912

Bahato ponašanje policijskog službenika

20.02.2015. u 15:29h
Izvor: Subotica.com
Našoj redakciji danas su se obratile dve osobe koje su po njihovim rečima žrtve bahatog ponašanja policijskog službenika, a navedenom incidentu je prethodilo sankcionisanje saobraćajnog prekršaja za koji tvrde da nije postojao.
Bahato ponašanje policijskog službenika

Situacija koju su nam naši sagovornici opisali desila se juče (četvrtak) oko 16 časova na krivini kod Majšanskog mosta kada je njihovo vozilo zaustavljeno od strane jednog službenika PU Subotica, saobraćajnog policajca (u daljem tekstu: Policajac 1), na prvi utisak zbog rutinske kontrole.

Vozilo je Policajac 1 isključio iz saobraćaja i uputio ih da zaustave vozilo pored njihovog službenog vozila. U sledećem momentu Policajac 2 dolazi do suvozača (A.R.) i traži mu dokumenta, ne obrazlažući razloge, dok se u tom momentu Policajac 1 već udaljio, zaustavljajući drugo vozilo.

Policajac 2 odlazi u službeno vozilo i bez reči obrazloženja počinje da "zapisuje nešto". Suvozač zaustavljenog  putničkog vozila nakon par minuta odvezuje pojas i prilazi Policajcu 2 koji se nalazio u službenom vozilu, zapisujući nešto, sa polu odškrinutim vratima. Suvozač je pitao Policajca 2 da li može da zna o čemu je reč, zašto su zaustavljeni i ako mogu uskoro da krenu jer su u žurbi, na šta je Policajac 2 rekao da piše prekršajni nalog zbog nevezivanja sigurnosnog pojasa, na šta se suvozač usprotivio komentarom da službenik nije u pravu, da su obojica bili vezani i da su jedan drugom svedoci. Po rečima suvozača posle kraće rasprave Policajac 2 u više navrata je odbijao da se identifikuje i kaže broj značke, da bi u jednom momentu vratima službenog automobila blago odgurnuo A.R., pretpostavlja se želeći da stavi do znanja da ne želi da prihvati njegove komentare.

U sledećem momentu A.R. poziva broj 192 i objašnjava situaciju u kojoj se nalazi. Petnaestak minuta kasnije na lice mesta dolazi treće službeno lice, u hijerarhiji nadređeno saobraćajnim policajcima (identitet poznat redakciji) i pokušava da posreduje u novonastaloj situaciji, ali po rečima A.R. i V.Ž. verbalna agresivnost i bahato ponašanje Policajca 2 ne prestaje čak ni u prisustvu nadređene osobe.

Posle nekoliko minuta rasprave u kojoj Policajac 2 nije želeo da popusti, situacija se smirila, a treće službeno lice zamolilo je kolegu da odstupi, suvozaču putničkog vozila A.R. je uručen prekršajni nalog koji nije potpisao, a treće službeno lice je dvojicu građana uputilo da se u toku sutrašnjeg dana obrate u stanicu Saobraćajne policije u Izvorskoj ulici i iznesu svoje viđenje situacije i primedbe koje imaju na rad policijskog službenika.

A.R. je tražio da se na licu mesta napravi zapisnik sa njegovom izjavom, ali Policajac 2 je i to odbio.

Vozač automobila V.Ž. je posle nešto više od pola časa zbog obaveza morao da napusti mesto, a A.R. se zadržao još dvadesetak minuta. Do tada je njihovo vozilo bilo zaustavljeno neposredno pored mesta dešavanja. A.R. tvrdi da je vrlo lako dokazivo da zbog nepreglednosti toga dela puta službena lica nisu mogla sa sigurnošću da utvrde (kako se to zvanično opisuje - metodom opažanja) da jedan od putnika nije bio vezan sigurnosim pojasem, a posebno to nije mogao da utvrdi Policajac 2 koji je u tom momentu bio okrenut leđima, pogotovo što je A.R. imao crnu jaknu na sebi.

Jutros oko 10 časova A.R. i V.Ž. su posetili stanicu Saobraćajne policije u Izvorskoj i tamo kratko porazgovarali sa zamenikom komandira Saobraćajne policije (J.K.) koji ih je ljubazno saslušao i savetovao da za izrečenu kaznu podnesu prigovor Prekršajnom sudu radi utvrđivanja činjeničnog stanja, ali i da podnesu zvaničnu prijavu protiv lica za koje tvrde da se nije ophodilo u skladu sa pravilima službe. A.R i V.Ž. su najavili da će od ponedeljka podneti pritužbu na rad policijskog službenika, ali i na napisanu prijavu za kako tvrde nepostojeći prekršaj.

Imena policajaca i brojeve njihovih službenih legitimacija poseduje naša redakcija, kao i prekršajni nalog koji je bio okidač za dalji razvoj situacije. A.R. i V.Ž, obojica u ranim četrdesetim godinama, odlučni su da istraju u nameri da se situacija analizira iz oba ugla, da se sagledaju sve činjenice i da se, ukoliko se potvrde njihove tvrdnje, Policajac 2 sankcioniše u skladu sa pravilima službe ovog odeljenja MUP-a.

PU Subotica bez komentara dok se ne utvrde činjenice

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo nadležne iz Policijske uprave Subotica koji su nam rekli da ukoliko građanin smatra da su mu nepravilnom ili nezakonitom radnjom policijskih službenika povređena ili ograničena osnovna prava i slobode, građanin ima prava da podnese pritužbu na ponašanje policijskog ili policijskih službenika na osnovu kojeg se sprovodi pritužbeni pustupak propisan Zakonom i u kome se utvrđuje osnovanost pritužbe.

Kada je u pitanju radnja građanina koja je od strane policijskog službenika kvalifikovana kao prekršaj propisan Zakonom o prekršajnoj odgovornosti građanina odlučuje naležni Prekršajni sud.

Iz PU Subotica ističu da se posebna pažnja povećuje zakonitosti u radu policijskih službenika i poštovanja kodeksa policijske etike.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 51
Pregleda: 31912
Povezane teme

Policijska uprava Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.