• Pregleda: 29731

Bahato ponašanje policijskog službenika

Našoj redakciji danas su se obratile dve osobe koje su po njihovim rečima žrtve bahatog ponašanja policijskog službenika, a navedenom incidentu je prethodilo sankcionisanje saobraćajnog prekršaja za koji tvrde da nije postojao.
Bahato ponašanje policijskog službenika

Situacija koju su nam naši sagovornici opisali desila se juče (četvrtak) oko 16 časova na krivini kod Majšanskog mosta kada je njihovo vozilo zaustavljeno od strane jednog službenika PU Subotica, saobraćajnog policajca (u daljem tekstu: Policajac 1), na prvi utisak zbog rutinske kontrole.

Vozilo je Policajac 1 isključio iz saobraćaja i uputio ih da zaustave vozilo pored njihovog službenog vozila. U sledećem momentu Policajac 2 dolazi do suvozača (A.R.) i traži mu dokumenta, ne obrazlažući razloge, dok se u tom momentu Policajac 1 već udaljio, zaustavljajući drugo vozilo.

Policajac 2 odlazi u službeno vozilo i bez reči obrazloženja počinje da "zapisuje nešto". Suvozač zaustavljenog  putničkog vozila nakon par minuta odvezuje pojas i prilazi Policajcu 2 koji se nalazio u službenom vozilu, zapisujući nešto, sa polu odškrinutim vratima. Suvozač je pitao Policajca 2 da li može da zna o čemu je reč, zašto su zaustavljeni i ako mogu uskoro da krenu jer su u žurbi, na šta je Policajac 2 rekao da piše prekršajni nalog zbog nevezivanja sigurnosnog pojasa, na šta se suvozač usprotivio komentarom da službenik nije u pravu, da su obojica bili vezani i da su jedan drugom svedoci. Po rečima suvozača posle kraće rasprave Policajac 2 u više navrata je odbijao da se identifikuje i kaže broj značke, da bi u jednom momentu vratima službenog automobila blago odgurnuo A.R., pretpostavlja se želeći da stavi do znanja da ne želi da prihvati njegove komentare.

U sledećem momentu A.R. poziva broj 192 i objašnjava situaciju u kojoj se nalazi. Petnaestak minuta kasnije na lice mesta dolazi treće službeno lice, u hijerarhiji nadređeno saobraćajnim policajcima (identitet poznat redakciji) i pokušava da posreduje u novonastaloj situaciji, ali po rečima A.R. i V.Ž. verbalna agresivnost i bahato ponašanje Policajca 2 ne prestaje čak ni u prisustvu nadređene osobe.

Posle nekoliko minuta rasprave u kojoj Policajac 2 nije želeo da popusti, situacija se smirila, a treće službeno lice zamolilo je kolegu da odstupi, suvozaču putničkog vozila A.R. je uručen prekršajni nalog koji nije potpisao, a treće službeno lice je dvojicu građana uputilo da se u toku sutrašnjeg dana obrate u stanicu Saobraćajne policije u Izvorskoj ulici i iznesu svoje viđenje situacije i primedbe koje imaju na rad policijskog službenika.

A.R. je tražio da se na licu mesta napravi zapisnik sa njegovom izjavom, ali Policajac 2 je i to odbio.

Vozač automobila V.Ž. je posle nešto više od pola časa zbog obaveza morao da napusti mesto, a A.R. se zadržao još dvadesetak minuta. Do tada je njihovo vozilo bilo zaustavljeno neposredno pored mesta dešavanja. A.R. tvrdi da je vrlo lako dokazivo da zbog nepreglednosti toga dela puta službena lica nisu mogla sa sigurnošću da utvrde (kako se to zvanično opisuje - metodom opažanja) da jedan od putnika nije bio vezan sigurnosim pojasem, a posebno to nije mogao da utvrdi Policajac 2 koji je u tom momentu bio okrenut leđima, pogotovo što je A.R. imao crnu jaknu na sebi.

Jutros oko 10 časova A.R. i V.Ž. su posetili stanicu Saobraćajne policije u Izvorskoj i tamo kratko porazgovarali sa zamenikom komandira Saobraćajne policije (J.K.) koji ih je ljubazno saslušao i savetovao da za izrečenu kaznu podnesu prigovor Prekršajnom sudu radi utvrđivanja činjeničnog stanja, ali i da podnesu zvaničnu prijavu protiv lica za koje tvrde da se nije ophodilo u skladu sa pravilima službe. A.R i V.Ž. su najavili da će od ponedeljka podneti pritužbu na rad policijskog službenika, ali i na napisanu prijavu za kako tvrde nepostojeći prekršaj.

Imena policajaca i brojeve njihovih službenih legitimacija poseduje naša redakcija, kao i prekršajni nalog koji je bio okidač za dalji razvoj situacije. A.R. i V.Ž, obojica u ranim četrdesetim godinama, odlučni su da istraju u nameri da se situacija analizira iz oba ugla, da se sagledaju sve činjenice i da se, ukoliko se potvrde njihove tvrdnje, Policajac 2 sankcioniše u skladu sa pravilima službe ovog odeljenja MUP-a.

PU Subotica bez komentara dok se ne utvrde činjenice

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo nadležne iz Policijske uprave Subotica koji su nam rekli da ukoliko građanin smatra da su mu nepravilnom ili nezakonitom radnjom policijskih službenika povređena ili ograničena osnovna prava i slobode, građanin ima prava da podnese pritužbu na ponašanje policijskog ili policijskih službenika na osnovu kojeg se sprovodi pritužbeni pustupak propisan Zakonom i u kome se utvrđuje osnovanost pritužbe.

Kada je u pitanju radnja građanina koja je od strane policijskog službenika kvalifikovana kao prekršaj propisan Zakonom o prekršajnoj odgovornosti građanina odlučuje naležni Prekršajni sud.

Iz PU Subotica ističu da se posebna pažnja povećuje zakonitosti u radu policijskih službenika i poštovanja kodeksa policijske etike.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

51
Gosn G aka Mister G Odgovori
Samo da dodam da je suvozac nacinio prekrsaj cim je izasao iz vozila bez dozvole sluzbenog lica. To se karakterise kao napad na sluzbeno lice.
Čombe Odgovori
Zna se koji je pravni postupak, a iz teksta se vidi da je njima to i objašnjeno da će i tako postupiti.
Zašto onda treba UZNEMIRAVATI javnost sa rekla-kazala??!?
Salamander Odgovori
Kao što se i dešava "službeno" lice je uvek u pravu i tu se teško može dokazati i ako postoje svedoci. To kažem iz ličnog iskustva pošto sam u tom slučaju ispao građanin drugog reda jer su svi svedoci bili "prisrasni", a službeno lice u pravu kao neosporivo. Verovatno postoji na hiljade ovakvih slučajeva i svaka čast na otporu ali nisam baš optimista.
Ja Odgovori
Zeli se apelacionom u ns, i ako nema slike, nece te kazniti, a protiv policajca zaboravi tuzbu, jer je to bacanje para, s obzirom da nemas nikakav dokaz..
građaninP Odgovori
Naprijed POLICIJO.
Ovas Odgovori
Naslov je tendenciozanm i uperen protiv državnog službenika
Tekst nije informativnog karaktera kakav bi trebalo da bude nego izvještač daje sebi za pravo da osudjuje jednu stranu i pri tom bez dokaza favorizuje drugo lice.
Ovo mi liči više na hajku protiv policije nego na izveštavanje gradjana o nekom dogadjaju!!!
sluga sive ekonomije Odgovori
Na zalost iz iskustva znam da sad mozes da se zalis i samom premijeru. A ako ides kod
sudije kod preksaje, tek tu te cekaju na zicer.U mom slucaju milicajac se nije pojavio ni na jednom suocenju za dve godinea,bilo je 6 (SEST) ZAKAZIVANJA. Sudijinica je kod svakog zakazivanja
rekla da je MILICAJAC usmeno obavestio o sprecenosti i tako 6 puta.Na 7 (sedmi) poziv sam otisao uredno da obavestim sluzbeno lice da cu bitin sprecen da se odazovem pozivu posto u bolnicu imam u taj termin zakazanu operaciju.Doticno lice je me je maltene prekorela da zbog toga nisam morao doci licno jer sam to mogao i telefonskim putem obaviti, a rociste ce pomeriti na neki drugi datim
o cemu cu dobiti pismeni poziv (obavestenje). Kako po obicaju biva obecanje ludom radovanje.
Nedelju dana po izlasku iz bolnice postar mi donosi preporuceno pismo iz suda ,ja racunam to je zakazivanje za drugi datum -kad ono donosi se presuda posto s nisam pojavio u zakazano vreme
a NISAM NI OPRAVDAO svoj izostanak i presuda se donela kao u svom izostanku, na presudu mogu da se zalim visem sudu u Novi Sad i...bla bla bla....i tako do besvesti A kazna 3 meseca oduzimanja dozvole, a novcana "samo " 10 000 din (Da mi ucine sa obzirom na tesku situaciju)
Zalba ne odlaze izvrsenje, a uz zalbu je potrebno uplatit taksu... Ukratko -Srbija
)
Ivan Odgovori
Ja sam imao sličnu situaciju na raskrsnici Palićkog puta i J.Mikića sa službenim vozilom i vozačem. Vozili smo se u J.Mikića ulicu od patrije naravno levo na semaforu i isti smo prošli na čisto zeleno ali je vozač morao da prikoči u samoj raskrsnici zbog neke guske na motoru koja se ubacila iz trake za pravo i skreće u J.Mikića takodje.Policajci su bili na ulazu MOL pumpe i zaustavili su nas uopšte ne primetivši da je zensko na motoru bilo nepravilno prestrojeno zbog koje je vozač kočio.Tvrdili su oboje da je bilo crveno i pisali zapisnik ne slušajući šta govorimo.Rekli su samo to ćete ispričati sudiji za prekršaje kada vas pozovu.Stekli smo utisak kao da rade na normu koliko prijava za smenu napišu i nadali smo se da će sudija poverovati u istinu a zapisnik nije potpisan.Dolaskom kod sudije isti policajac je tvrdio da je bilo crveno,sudija je ispijala kafu sa tim policajcem prije našeg ulaska i jednom rečju oni rade u sprezi..Kome da se čovek žali u ovoj državi prokletstva ja stvarno neznam iako sam sudiji napomenuo da sam i ja vozač 35g i da znam da nismo učinuli prekršaj nikakav na pravdi Boga vozač je kažnjen sa 3 meseca oduzimanjem dozvole i novčano...Mogu potvrditi ovo sa svedokom ukoliko neku unutrašnju kontrolu MUP-a interesuje da se ovakve nepravde iskorene!!!
dylan Odgovori
ja opet cesto sam u saobracaju,zbog posla,i sa mnom su uvek bili korektni.Zavisi i od nas,kako se ponasamo,i to mnogo.Ne samo od njih......
SuVlasnik Odgovori
I u Policiji, kao i u svim drugim sferama funkcionisanja društva mogu svakakvi ljudi, svakakvog raspoloženja da se nađu. Lično me zanima kakav će biti epilog ovog slučaja, jer ... da me neko zaustavi i kazni za pojas koji sam imao vezan, i ja bih ovako postupio....

Moja iskustva su .. hmmm, 90% slučajeva kada me zaustave su ili normalno korektni ili nekad čak i ljubazni. Onih 10% imaju nadmen ton, ali ok ... Uglavnom nisam imao problema.
Momčilo Odgovori
Ako saobraćaj želi da ti naplati 5.000 din za nešto što nisi uradio, onda nije naslov tendenciozan. Ovaj tekst ja gledam i kao korektivni faktor u društvu, a nažalost takve stvari izumiru... Uloga medija je da se i ovim bave, iako je možda malo pipava tema.
Apsolutno je javnost trebala da bude upoznata sa ovim događajem, i sa ovim, a i sa mnogim drugim u sferi i politike i svega drugog lošeg što se svakodnevno dešava oko nas.
Pera Lepotan Odgovori
Policija mora da shvati da mi njih izdrzavamo i da jedu hleb zahvaljujuci privatnicima tj. gradjanima koji sve poreze i akcize placaju da bi njihovo debelo dupe (kao i komunalne policije) moglo da posecuje silne kladionice gde se oblokavaju.
Vecina sluzbenika policije su ok momci i ljudi,ali postoje i oni koji misle da su nesto iznad nas obicnih ngradjana i glume ludilo.
Sve dok im ne sibnu nekoliko kazni od advokata,pa ce da raszmisljaju da je Slobino vreme proslo,kada su mogli da rade sta su hteli.
Aleksandar Odgovori
Nadam se da cete dobiti maksimalnu kaznu. Nije da hvalim ili branim policiju, ali nasi saobracajci su izuzetno korektni, i cesto progledaju kroz prste. Ako bar malo razmislite, posle ovakve objave saobracajci ce malo da poostre mere, siguran sam u to!
Aleksandar Odgovori
Ja bih licno ovakvim vozacima oduzeo dozvole!
Nikola Šurjak Odgovori
U svakom žitu ima kukolja zato podržavam ovakve tekstove jer retke su prilike kada se mediji ovako drznu i kritikuju ono što svi znamo ili barem većina je svesna. Prvi ne volim nepravdu i duple standarde. Svedoci smo da je policija često na lošem glasu i komunalna i ova obična, ali to mogu da zahvale pojedincima koji kvare ugled službe, a opšte je poznato da negativni primeri imaju veću pažnju od pozitivnih. Ako će ovaj tekst barem nekoga od tih bahatih da osvesti i natera ga obrati pažnju na ponašanje jer policija i vojska su ogledalo države, onda je ovaj tekst itekako opravdao svoju svrhu. Verujem da su.com ima velik uticaj i da će ovo nekoga zaboleti ali da će većinu upozoriti jer mi obični građani želimo istu pravdu za sve a ona može da bude takva samo ako se uzajamno poštujemo i ako ne žmurimo pred nepravdom sistema koji treba da je u našoj sližbi. Neka se dokaže ko je ovde u čemu pogrešio i mislim da ova priča svakako zaslužuje nastavak odnosno da nam ispričate kako se sve završilo. U svakom slučaju podrška za tekst i suštinu.
ovaj ovde Odgovori
das im po 500 i moz unatraske vozit ako osh
aco Odgovori
a dal ste vi stvarno bili vezani a sad iskreno?drugo vezivanje vam je najmanja kazna a to sto ste napustili vozilo bez sigurnosnog prsluka to je mnogo veci prekrsaj od samog pojasa.trebali ste da sacekate da vam vrati dokumenta i da ne potpisete prijavu i to je to.ovako samo ste napravili bezveznu galamu gde cete izvuci deblji kraj.
viktor Odgovori
tako nam i treba kad ovakvi Aleksandri vode drzavu i upravo takvi zele da se dokazuju u policiji. a policajci koji se trude odlaze iz SU policije zbog nemogucnosti normalnog i kolegijalnog rada. Napred Srbijo! Samo dokle.....
sofi Odgovori
Sve ovo zaista nema smisla. Prvo ja ovim građanima ništa ne verujem. Juče sam prošao upravo tuda i zapasio sam patrolu i mesto na kome su se nalazili. Od krivine i drvare su bili udaljeni 20 metara i jasno su mogli da uoče ko je vezan a ko nije, a imali su i dovoljno vremena za to. Jednog od članova patrole sam imao čast da upoznam u prilikama kada me je kontrolisao i uvek je bio visoko profesionalan , strog ali i pravedan. Čak me je jednom i kaznio ali opravdano. [*...*]
Članaka Odgovori
Jedini način da stvari u ovoj zemlji počnu da funkcionišu jeste da se građani počnu ovako odupirati bahatosti različitih policijskij i drugih javnih službenika.
Građani, imate moć imate i svoja prava, a sve što je potrebno jeste da budete hrabri i da uzbunjujete javnost kada smatrate da su ta prava prekršena. Nemojte se bojati, ako ste u pravu, teraje do kraja!
Sojic Odgovori
Nisi ga podmazao...
Gosn G aka Mister G Odgovori
Samo da dodam.
Da li je neko primetio da je sluzbena beleska napisana na cirilici, a popunjena na latinici?
millan Odgovori
Da si mu bacio crvenu na sediste, nista od svega toga nebi bilo!
stipe Odgovori
monmentalni otkaz dozivotni!
drp trejd Odgovori
Ja sam te probleme resio postavljanjem kamere u vozilo investicija 8000 din
maja Odgovori
Stta sada kukate svi!!? Hteli ste naci vlast, glasali ste -sada uzivajte! tralalalala
sofi Odgovori
@drp trejd
Potpuno promašena investicija. Čemu ti služi kamera kada ne možeš da je koristiš kao dokaz.
Vasa Popov Odgovori
[*...*]Sad mi je jasno zašto policajci imaju beneficiran radni staž.
Kad vam policajac uzme dokumenta i ode do patrolnog auta on radio vezom provera da niste kriminalac u bekstvu,za kojim je raspisana potraga ili sl.Pošteni gradjani netreba ničeg da se plaše i ne bunim se kad mi službeno lice traži dokumente i moj telefon nek prisluškuje ko god hoće.
pa šta Odgovori
@Gosn G aka Mister G
A da ti malo pročitaš ovo
http://bit.ly/1FF4WAB
zizi Odgovori
za cenu jedne KAZNE postavite kameru u vozilo i tamo nema rekla kazala .a može i sudija za prekršaje da vidi ko laže a ko je u pravu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.