• Pregleda: 3354

Atletičar Đuro Stantić dobio spomenik ispred porodične kuće

U subotu, 7. septembra, svečano je otkriven spomenik Đuri Stantiću (1878-1918), jednom od najpoznatijih subotičkih sportista, osvajaču zlatne medalje na Međuolimpijskim igrama u Atini 1906. godine, ali i svetskom prvaku, višestrukom osvajaču najvećih atletskih priznanja.
Atletičar Đuro Stantić dobio spomenik ispred porodične kuće

Na mestu nekadašnjeg vatrogasnog bazena na Beogradskom putu otkriven je spomenik, rad vajara Franje Mačkovića, za čiju izradu i postavljanje je sredstva obezbedila porodica Đure Stantića.

- Pre deset godina smo započeli inicijativu, cela naša familija, pre svih moja sestra Mirjana i ja. Sve do sada smo rešavali papire, dozvole, nije bilo lako, ali smo uspeli. Ideja je od početka bila da spomenik Đuri bude baš tu gde je sada, na raskrsnici gde gleda prema kući u kojoj je nekada živeo, da ispraća i dočekuje Subotičane i sve putnike namernike. Lokalna samouprava nam je izašla u susret sa potrebnim dozvolama i lokacijom, dok je naša familija finansirala izradu i podizanje spomenika. Sada, kada je sve gotovo, srce mi je na mestu. Đuro je to sigurno zaslužio zbog svojih brojnih priznanja, a on je sigurno prvi Subotičanin koji je našem gradu doneo tako značajne medalje - istakla je Nada Kozarić, rođena Stantić.

Spomenik od betona, u prirodnoj veličini, izradio je vajar Franjo Mačković. Kako kaže svoje novo umetničko delo je uradio iz drugog puta, jer je pokušao što vernije da imitira pokret. Na svečanom otkrivanju, o Đuri Stantiću i vremenu kada je osvajao medalje govorio Mihalj Vermeš, unuk Lajoša Vermeša.

- Godinama sam lobirao da Đuro Stantić dobije dostojno obeležje, kao jedan od naših najpoznatijih sportista. Veoma mi je drago i lep je čin što su Nada Kozarić i njena familija uložili napor i sredstva da Đuro Stantić ostane i za naredne naraštaje - istakao je Vermeš. - Njegov najveći uspeh je bio 1906. godine, kada je u Atini, u disciplini brzo hodanje na tri kilometra, osvojio zlatnu medalju sa rezultatom 15 minuta i 13,3 sekundi, na čemu mu je čestitao i tadašnji prestolonaslednik Konstantin. Subotica nikada pre nije slavila toliko sportistu kao što su tada slavili Đuru. Nekoliko godina pre, 1901. godine, na velikom atletskom mitingu u Berlinu, takođe je osvojio prvo mesto u brzom hodanju, ali na 75 kilometara, prešavši stazu za 8 sati, 16 minuta i 24 sekunde.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
ffilozoff Odgovori
Lepa vest !!!
Nina Odgovori
Sramota je da pokrajinska ili republička vlast nije učestvovala u izgranji ovog spomenika. KAKVA NEBRIGA o očuvanju istorijskih vrednosti grada! Rodbini ovog sportiste dužno poštovanje, a ostalima za opomenu i na sramotu!!!
lalo Odgovori
svaka cast gospon Stanticu, ali prestanite se vec sprdat sa pravopisom, imena se ne prevode, on je Djuro i tacka, a ne neki Gyorgy !!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.