Komentara: 18
Pregleda: 8868
Video
Foto

ATB Sever obeležava 95 godina postojanja i rada

30.01.2018. u 15:24h
Izvor: Subotica.com
ATB Sever ove godine obeležava 95 godina postojanja i rada, a ovaj značajan jubilej proslaviće realizacijom brojnih poslovnih planova, među kojima su povećanje prometa, preseljenje i formiranje različitih centara, kupovina nove opreme i obnavljanje postojeće infrastrukture i zaposlenje novih radnika.
ATB Sever obeležava 95 godina postojanja i rada

Kao akcionarsko društvo, Sever je započeo s radom 1923. godine, dok je privatizacija usledila 2005. godine, kada je fabrika postala deo austrijske ATB grupe. Šest godina kasnije ATB grupa dobila je novog vlasnika, kinesku Wolong grupu, a prema rečima Mileta Todorovića, direktora ATB Sever, sa novim vlasnikom uspostavljen je pozitivan trend u razvoju i poslovanju fabrike, uprkos negativnim dešavanjima na tržištu.

- Dok druge velike grupacije iz naše industrije smanjuju svoje kapacitete, zatvaraju deo svojih pogona ili ih prodaju, Wolong grupa kupuje fabrike i proširuje svoje poslovanje, s namerom da u narednih nekoliko godina, sa trenutnog trećeg po redu svetskog proizvođača elektro motora i generatora, postane broj jedan. Kao rezultat toga, Wolong je krajem 2017. godine kupio i jedan deo fabrika koje se bave proizvodnjom nisko naponskih motora do snage 1,5 MW iz grupacije General Electric-a, dok se potvrda tog ugovora trenutno čeka od strane vlade Sjedinjenih Američkih Država - rekao je Todorović, ističući da u ovom trenutku ATB Sever zaostaje svega 2 odsto u odnosu na konkurente i svetsko tržište.

ATB Sever obeležava 95 godina postojanja i rada

ATB Sever i ćerka kompanija ATB Fod iz Bora, prošlu godinu završile su sa 22 odsto većim prometom nego u 2016. godini, odnosno sa 24,7 miliona evra ukupnim prometom, od čega je samo ATB Sever ostvario 19,2 miliona evra.

- Plan za ovu godinu je povećanje prometa za 12,5 odsto, što podrazumeva proizvodnju i plasiranje robe od 27,5 miliona evra. Trenutno naše obe fabrike rade punim kapacitetom, jer je prvo polugodište u potpunosti pokriveno porudžbinama kupaca, a uvažavajući trend priliva novih narudžbi, koji je prošle godine bio za 27 odsto veći u odnosu na 2016. godinu, možemo reći da su naša očekivanja u potpunosti realna - naglasio je Todorović.

Kako je ATB Sever prepoznat kao strateški bitan za Evropu od strane Wolong grupe, plan je i da se u toku ove godine iz evropskih kompanija ove grupe u ATB Sever premesti centar za preseraj, uz relokaciju svih potrebnih mašina iz sestrinske kompanije u Nemačkoj, kao i da se formira više različitih centara.

- Preseljenje bi trebalo da košta oko 2 miliona evra, na šta smo u potpunosti pripremljeni. Osim toga, plan je i da se formira centar za varenje, za mehaničku obradu, za izradu namotaja i namotavanje, ali i da se nastavi jačanje uloge razvojnog centra. Takođe, u planu su nove investicije, remont i servis postojećeg mašinskog parka, kupovina novih mašina i opreme, i obnavljanje postojeće infrastrukture - naveo je planove za ovu godinu direktor ATB Sever.

ATB Sever obeležava 95 godina postojanja i rada

Razvoj poslovanja unutar fabrike, uslovio je povećanje broja zaposlenih, pogotovo u poslednje tri godine. Tako je ATB Sever 2014. godinu završio sa 365 zaposlenih, dok je ovu godinu započeo sa 439 radnika, uz zaposlenje još 20 novih radnika, pretežno u proizvodnom sektoru.

- Najpotrebniji su nam kadrovi koji su u vezi sa proizvodnjom, odnosno namotavači, bravari, varioci i strugari. U našem razvojom odeljenju Inženjeringa, prošle godine formiran je poseban tim koji isključivo obavlja poslove za kompanije iz ATB grupe, te je u ovo odeljenje primljeno šest novih inženjera. Takođe, nastavljamo sa našim programom stručne prakse za inženjere, te smo ove godine na stručnu praksu primili deset mladih inženjera, s ciljem zasnivanja radnog odnosa po isteku prakse - rekao je Todorović, dodajući da je fabrika započela saradnju i sa Tehničkom školom ''Ivan Sarić'' u sistemu dualnog obrazovanja, kako bi se izborila s nedostatkom stručne radne snage na tržištu.

ATB Sever obeležava 95 godina postojanja i rada

Proizvodi ATB Sever i dalje se prodaju na tržištima širom sveta, od Evropske Unije, Rusije, Bliskog Istoka do našeg regiona i pronalaze svoju primenu u oblasti rudarstva, energetike, brodogradnje, hidroelektrana.

Izvor: Subotica.com
Prezentacija poslovanja i planova za budućnost kompanije ATB Sever Prezentacija poslovanja i planova za budućnost kompanije ATB Sever Prezentacija poslovanja i planova za budućnost kompanije ATB Sever Prezentacija poslovanja i planova za budućnost kompanije ATB Sever Prezentacija poslovanja i planova za budućnost kompanije ATB Sever Prezentacija poslovanja i planova za budućnost kompanije ATB Sever Prezentacija poslovanja i planova za budućnost kompanije ATB Sever Prezentacija poslovanja i planova za budućnost kompanije ATB Sever
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 8868
Povezane teme

atb sever

fabrika sever

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.