• Pregleda: 1734

Arhivistički skup posvećen stogodišnjici od završetka Prvog svetskog rata i formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca

U Velikoj većnici Gradske kuće održan je 11. po redu Subotički arhivski dan. Arhivistički skup ove godine bio je posvećen stogodišnjici od završetka Prvog svetskog rata i formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
Foto: Ilustracija (arhiva)
Arhivistički skup posvećen stogodišnjici od završetka Prvog svetskog rata i formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca

Arhivistički skup okupio je istoričare arhiviste iz arhiva širom Srbije, Hrvatske i Mađarske, koji su o prelomnim momentima i promeni imperiuma 1918. godine održali  13 predavanja.  Kroz zbirku stampata, o tom periodu i Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca govorili su arhivisti Hrvatskog državnog arhiva.

- Naglasak u našem referatu nije na tim političkim događanjima, već na refleksiji tih događanja na život ljudi, nestašici, pojavi kriminala, i načinima na koji su se građani sa tim suočavali, kao i informacijama o tadašnjem prometu. Sve to ćemo predstaviti kroz zbirku plakata i zidnih novina - rekla je Silvija Babić iz Hrvatskog državnog arhiva.

Organizacijom Arhivističkog skupa,  Istorijski arhiv Subotice, prema rečima direktora ove institucije, Stevana Mačkovića, želi da skrene pažnju na značaj delatnosti zaštite arhivske građe za očuvanje istorije, ali i razvoj  društva.

- Skup organizujemo sa idejom  da ukažemo koliko je arhiv važan kao institucija, temi koju smo danas izabrali posvećujemo se malim delom, a preko 345 dana u godini radimo stvari koje su od opšteg i javnog interesa. Hiljade i hiljade istraživača svakodnevno dolazi kod nas u Arhiv. Građani imaju vrlo jasno definisane potrebe privatno-pravne prirode, najčeće dolaze u vezi građevinskih zahteva, dozvola i rešenja. Kako restitucija nije još okončana, povratak imovine je čest razlog zbog kojeg građani dolaze, istraživači su pretežno zainteresovani za matične knjige, ali i čitav niz drugih, istorijskih tema  - objasnio je Stevan Mačković, direktor Istorijskog arihva Subotice.

Jedan od glavnih izazova sa kojima se danas suočava  tradicionalna arhivistika, prema rečima predstavnika ove profesije, je potreba za digitalizacijom, pa su skup bio prilika za razmenu iskustava  u ovoj oblasti.

Nakon naučnog dela skupa, za učesnike će sutra biti organizavana poseta Gradskom muzeju, Sinagogi i Vinariji „Zvonko Bogdan“.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Овца за шишање Odgovori
А, када ћемо да АРХИВИРАМО ову неспособну власт?!
Radomir
Па кад буде већина , мање неспособних од ових неспособних .
Milan024 Odgovori
Ako učešća u projektnom zadatku, a s obzirom na značaj teme, učešće u raspravi nisu uzeli : Bokšića, Torbica i Cvarkov, tada je stvar propala!
Sasa Odgovori
Do sada najsposobnija
simica Odgovori
HRVATI`potpisuju pristup kraljevini ,pa to podrazumeva i potpis Hrvata-bunjevaca i to na vec dosta spominjanoj velikoj narodnoj skupstini u novom sadu !!
O...Z.S....(

u arhivu se odlazu samo vredne stvari a sve sto nema vrednosti se RECIKLIRA !!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.