Komentara: 3
Pregleda: 5485
Foto

Arhitekta Titus Mačković ostavio Subotici više od 400 projekata

31.12.2019. u 09:30h
Izvor: Subotica.com
Dok se šetate Korzoom, sigurno ćete proći pored neke od građevina koje je projektovao Titus Mačković (1851 - 1919), jedan od najznačajnijih arhitekata našeg grada. Iako je za sobom ostavio vrlo vredne objekte koji su danas zaštićeni spomenici kulture, o njegovom životu i radu se vrlo malo zna, zbog čega je u Gradskom muzeju upriličeno predavanje u njegovu čast.
Arhitekta Titus Mačković ostavio Subotici više od 400 projekata

Palata Manojlovića, Milinović i Dimitrijević kuća, samo su neki od objekata koje je projektovao arhitekta Titus Mačković, a koje i danas krase ulice našeg grada. Prema istraživanju arhitekte Gordane Prčić Vujnović, Mačković je za života ostavio više od 400 projekata kuća u Subotici, što je dostignuće koje je vrlo malom broju umetnika, kakav je i sam bio, pošlo za rukom.

- On je bio potpuno drugačiji od svojih savremenika. Školovao se u Cirihu, dok se većina školovala u Beču ili Budimpešti. Profesor mu je bio Gotfrid Semper, jedan od najvećih arhitekata i teoretičara tog vremena, koji je postavio neke postulate neorenesanse, a koje je Titus poneo sa fakulteta. Nije bio sklon čistim replikama, ponavljanju, već je bio dinamičan i svaka građevina je donosila nešto novo, imala je svoju osobenost i to je ono što drugi nisu znali, kako da utkaju sebe u svoja dela, što je Titus uradio - kazala je Prčić Vujnović.

Arhitekta Titus Mačković ostavio Subotici više od 400 projekata

O tome koliko je Mačkovićev privatan život bio ispunjen i bogat, govorio je istoričar Mirko Grlica, naglašavajući da je u čak dva navrata bio glavni gradski inženjer, ali da je i onda bio okrenut umetnosti.

- Zaista mnogo toga može da se kaže o Mačkoviću i nije mi jasno kako je jedna tako neobična i bogata ličnost ostala tako velikom broju građana nezapamćena i nije u memoriji ovoga grada koliko bi trebalo da bude. To je čovek koji je imao široka interesovanja i celim svojim životom ih je ostavljao neštedimice ovom gradu. Počevši od toga kada je bio u javnoj službi, do toga kada je kao inženjer privatnicima projektovao kuće koje i danas srećemo u centru Subotice, a da to i ne znamo. Dakle, reč je o ličnosti koja je pravi reprezent tog lepog 19. veka - objasnio je Grlica.

Arhitekta Titus Mačković ostavio Subotici više od 400 projekata

Arhitekta Titus Mačković ostavio Subotici više od 400 projekata

Povodom predavanja, upriličena je i prigodna postavka nekih od predmeta porodice Mačković iz zbirke Gradskog muzeja, koje je izabrala Olga Kovačev Ninkov, istoričarka umetnosti. Tako su prisutni bili u prilici da vide sliku u tehnici akvarela i nekoliko predmeta koji su bili vlasništvo Titusa Mačkovića, jednu grafiku njegove ćerke Angeline, kao i dve knjige bajki na nemačkom jeziku, koje su pripadale deci Mačković.

Izvor: Subotica.com
Veče posvećeno subotičkom arhitekti Titusu Mačkoviću Veče posvećeno subotičkom arhitekti Titusu Mačkoviću Veče posvećeno subotičkom arhitekti Titusu Mačkoviću Veče posvećeno subotičkom arhitekti Titusu Mačkoviću Veče posvećeno subotičkom arhitekti Titusu Mačkoviću Veče posvećeno subotičkom arhitekti Titusu Mačkoviću Veče posvećeno subotičkom arhitekti Titusu Mačkoviću Veče posvećeno subotičkom arhitekti Titusu Mačkoviću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 5485
Povezane teme

arhitektura

Gradski muzej Subotica

predavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.