Komentara: 2
Pregleda: 3889

Američki kutak obeležio Svetski dan borbe protiv raka dojke

23.10.2012. u 01:35h
Izvor: SuMedija
U Američkom kutku u Subotici kao i u mreži svih Američkih kutaka u Srbiji, danas je obeležen 22. oktobar, Svetski dan borbe protiv raka dojke. Čitavog dana, svi posetioci imali su priliku da se edukuju na ovu temu, a na poklon su, kao simbol ovog dana i borbe protiv opake bolesti, dobili roze trakicu.
Američki kutak obeležio Svetski dan borbe protiv raka dojke

U Subotici je sve veći broj obolelih od raka dojke i to je vodeći karcinom kod žena po broju prijavljenih slučajeva. Lekari savetuju prevenciju, odnosno pregled bar dva puta godišnje, kako bi se bolest otkrila u ranom stadijumu, jer je u tom slučaju izlečiva u 90 odsto obolelih. Karcinom dojke javlja se i kod muškaraca, ali u manjem obimu.

- Aktivisti Američkog kutka su želeli da još jednom skrenu pažnju na ovu opaku bolest, a akcija je imala još jednu simboliku vezanu za reciklažu. Prosuto je nekoliko džakova čepova i poklopaca od flaša i sokova sa natpisom „Budite oprezni” na četiri jezika, engleskom, srpskom, mađarskom i hrvatskom. Simbolika je da kada posetioci kroče u prostorije Američkog kutka oprezno hodaju po čepovima, što u prenosnom smislu znači oprez odnosno preventiva kod karcinoma dojke - rekao je Andrej Kunkin, koordinator u Američkom kutku.

Ovi čepovi sakupljaju se zajedno sa decom iz Fondacije „Mesečina”, nakon akcije će biti reciklirani, a sredstva koja se prikupe biće donirana Savezu društava za borbu protiv raka.

Jedna od učesnica bila je i Dragana Borenović, maturantkinja subotičke Gimnazije, koja je navratila u Američki kutak da uzme roze trakicu i tako da svoj skromni doprinos ovoj akciji. Dodala je da je svesna da žene treba da vode računa o svom zdravlju svakog dana, a ne samo danas, i apelovala na sve da posete svog lekara i obave kontrole koje i sama redovno obavlja.

Izvor: SuMedija
Dan borbe protiv raka dojke Dan borbe protiv raka dojke Dan borbe protiv raka dojke Dan borbe protiv raka dojke Dan borbe protiv raka dojke Dan borbe protiv raka dojke Dan borbe protiv raka dojke Dan borbe protiv raka dojke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3889
Povezane teme

američki kutak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.