Komentara: 1
Pregleda: 2097

Ambasadori u nošnjama

09.11.2009. u 03:15h
Izvor: Politika Online
<p>Folklorni ansambl Omladinskog kulturno-umetničkog dru&scaron;tva &bdquo;Mladost" vratio se iz Francuske sa desetodnevne turneje, druge u toj zemlji tokom ove godine. U julu je grupa igrača do 14 godina nastupila na Festivalu folklora u Beziru, kao jedini ansambl iz inostranstva.</p>
Ambasadori u nošnjama

- Za devet dana imali smo devet nastupa u devet gradova - kaže nam Marin Jaramazović, direktor OKUD-a „Mladost", ansambla koji je u Francuskoj više nego rado viđen gost: u toj zemlji su tokom poslednjih 18 godina imali isto toliko turneja.

- Presudnu zaslugu za to ima dr Čedomir Čolaković, profesor francuskog jezika, koji u Parizu živi od 1954. godine, a veliki je zaljubljenik u našu tradiciju i folklor. Od 1991. nam organizuje gostovanja po Francuskoj, i zahvaljujući njemu postali smo jedino amatersko društvo iz Srbije koje gostuje punih 18 godina u Francuskoj. Postali smo svojevrsni ambasadori naše zemlje i folklora - kaže Jaramazović, a igračica Isidora Maravić dodaje da na njihove koncerte uglavnom dolaze Francuzi, koji skandiranjem i pljeskanjem u ritmu aktivno učestvuju u programu.

Nastupi „Mladosti" se najavljuju na bilbordima, kao i u štampanim publikacijama koje objavljuju programe kulturnih centara francuskih gradova u kojima nastupaju, a gotovo uvek se za članove „Mladosti" priređuju prijemi kod gradonačelnika.

- Ove godine smo po drugi put, nakon četiri godine, nastupali u gradiću Kapel le Grand kod Denkerka. Po uobičajenom redu pozdravio nas je dugogodišnji gradonačelnik i iznenadio sam se kada je precizno naveo sa koliko novih koreografija smo došli. Mi se zaista trudimo da svaki put nastupimo sa osveženim programom, ali nismo očekivali da dobijemo i ovakvu potvrdu francuske gostoljubivosti - naglašava Marin Jaramazović.

 

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 14 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2097
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.