Komentara: 20
Pregleda: 3462
Foto

Ambasador Maroka u poseti Subotici

23.10.2020. u 15:18h
Izvor: Subotica.com
Ambasador Maroka u poseti Subotici

Njegova ekselencija Mohamed Amin Belhadž posetio je danas naš grad i sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem razgovarao o budućoj saradnji Subotice i grada Fes, kao i drugim privrednim i aktuelnim društvenim pitanjima.

- Tradicionalno prijateljstvo i razumevanje između Republike Srbije i Kraljevine Maroko dobra osnova da se prošire odnosi i spuste na lokalni nivo. Tokom razgovora izrazio sam ogromnu zahvalnost Kraljevini Maroku na istrajnom zahtevu za poštovanje i primenu međunarodnog prava, na čvrstom i principijalnom stavu nepriznavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova, kontinuiranoj podršci  našoj zemlji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i u procesu očuvanja mira i stabilnosti i evropskih integracija – naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić. – Našem gostu predočio sam naš privredni, kulturni i investicioni potencijal, kao i značajne projekte koji se realizuju. Postoji  ogroman potencijal za saradnju u mnogim privrednim granama, naročito u sektoru poljoprivrede i turizma,  i u oblastima kulture, obrazovanja i IT sektora. Ambasador je predložio da Subotica ima pojačanu saradnju sa gradom Fesom i preduzećemo sve korake kako bi do nje što pre došlo.

Ambasador Maroka u poseti SuboticiRobna razmena sa Marokom je tokom prvih devet meseci ove godine bila oko 83 hiljade dolara, a ova zemlja već duže vreme stipendiše 15 studenata iz Srbije.

- Razgovarali smo o poboljšanju saradnje Subotice i Maroka, koja ima mnogo potencijala na mnogo polja. Decentralizovana saradnja bi povezala naše zajednice na poljima kulturne, ekonomske i duhovne saradnje. Verujem da zajedničkim naporima možemo  mnogo toga postići za dobrobit našeg naroda i naših država – istakao je ambasador Belhadž, dodajući da je akcenat posete na toleranciji i egzistenciji, te je stoga obišao verske objekte u našem gradu. – Postoji mnogo polja na kojima bi Fes i Subotica mogli da sarađuju i radićemo na tome. Obrazovanje je jedan od važnih sektora saradnje, mi stipendiramo marokanske studente za školovanje u Srbiji u oblastima medicina i arhitektura, a svake godine raspisujemo konkurs za 15 studenata iz Srbije, ali nisu sva mesta popunjena, te treba još povezivati institucije, upoznati ih sa svim mogućnostima, kako bi te školarine bile podeljene.

Ambasador Maroka u poseti Subotici

Izvor: Subotica.com
Prijem za ambasadora Kraljevine Maroko Prijem za ambasadora Kraljevine Maroko Prijem za ambasadora Kraljevine Maroko Prijem za ambasadora Kraljevine Maroko Prijem za ambasadora Kraljevine Maroko Prijem za ambasadora Kraljevine Maroko Prijem za ambasadora Kraljevine Maroko Prijem za ambasadora Kraljevine Maroko
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 3462
Povezane teme

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.