Komentara: 3
Pregleda: 12976

"Alko-mafija": Na lažnim akcizama zaradili 1,2 miliona evra

20.09.2010. u 15:31h
Izvor: Press Online
"Alko-mafija": Na lažnim akcizama zaradili 1,2 miliona evra

Momčilo Rajić, zvani Moma Spas, i njegov sin i imenjak, koga zovu Mali Moma, uhapšeni su kao organizatori grupe koja je na ilegalnoj proizvodnji alkoholnih pića „zaradila" više od 1.200.000 evra, a oštetila državu za više od 600.000 evra
Otac Momčilo Rajić, zvani Moma Spas (levo), i njegov sin Momčilo Rajić, zvani Mali Moma (desno)

Momčilo Rajić (52), zvani Moma Spas, iz Subotice i njegov sin Momčilo Rajić (28), alijas Mali Moma, uhapšeni su pre dva dana zbog sumnje da su bili na čelu grupe koja je izbegavanjem plaćanja akciza i PDV-a na proizvodnju alkoholnih pića prisvojila više od 1.200.000 evra, a državni budžet oštetila za više od 600.000 evra!

U policijskoj akciji sprovedenoj u Kruševcu, Užicu, Šapcu, Subotici, Novom Sadu i Beogradu uhapšeno je 12 članova ove grupe, osumnjičene za ilegalnu proizvodnju i prodaju oko 300.000 litara žestokog pića.

Prodavali piće na crno

Momčilo Rajić je, inače, vlasnik AD „Panon" iz Crvenke, Zemljoradničke zadruge „Lunovo Selo" i zadruge „Velika Drenova", a njegov sin Mali Moma je direktor novosadskih firmi „Pan bir", „Mega Spas", „Subotičanka 024" i „Plavi golub".

"Alko-mafija": Na lažnim akcizama zaradili 1,2 miliona evra

Uhapšeno je još 10 njegovih saradnika. Među osumnjičenima su Života Dišić (52) iz Aleksandrovca, šef proizvodnje ZZ „Lunovo Selo" i ZZ „Velika Drenova", Jadranka Remeš (50) iz Kelebije, direktor ZZ „Velika Drenova", Dragan Novaković (52) iz Šapca, direktor AD „Panon" Crvenka i „Impak" Šabac, Branka Jovanović (38) iz Užica, komercijalista ZZ „Lunovo Selo", Ivan Kristijan Jakočević (29) iz Subotice, predsednik skupštine zadrugara ZZ „Velika Drenova" i direktor „Jakočević" Subotica, Dragan Adžić (43) iz Aleksandrovca, vlasnik „S. A. D." Tuleš, Aranđel Radovanović (57) iz Aleksandrovca, vlasnik „Vinarija Zdravac", Dragan Radovanović (26) iz Aleksandrovca i Dragan Jelić (45), policijski službenik PU Kruševac.
"Alko-mafija": Na lažnim akcizama zaradili 1,2 miliona evra

Moma Spas i njegov sin Mali Moma osumnjičeni su da su kao organizatori ove grupe, od 28. novembra 2009. do 10. septembra ove godine, uz pomoć Dragana Radovanovića i Dragana Jelića proizvodili i prodavali na crno ukupno 305.880 litara žestokog pića raznim firmama u Srbiji.Umesto da akcizne markice lepe na ambalažu od jednog litra, oni su ih stavljali na ambalažu od 0,10 i 0,05 litara, čime su i do 20 puta umanjili obavezu i izbegli plaćanje akcize i PDV-a.


Na ovaj način su, navodno, prisvojili više od 1.200.000 evra, a državni budžet oštetili za više od 600.000 evra.

- Ovo je tek početak suzbijanja svih zloupotreba u organizovanju, proizvodnji i prodaji žestokih alkoholnih pića. Očekujemo da ćemo doći do svih ostalih aktera, jer postoji sumnja da se radi o duplo većim količinama nego što je do sada utvrđeno - rekao je direktor policije Milorad Veljović.

 

Izvor: Press Online
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 12976
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.