Komentara: 24
Pregleda: 3984

ALD-a o Interkulturalnom vodiču Subotice

08.06.2011. u 21:29h
Izvor: RTV Yueco
ALD-a o Interkulturalnom vodiču Subotice

Mala publikacija – Interkulturalni vodič koja sadrži kalendar jednog broja kulturnih manifestacija u gradu, objavljena početkom 2010., koju su priredili udruženje građana Centar lokalne demokratije u saradnji sa lokalnom samoupravom privukla je veliku pažnju ovih dana zbog otvorenog pisma predstavnika Srpskog kulturnog centra Sveti Sava i Svetosavske omladine.

Sa mnogo teških reči tipa – „skandalozno, moralna i civilizacijska obaveza, građani srpske nacionalnosti i svi ljudi dobre volje, pogubne predrasude da Srba severno od Novog Sada nema, odgovornost pred precima i potomcima“ ocenjuje se publikacija koja po svom sadržaju i nameni naprosto ne može da se takmiči sa tako visoko postavljenim ciljevima sadržanim u otvorenom pismu.

Evo zbog čega:

Publikacija sadrži kalendar i kratak opis samo 32 (dakle ne sve) kulturne manifestacije koje posetioci bilo iz inostranstva ili naše zemlje mogu posetiti. Dakle reč je o manifestacijama, a ne o arhitektonskom, istorijskom nasleđu ili spomenicima kulture.

Od ukupno 32 manifestacije za njih pet bi se moglo reći da imaju nacionalni prefiks – Etno festival bunjevačkih nacionalnih jela, Veliko prelo, Dani savremenog madjarskog filma, Dani jevrejske kulture, Romart festival. Ukoliko bi kod autora otvorenog pisma postojala istinska zabrinutost za multikulturalnost ovog grada, za kulturološku raznolikost i iznad svega za poštovanje različitosti, mogao bi u tom slučaju da primeti da Vodič ne sadrži nijednu manifestaciju recimo Rusinske nacionalne zajednice, Nemačke nacionalne zajednice ili naprimer Bošnjačke, čiji pripadnici takođe žive u našem gradu. Pored toga, evidentno je da jedan broj manifestacija koje se dešavaju na otvorenom prostoru uključene u Vodič ima i svoj turistički potencijal što je takođe bilo od značaja u njegovoj pripremi, te se izvinjavamo autoru otvorenog pisma zbog reči kao što su pasuljijada, iako smo mogli dodati više sličnih manifestacija koje promovišu lokalna tradicionalna jela.

Dakle, na osnovu gore navedenog kao i na osnovu sadržaja Vodiča, neuki posetilac, slučajni gost ili inostrani turista ipak bi trebalo da zaključi da programi i manifestacije kao što su – Dan grada, Dužijanca, Inter-etno Festival, Pisci u fokusu, Gitar open, Berbanski dani, Trenchtown festival, Medjunarodni filmski ili Međunarodni festival dečijih pozorišta pripadaju svima u ovom gradu, to jest srpskoj kao i svim ostalim nacionalnim zajednicama.

Toliko o sadržaju, a što se tiče konteksta Vodiča, nadamo se da će se praksa njegovog objavljivanja nastaviti, to jest da će biti spremnosti i raspoloživih sredstava da se ovakav ili sličan Kalendar i dalje objavljuje. Njegovo prvo izdanje rezultat je saradnje civilnog sektora, odnosno nestranačkog udruženja građana i lokalne samouprave. Imajući to u vidu i primer Subotice kao jedinog grada u Srbiji koji je prepoznat u institucijama Evropske unije i Saveta Evrope kao Evropski grad interkulturalnosti, bilo bi korisno da se sa dobrom praksom i nastavi. Odnos kulture i interkulturalnosti je složen proces koji podrazumeva usvajanje odgovarajućih politika i podsticajnih mera uz aktivno učešće građana, uključujući i potpisnike otvorenog pisma. Medijsko prepucavanje tome teško može da doprinese.

Za više informacija o Izveštaju pod nazivom Živeti zajedno, različitosti i sloboda u Evropi 21 veka, (Living together: Combining diversity and freedom in 21st century Europe) i usvojenom na Komitetu ministara Saveta Evrope 11. maja 2011: www.coe.int

Direktor Centra lokalne demokratije, t.j aktivna građanka Subotice
Stanka Parać Damjanović

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 3984
Povezane teme

skc sveti sava

centar lokalne demokratije

svetosavska omladina

interkulturalni vodič subotice

stanka parać damjanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.