• Pregleda: 5885

Alarmantno! Trećina srednjoškolaca iz Subotice probala drogu

Alarmantno! Trećina srednjoškolaca iz Subotice probala drogu

U Policijskoj upravi Subotica registrovano je 1.680 konzumenata narkotika, ali prema procenama stručnjaka, taj broj je četiri puta veći. Od ukupnog broja pacijenata na Odeljenju psihijatrije u subotičkoj Bolnici, pet odsto su zavisnici, dok istraživanja Fondacije mentalne higijene „Expecto“ pokazuju da je čak trećina subotičkih srednjoškolaca probala neki od narkotika. Stručnjaci se boje da to može stvoriti kritičnu masu potencijalnih narkomana.

- Od 320 pacijenata na Odeljenju psihijatrije, koliko ih je bilo na lečenju od početka godine, pet odsto su bili zavisnici, što je veliki procenat, a beležimo i veliki broj višestrukih povratnika. Najčešće je reč o mladim ljudima, od 17 do 30 godina, koji konzumiraju heroin, ili kokain. U zavisnosti od načina upotrebe, kod njih se javljaju oštećenja sluzokože nosa sa krvarenjem, česte su upale sinusa sa jakim glavoboljama, dolazi do anksioznosti, distrofije, ozbiljnih poremećaja raspoloženja, depresije, suicidalnosti, seksualne disfunkcije, pa čak i paranoidnih interpretacija i socijalne izolacije - rekla je dr Nada Vasković Maravić, načelnica subotičkog Odeljenja psihijatrije.

Dr Maravić naglašava da je dodatni problem što mnogi od zavisnika u bolnici završe nakon predoziranosti narkoticima, ali nemaju iskrenu želju da se leče pa se nakon terapije otpuštaju iz bolnice i upućuju na kućno lečenje, ili u neku od specijalizovanih ustanova za lečenje bolesti zavisnosti. Crna statistika pokazuje da se samo jedan odsto narkomana u potpunosti izleči.

Stručnjake najviše zabrinjava što je sve konzumenata narkotika među osobama u pubertetu, koje su nesigurne u sebe, iskompleksirane i skloni devijantnom ponašanju. Sve više narkomana je među mladima, posebno onima koji su već nikotinski zavisnici.

- Istraživanja pokazuju da je pubertet najopasniji period, kada većina mladih prvi put dođe u kontakt sa narkoticima. Koren problema je u porodici, pošto većina konzumenata narkotika dolazi iz razvedenih brakova, a dešava se da su iz porodica čiji roditelji više računa vode o poslu nego o potrebama svoje dece. Mnogi roditelji misle da je decu dovoljno dobro obući i dati im džeparac, ali u nedostatku prave roditeljske pažnje, takva deca upadaju u loše društvo. Prvo se počinje sa duvanom, nakon čega dolaze u kontakt sa marihuanom. Posle toga počinju da uzimaju jače droge, a to dovodi do ozbiljnijih problema. Vrlo loše je i što se donja starosna granica za uzimanje narkotika iz godine u godinu pomera - rekla je psiholog Dragana Ćupurdija iz Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj“.

To potvrđuje i istraživanje Fondacije mentalne higijene „Expecto“, među učenicima srednjih škola, koje je pokazalo da je čak trećina srednjoškolaca probalo neki od narkotika.

- Vršimo novo istraživanje koje će nam služiti za poređenje sa prethodnim kako bismo došli do preciznijih informacija. Podatke ćemo saopštiti u junu - rečeno nam je u Fondaciji „Expecto“.

 

Posle duvana marihuana

Prema rečima psihologa Dragane Ćupurdije, najbitniju ulogu u prevenciji narkomanije imaju roditelji mališana pre i na ulasku u pubertet.

Najvažnija stvar je da se deci na pravi način isplanira slobodno vreme, kako ne bi imala prostor za ulicu. Mnogi roditelji olako deci dozvole konzumiranje duvana, jer je to prvi stepenik ka marihuani - rekla je Dragana Ćupurdija.

Dragan Šolaja, Blic

Izvor: Blic

povezane teme

10
ned Odgovori
Mali broj roditelja kontroliše decu,koliko njih prekontroliše da li su naučila gradivo,uradila domaći zadatak?Nije škola i nastava dosadna nego nemaju preterane radne navike.Možemo mi održati koliko hoćete seminara o štetnosti alkohola i droge,ali kad mladić ode sa nastave van škole sve je prepušteno njemu i njegovoj savesti.Neki zaista žure kući da pomognu i urade domaći.Ali dobar deo je u gradu šeta ode u kafić,popuši se koja cigara,ako je samo kafa i sok ,u redu ali plašim se od onih koji diluju drogu,koji mlade uvlače u taj začarani krug.Tu bi trebala milicija da stupi na scenu,da imaju veću slobodu i pohvataju dilere.
Član50669 Odgovori
Trećina? Kako je samo lepo preterivati. A otkad je to marihuana droga?
Rokford Odgovori
Roditelji svasta dopistaju prvo je tamo problem. "Ne moje dete nija takav" ali ako ga neko vidi da sta radi u kaficima da ne poveruje. I to ne samo oni "losiji" nogi i oni sa dobrim rezultatima. ALi ako ga policija odnese kuci roditelji ne napadnu decu da sta je uradio nego policajcu sto ometaju decu koja se zabavaljaju. 2. problem zakoni do 18 godina do 22h bi trebali da imaju pravo ulazka u kafic diskoteke. A trebalo bi da se kaznjavaju i maloletna lica. A za drogu Kina ima expertno dobar zakon i z akorisnike i za prodavce ;)
Legija Odgovori
А због чега се нико не бави проблемом алкохола међу омладином? Алкохол је дрога која годишње однесе много живота, за разлику од марихуане за коју се не могу наћи подаци да је била директан узрок нечије смрти.
nn Odgovori
nije to samo marihuana, ima tu i neceg jaceg! to su nasi problemi a ne rusenje zelene fontane i montiranje kamera na raskrsnicama.... :///
ned Odgovori
Alkoholiyam jeste bolest zavisnosti,potreban je klinički psiholog, psihijatatarkoji radi sa adolescentima, socijalni radnik,odeljenjski starešina i roditelji.To je tim koji pomaže u lečenju od alkohola i naravno ličnost koju lečimo, mladić koji iskreno želi da pomogne sebi i društvu.Izlečiti se od alkohola lakše je nego od droge ali preduslov je da želja za lečenjem zaista postoji i neka se konzumiraju voćni sokovi i lekovi koji se moraju još neko vreme uzimati i biti pod nadzorom lekara.U današnjem društvu koje je zadnjih godina propatilo, sa malim platama i penzijama
lečenje ide sporo i teško.Trebate i sredstva za plate lekara i socijalnih radnika.Lekovi su skupi.
Mali broj lekara specijalizira lečenje i bolesti zavisnosti.Naravno takva služba mora da radi neprekidno slično kao hitna pomoć.
Droga,alkohol i duvan su zlo Odgovori
Grad bi trebao da pravi akcije da se deca bave sportom a to je kod nas teško jer nema uslova za to.Potreban je taj bazen,tereni za razne sportove.Roditelji treba da budu svesni da je droga dostupna na svakom ćošku.Lako je krenuti pogrešnim putem a sve kreće od alkohola i duvana.Prvo se puši i pije a onda može da se stupi u kontakt sa raznim drogama.Drutvo u kom se dete nalazi je jako bitno.Puši se trava a u tom krugu ljudi se lako dolazi u kontakt sa drugim drogama.Nesvesno se ulazi u taj začarani krug i teško je pobeći odatle.Jako puno in nije više medju nama,nažalost,valjda nisu imali sreće da se izvuku.Treba da objave koliko ih se predoziralo u našem lepom gradu pa da vide mladi da to nije šala.Bavite se bilo kojim sportom izaberite zdrav život.
kiki Odgovori
gluposti. pa bas dobro kazete: male plate, male penzije, velika nezaposlenost. nemaju deca para za gudru. kakve gluposti, pa nismo mi bogato drustvo. odakle im para za to? ako se deca stvarno toliko drogiraju, onda smo mi bogato drustvo.
da neko bude svaki dan na travi ili zutom treba mu 1000 din dnevno, to je 30.000 din mesecno. ako toliko imaju nasa deca, onda smo na konju.
ned Odgovori
Odgovor Kiki:Deca nemaju sva para za drogu i naravno da ne treba da imaju za to ali koliko sam puta video mešovito društvo učenika 15-17 godina kupuju one velike flaše piva od 2litre,pa votka, rakije,još je iok ako je bez "dodatka" dodajte tome 5-6 komada lorazepama od 2,5 mg,sad se već komplikuje a neki ima i savijenu cigaretu hašiša i žurka negde može da počne da li je to park u dudovoj šumi ili kod željezničke stanice ili negde na Paliću nije bitno ali je pomoć vrlo hitna.Pozdrav
Lenin Odgovori
Otkuda mladima pare?Tu su elitne krčme u gradu gde curice love Novokonponovane bogatune biznismene.A ima i mladića koji plate sa zadnjicom svoje sledovanje.Kad prolaziš gradom oseća se kiseloslatkasti miris u vazduhu.Neki se već naduvaju kad prolaze ulicom Bossova.
Dobro malo sam preterao ali ima i malo istine, jes jedan moj poznanik kad oće da nabavi kvalitetnu travu ide u tu aleju.
Inače i Marihuana je opijat,istina je da su ga nekad koristili kao lek ali ja mislim da ako se neko zalaže za njenu legalizaciju neka pokupi prnje i piči u Amserdam.Mariška je prva na lestvici droge.Retko se desi da stanu i ne nastave sa nekim jačim recimo sa Gandžom i to je trava nafilovana sa raznim hemikalijama.
Ja sam za što češće racije u tim sumnjivim objektima a i za zabranu točenja i prodaje alkohola od pet sati ujutro do šest uveče.Naravno od toga nema ništa pošto po običaju ima onih koji su na takvim položajima da za zavidan procenat od zarade zataškivaju stvari.....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.