Komentara: 10
Pregleda: 6347

Alarmantno! Trećina srednjoškolaca iz Subotice probala drogu

05.05.2011. u 02:49h
Izvor: Blic
Alarmantno! Trećina srednjoškolaca iz Subotice probala drogu

U Policijskoj upravi Subotica registrovano je 1.680 konzumenata narkotika, ali prema procenama stručnjaka, taj broj je četiri puta veći. Od ukupnog broja pacijenata na Odeljenju psihijatrije u subotičkoj Bolnici, pet odsto su zavisnici, dok istraživanja Fondacije mentalne higijene „Expecto“ pokazuju da je čak trećina subotičkih srednjoškolaca probala neki od narkotika. Stručnjaci se boje da to može stvoriti kritičnu masu potencijalnih narkomana.

- Od 320 pacijenata na Odeljenju psihijatrije, koliko ih je bilo na lečenju od početka godine, pet odsto su bili zavisnici, što je veliki procenat, a beležimo i veliki broj višestrukih povratnika. Najčešće je reč o mladim ljudima, od 17 do 30 godina, koji konzumiraju heroin, ili kokain. U zavisnosti od načina upotrebe, kod njih se javljaju oštećenja sluzokože nosa sa krvarenjem, česte su upale sinusa sa jakim glavoboljama, dolazi do anksioznosti, distrofije, ozbiljnih poremećaja raspoloženja, depresije, suicidalnosti, seksualne disfunkcije, pa čak i paranoidnih interpretacija i socijalne izolacije - rekla je dr Nada Vasković Maravić, načelnica subotičkog Odeljenja psihijatrije.

Dr Maravić naglašava da je dodatni problem što mnogi od zavisnika u bolnici završe nakon predoziranosti narkoticima, ali nemaju iskrenu želju da se leče pa se nakon terapije otpuštaju iz bolnice i upućuju na kućno lečenje, ili u neku od specijalizovanih ustanova za lečenje bolesti zavisnosti. Crna statistika pokazuje da se samo jedan odsto narkomana u potpunosti izleči.

Stručnjake najviše zabrinjava što je sve konzumenata narkotika među osobama u pubertetu, koje su nesigurne u sebe, iskompleksirane i skloni devijantnom ponašanju. Sve više narkomana je među mladima, posebno onima koji su već nikotinski zavisnici.

- Istraživanja pokazuju da je pubertet najopasniji period, kada većina mladih prvi put dođe u kontakt sa narkoticima. Koren problema je u porodici, pošto većina konzumenata narkotika dolazi iz razvedenih brakova, a dešava se da su iz porodica čiji roditelji više računa vode o poslu nego o potrebama svoje dece. Mnogi roditelji misle da je decu dovoljno dobro obući i dati im džeparac, ali u nedostatku prave roditeljske pažnje, takva deca upadaju u loše društvo. Prvo se počinje sa duvanom, nakon čega dolaze u kontakt sa marihuanom. Posle toga počinju da uzimaju jače droge, a to dovodi do ozbiljnijih problema. Vrlo loše je i što se donja starosna granica za uzimanje narkotika iz godine u godinu pomera - rekla je psiholog Dragana Ćupurdija iz Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj“.

To potvrđuje i istraživanje Fondacije mentalne higijene „Expecto“, među učenicima srednjih škola, koje je pokazalo da je čak trećina srednjoškolaca probalo neki od narkotika.

- Vršimo novo istraživanje koje će nam služiti za poređenje sa prethodnim kako bismo došli do preciznijih informacija. Podatke ćemo saopštiti u junu - rečeno nam je u Fondaciji „Expecto“.

 

Posle duvana marihuana

Prema rečima psihologa Dragane Ćupurdije, najbitniju ulogu u prevenciji narkomanije imaju roditelji mališana pre i na ulasku u pubertet.

Najvažnija stvar je da se deci na pravi način isplanira slobodno vreme, kako ne bi imala prostor za ulicu. Mnogi roditelji olako deci dozvole konzumiranje duvana, jer je to prvi stepenik ka marihuani - rekla je Dragana Ćupurdija.

Dragan Šolaja, Blic

Izvor: Blic
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 6347
Povezane teme

Policija Subotica

droga u subotici

narkotici u subotici

srednjoškolci i droga

fondacija expecto

subotica droga

subotica narkotici

marihuana

maloletnička delikvencija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.