Komentara: 5
Pregleda: 4252

Мala pobeda građana Jasibare

30.07.2019. u 16:46h
Мala pobeda građana Jasibare

Više deceniја se građani Jasibare suočavaju sa problemima pri obilnim padavinama, izlivanjem gradske kanalizacije, izlivanjem otvorenih kanala, od kojih jedan nikada nije bio čišćen, u ulicama dela Karađorđevog puta ispred apoteke i ambulante, sa povezanim ulicama Požarevačka, Travnička, Praška, Svetozara Miletića, Stipe Grgića, Doža Đerđa i Gal Lasla, navodi se u saopštenju Građanske inicijative "Priroda i društvo".

U ulici Svetozara Miletića, koja se nalazi niže od ostalih i u kojoj stanuje više stotina građana, najviše je ugroženo javno zdravlje, u toj meri da u gore pomenutim slučajevima može da dođe do epidemije zbog višednevnog stajanja izlivene vode i mulja iz gradske kanalizacije i otvorenih kanala, gde ulaze septičke jame sa fekalnom vodom. To je u tim slučajevima leglo komaraca i pacova. Zbog isparavanja i smrada, ali i opasnosti od zaraza, ugrožena su deca i građani u toj okolini.

Ovakvo stanje koje se po pravilu javlja posle kiše, može da izazove pojavu raznih bolesti i zaraza, a to smatraju građani Jasibare većim problemom od materijalne štete načinjenom nad kućama u privatnom vlasništvu kao npr. više statičkih ulaganja u popravku objekata, pucanja zidova, češća krečenja i upotreba dezinfekcionih sredstava.

Građani, stanari pomenutih ulica su se organizovali tokom jula, skupili dvestotinak potpisa i predali zahteve nadležnim gradskim službama i to: Direkciji za izgradnju grada, JP za upravljanje putevima, JKP Vodovodu i kanalizaciji, kao i kabinetu gradonačelnika, sa zahtevima da se očiste kanali u koje bi trebalo da se sliva atmosferska voda, zatim postojeći slivnici od nagomilane prljavštine kako bi i tamo otekla atmosferska voda i da se u slučaju ponavljanja obilnih kiša, nakon povlačenja vode obezbede adekvatne sanitarno higijenske mere i dezinfikuje oblast na kojem se zadržala voda.

Мala pobeda građana Jasibare

Nakon predaje zahteva (8. jula) u roku od dve nedelje je stigao odgovor. U odgovoru se navelo da će JKP „Vodovod i kanalizacija“ pristupiti čišćenju kanala i kanalizacionih slivnika. Nakon nekoliko dana od odgovora, građani Jasibare su izvestili da su radnici viđeni na terenu kako izvršavaju pranje i čišćenje kanalizacionih slivnika i okolnih kanala i da su saznali da će JKP „Vodovod i kanalizacija“ izvršiti i pranje ulica narednih dana.

Poslovi koji su urađeni kao odgovor na zahteve građana, spadaju u redovne aktivnosti pomenutog Javnog preduzeća i trebali bi biti kontinuirani na teritoriji čitavog grada, naročito posle obilnih padavina, smatraju u GI "Priroda i društvo", uz napomenu da je pomenuti slučaj primer kako građani mogu da na pravno utemeljen način izvrše pritisak na gradsku vlast da im reši probleme i na taj način aktivno koriste svoja prava.

- Pozivamo zato građane da se informišu o svojim pravima, da se aktiviraju, organizuju u svom kraju ukoliko imaju slične probleme i obrate gradskim vlastima, traže svoja prava i rešavanje problema. Oni su izabrani od strane nas građana da rade u našem interesu, trebali bi da budu tu zbog nas, a ne mi zbog njih. Podsećajmo ih na to - stoji na kraju saopštenja GI "Priroda i društvo".

Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4252
Povezane teme

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

čišćenje kanala

jasibara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.