• Pregleda: 2830

Akcija Radio Subotice za decu u hraniteljskim porodicama

Akcija Radio Subotice za decu u hraniteljskim porodicama

Broj hraniteljskih porodica u Subotici ima trend porasta, kao i broj dece koja su u njima smeštena. Radi se o deci koja su iz raznih razloga ostala bez roditeljskog staranja, a u toku je humanitarna akcija zahvaljujući kojoj će i za ovu decu biti obezbeđeni novogodišnji paketići. Akciju “Paketić radosti” organizovala je Radio Subotica, a da sada je prikupljena polovina potrebnih sredstava kako bi i ovu decu obradovao Deda mraz.

Marija Stanković – Kuzmanović iz Centra za socijalni rad raspolaže sa podatkom da je trenutno u Subotici smešteno 231 dete bez roditeljskog staranja u 140 hraniteljskih porodica. Po njenim rečima, svaka porodica može postati hraniteljska, ukoliko ispunjava niz uslova, a korist je obostrana – deca se ne osećaju napušteno, a hranitelji imaju brojniju porodicu.

Ovu decu koja su bez roditeljskog staranja ostala iz brojnih razloga, ove godine obradovaće Deda mraz. U organizaciji Radio Subotice, u sklopu proslave rođendana ove medijske kuće, i uz podršku Centra za socijalni rad, u toku je akcija “Paketić radosti” koja ima za cilj prikupljanje sredstava za nabavku novogodišnjih paketića za ovu decu.

I broj dece i broj hranitelja imaju trend povećanja. Hranitelji dobijaju mesečnu nadoknadu, koja varira iz meseca u mesec, a deca mogu u porodici ostati do završetka školovanja – do 26-te godine. Tako u Subotici trenutno 14 studenata živi u hraniteljskim porodicama.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

1
Anastazija Odgovori
Strasno je sto je toliki broj dece napusten. Uz to, postoji problem. Ljudi koji zele da se prijave da postanu hraniteljska porodica, prakticno moraju da mole da bi se neko pojavio da proveri uslove i odredi da li postoji mogucnost za tu porodicu da postane hraniteljska! Poznajem ljude koji cekaju vec mesecima da neko dodje kod njih... Trebalo bi se poraditi na tome!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.