Komentara: 2
Pregleda: 1491

Akcija dobrovoljnog davanja krvi sutra u Željezničkom naselju

21.09.2021. u 11:21h
Izvor: Subotica.com
Kalendarska akcija dobrovoljnog davanja krvi, koju organizuje Služba za transfuziologiju Opšte bolnice u saradnji sa Crvenim krstom Subotice, održaće se u sredu, 22. septembra, u prostorijama Mesne zajednice Željezničko naselje (Majšanski put 53), od 7.30 do 9.30 časova.
Akcija dobrovoljnog davanja krvi sutra u Željezničkom naselju
Foto: Ilustracija, arhiva

Na akciju mogu da se odazovu sve zdrave osobe uzrasta od 18 do 65 godina, a pre davanja krvi, potrebno je da imaju lagani doručak, da unesu dovoljno tečnosti i da budu odmorni, zbog čega se dan ranije ne preporučuje jaka fizička aktivnost. Za one koji su preležali infekciju kovid-19 ili su se vakcinisali, odnosno revakcinisali, takođe postoji preporuka.

Građani koji su preležali infekciju bez simptoma, mogu da daju krv nakon 14 dana. Oni koji su imali lakšu kliničku sliku, mogu nakon mesec dana, dok oni koji su imali tešku kliničku sliku treba da sačekaju tri meseca pre nego što se odazovu na akciju. Što se tiče vakcinacije, odnosno revakcinacije, svi koji su primili vakcine "Fajzer-Biontek" i "Sinofarm" mogu bez odlaganja da daju krv, a oni koji su primili "AstraZeneku" i "Sputnjik V" neka sačekaju dve nedelje od vakcinacije ili revakcinacije - savetuje Nevena Lukić, stručna saradnica Crvenog krsta Subotice.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi sutra u Željezničkom naseljuPo njenim rečima, potreba za krvlju je konstantna i značaj dolaska svakog dobrovoljnog davaoca na akcije je nemerliv.

- Pozivamo sve sugrađane, naše redovne davaoce, ali i one koji to do sada nisu bili, a žele da postanu, da ukoliko se sutra nađu u blizini, dođu u prostorije Mesne zajednice Željezničko naselje i ovim humanim gestom, nekome spase život - poručuje Lukić. 

Prilikom dolaska na akciju, organizatori mole sugrađane da se pridržavaju protivepidemijskih mera, te da obavezno nose zaštitnu masku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1491
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

akcija davanja krvi

crveni krst

crveni krst subotica

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.