Komentara: 5
Pregleda: 1757
Foto

Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić" u subotu na Otvorenom univerzitetu

09.12.2021. u 15:14h
Izvor: Subotica.com
Crveni krst Subotice, u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice, i ove godine organizuje tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić", koja će se održati u subotu, 11. decembra, od 9 do 12 časova na Otvorenom univerzitetu (leva zgrada).
Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić" u subotu na Otvorenom univerzitetu

Slogan ovogodišnje akcije glasi "U mesecu darivanja, daj ono najvažnije - krv", a iz Crvenog krsta Subotice apeluju na sve dobrovoljne davaoce da se odazovu, jer su zalihe krvi na minimumu.

- Kontinuirano održavanje akcija dobrovoljnog davanja krvi je od nemerljive važnosti za ceo zdravstveni sistem. Iako su i dalje na snazi epidemiološke mere, vodeći računa prvenstveno o bezbednosti, ovu akciju nećemo sprovesti u saradnji sa Domom zdravlja i Zavodom za javno zdravlje, koji su nam tradicionalni partneri, zbog samog prostora i ograničenog broja ljudi. Sve epidemiološke mere ćemo i dalje poštovati noseći maske, dezinfikovanjem ruku, dezobarijerama, a svim dobrovoljnim davaocima koji dođu, a nemaju masku, naravno da ćemo je dati - kaže Nevena Lukić, saradnica Crvenog krsta Subotice.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić" u subotu na Otvorenom univerzitetuDobrovoljni davalac krvi može da bude svaka zdrava osoba uzrasta od 18 do 65 godina, a iz Crvenog krsta Subotice pozivaju pre svega mlade, koji su jedna od najzdravijih populacija, da se odazovu akciji. Na akciju je potrebno da dođu naspavani i odmorni, da pojedu lagani doručak i popiju dovoljno tečnosti, a tu su i uputstva za one koji su u proteklom periodu bili na nekoj terapiji.

- Kako bismo smanjili mogućnost odbijaja dobrovoljnih davalaca, molim sve građane koji se ne osećaju zdravim, imali su neku prehladu, operaciju ili tetovažu u prethodnih šest meseci, da preskoče ovu akciju i da dođu na prvu sledeću. Oni koji su preležali kovid infekciju bez simptoma, mogu da daju krv nakon 14 dana, oni koji su imali lakšu kliničku sliku mogu da daju krv posle mesec dana, a oni koji su imali tešku kliničku sliku tek nakon šest meseci od preležane infekcije - ističe Lukić. -  Građani koji su se vakcinisali "Sinofarmom", "Fajzerom" i "Modernom" mogu da daju krv odmah, dok oni koji su se vakcinisali "AstraZenekom" i "Sputnjikom V" treba da sačekaju dve nedelje od vakcinacije, odnosno revakcinacije ili treće, buster doze.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Humani Božić" u subotu na Otvorenom univerzitetuAkciju će podržati Udruženje pčelara "Pčela", koje će obezbediti dovoljne količine meda za zahvalni doručak koji je namenjen svim dobrovoljnim davaocima krvi, a kako je u pitanju porodični događaj, decu dobrovoljnih davalaca očekuje Deda Mraz sa prigodnim poklonom. Iz Crvenog krsta Subotice se zahvaljuju svim dobrovoljnim davaocima krvi na hrabrosti, jer se i za vreme pandemije virusa kovid-19, koja traje dugo, odazivaju na apele i daju krv.

- Zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi mnogi ljudi žive svoje živote, imaju svoje porodice koje vole i imaju ko da ih voli - poručuje Lukić.

Izvor: Subotica.com
Najava tradicionalne akcije dobrovoljnog davanja krvi - "Humani Božić" Najava tradicionalne akcije dobrovoljnog davanja krvi - "Humani Božić" Najava tradicionalne akcije dobrovoljnog davanja krvi - "Humani Božić" Najava tradicionalne akcije dobrovoljnog davanja krvi - "Humani Božić" Najava tradicionalne akcije dobrovoljnog davanja krvi - "Humani Božić" Najava tradicionalne akcije dobrovoljnog davanja krvi - "Humani Božić" Najava tradicionalne akcije dobrovoljnog davanja krvi - "Humani Božić" Najava tradicionalne akcije dobrovoljnog davanja krvi - "Humani Božić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 1757
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

akcija davanja krvi

crveni krst

transfuziologija opšta bolnica

humani božić

crveni krst subotica

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.