Komentara: 1
Pregleda: 4240

8. april - Svetski dan Roma

08.04.2013. u 20:26h
Izvor: RTV City
Na Prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma. Tada je za romsku himnu proglašena pesma "Đelem-đelem", a ustanovljena je i zastava sa točkom kao centralnim simbolom. Prema zvaničnom popisu iz 2011. godine u Srbiji živi više od 147.000 Roma, prosečne starosti oko 28 godina. Nevladina organizacija "Jurom centar" saopštila je da je položaj Roma u Srbiji nezadovoljavajući, da su često izloženi nasilju, kratko žive i nisu zastupljeni u javnom i političkom životu.
8. april - Svetski dan Roma

Po zvaničnom popisu u Subotici živi 2995 stanovnika koji se izjašnjavaju kao Romi. Po rečima  predsednika Upravnog odbora Edukativnog centra Roma Stevana Nikolića, struktura romske zajednice u Subotici je heterogena. Pored domicilnog stanovništva,romsku populaciju u gradu čine i stanovnici koji su raseljeni sa Kosova, izbegli sa područja bivše Jugoslavije,registrovani su i pripadnici sa juga Srbije kao i drugih delova naše zemlje.

Romska zajednica razlikuje se i po veroispovesti. U najvećem broju zastupljene su pravoslavna, katolička, islamska veroispovest kao i pripadnici manjih verskih zajednica. On je rekao da su svi pod jednom "kapom" i pod nazivom romska  zajednica. Najveća problematika koja prati Rome je marginalizacija u društvu usled posledica siromaštva.

"Obišao sam veliki broj romskih naselja na celom Balkanu i svuda je ista problematika.Problem je siromaštvo i izolacija. Nakon posledica izolacije od većinskog stanovništva susrećemo se sa samoizolacijom. A suština svih problema je da nema komunikacije između romske i neromske zajednice. Kod ljudi koji žive u izolovanom prostoru, vremenom to postane sastavni deo njihove kulture i načina života.I to je nama teško promeniti."-rekao je Nikolić i dodao da u suštini, Edukativni centar deluje na svest romske i neromske zajednice da se uspostavi komunikacija i problemi stave na sto i počne sa njihovim rešavanjem.

"Veoma je bitno da romska zajednica u celom procesu ne bude pasivni posmatrač i da neko umesto njih donosi odluke, nego da postanu aktivni učesnici, a za to treba vremena."- ističe  Nikolić.

On je povodom obeležavanja Svetskog dana Roma uputio poruku građanima Subotice.

"Ono što bih hteo da poručim sugrađanima jeste da im čestitam Svetski dan Roma, i da želim svima nama srećniju i uspešniju budućnost. Ali zajedničkim snagama i samo zajedničkim životom Subotica će pokazati da je interkulturalna. Obostranim razumevanjem možemo da izgrađujemo zajedničku budućnost." - poručuje Nikolić.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4240
Povezane teme

svetski dan Roma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.