Komentara: 3
Pregleda: 2804

68. godina od Holokausta

15.06.2012. u 16:53h
Izvor: RTV Yueco
68. godina od Holokausta

Povodom 68. godišnjice deportacije subotičkih Jevreja, delegacija Jevrejskeopštine i gradski čelnici položili su vence na spomenik stradalih Jevreja kod geta, dok je u Jevrejskoj opštini, odnosno u dvorištu Sinagoge organizovan svečani program.

Programu komemorativne svečanosti prisustvovali su predstavnici jevrejskih opština, kako iz Srbije, tako i iz Hrvatske i Mađarske, kao i mnogi predstavnici našeg grada.

Vence su na spomenik poginulim jevrejima položili, delagacija grada Subotica, delegacije jevrejskih opština raznih gradova Srbije, Hrvatske i Mađarske, kao i članovi familija nastradalih jevreja. U Suboticu je najvechi broj Jevreja doseljen kada je hortijevci okupirali Jugoslaviju, pa su radi zaštite od nemačke vojske mnogi jevreji naselili ove krajeve. Nakon što je Nemačka okupilara Mađarsku, još dve hiljade jevreja doselilo se u Subotici, ali nažalost ni to ih nije moglo spasiti od fašističke agresije.

Te 1944. godine iz Subotice je deportovano 6.700 jevreja.

68. godina od Holokausta

Holokaust je najveći i najmonstruozniji zločin 20. veka koji se dogodio kada se pomračio um evropske civilizacije, istakao je počasni predsednik Jevrejske zajednice Srbije Aleksandar Nećak. Po njegovim rečima monstruozan je bit nacističke ideologije da se uništi čitav jedan narod.

U istoriji našeg grada sugrađani jevreji ostavili su neizbrisiv trag u svim oblastima, istakao je predsednik skupštine grada Slavko Parać. Bili su nosioci napretka grada i ostavili su neizbrisiv trag u kulturi i artitekturi. Svake godine na današnji dan odaje im se počast za sve što su učinili za grad, ali se i podsećaju dolazeći naraštaji na najveće zlo u istoriji čovečanstva.

68. godina od Holokausta

68. godina od Holokausta

Venci su položeni i na spomenik sa mesta odakle su 1944. godine jevreje iz Subotice u vagonima odnosili u koncentracione logore. Članovi delegacija Jevrejske opštine održrali su i standradnu molitvu u pomen žrtvama na istom mestu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2804
Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

polaganje venaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.