Komentara: 2
Pregleda: 1790

68 godina od VIII VUB-a

11.09.2012. u 17:04h
Izvor: RTV Yueco
Na Prozivci je obeležena 68. godišnjica osnivanja Osme Vojvođanske Udarne brigade, koja je osnovana na Fruškoj Gori, ali je kasnije stigla i u Suboticu. Oko hiljadu subotičkih omladinaca priključilo se ovoj brigadi zarad oslobođena zemlje od fašizma.
68 godina od VIII VUB-a

U toku rata poginulo je blizu 300 Subotičana, a danas je na spomenik posvećen ovim žrtvama položeno cveće od strane mnogih delegacija. I od onih koji se ovog rata sećaju i koji su u njemu učestvovali, ali i od onih koji odaju priznanje svim borcima ove brigade.

Sa ovog mesta, gde se danas nalazi spomenik podignut u čast žrtava VIII Vojvođanske Udarne brigade, pre 68 godina hiljadu mladića i devojaka krenulo je u borbu protiv fašističkih snaga. Tu je organizovana prozivka svih boraca, po čemu je ovo naselje i dobilo naziv.

Povodom 68. godišnjice na spomenik su danas položeni venci od strane organizacije Saveza boraca Subotica, predstavnika grada Subotica, mesne zajednice Prozivka, kao i mnogih drugih.

Spomenik simbolizuje Vojvodinu, odnosno čvrsto vezan snop žita, dok mesingane kocke koje se nalaze oko spomenika simbolizuju broj članova brigade iz Subotice. S obzirom na to da je većina tih kocki okradena, postavljene su nove, doduše drugačijeg oblika, ali je simbolika ostala ista.

Izvor: RTV Yueco
Obeležavanje 68 godina VIII vojvođanske brigade Obeležavanje 68 godina VIII vojvođanske brigade Obeležavanje 68 godina VIII vojvođanske brigade Obeležavanje 68 godina VIII vojvođanske brigade Obeležavanje 68 godina VIII vojvođanske brigade Obeležavanje 68 godina VIII vojvođanske brigade Obeležavanje 68 godina VIII vojvođanske brigade Obeležavanje 68 godina VIII vojvođanske brigade
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1790
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.