Komentara: 0
Pregleda: 951

30. Međunarodni festival pozorišta za decu – program za utorak, 19. septembar

18.09.2023. u 21:32h
Izvor: Subotica.com
30. Međunarodni festival pozorišta za decu – program za utorak, 19. septembar

Trećeg dana 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u utorak 19. septembra, u takmičarskom programu publika će moći da pogleda predstave “Sedam Gavranova” iz banjalučkog Dječijeg pozorišta Republike Srpske (Scena „Jadran” Narodnog pozorišta, 10h), “Priča o ljubavi jednog drveta” pozorište Play Aree iz Južne Koreje (Dečje pozorište Subotica, 12h) i “Pradevojčica” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina (Scena „Jadran” Narodnog pozorišta, 17h).

"Sedam gavranova” iz banjalučkog Dječijeg pozorišta Republike Srpske, reditelja Jakuba Maksimova, lutkarska je predstava zasnovana na tradicionalnoj srednjoevropskoj bajci. Scenario je inspirisan slovačkom, poljskom i austrijskom verzijom, ali ponajviše češkom i nemačkom (braća Grim). Priča govori o tome koliko moćno oruđe može biti reč. Bogdanka, glavna junakinja, mora dugo da ćuti kako bi razbila zlu kletvu. Priča navodi na istraživanje zvukova raznih predmeta i muzičkih instrumenata koji često mogu zameniti govorni jezik.

30. Međunarodni festival pozorišta za decu – program za utorak, 19. septembar

“Priča o ljubavi jednog drveta”, reditelja Čoi Vona, govori o drvetu i dečaku. Dečak svakodnevno posećuje drvo. Kada ogladni - ubere jabuku; kada mu je dosadno - igra se s drvetom. Vremenom, dečak postaje tinejdžer. Treba mu novac - drvo mu daje svoje jabuke da ih proda na pijaci. Kada poraste, poželi otići na daleki put – drvo mu daje svoje grane da sagradi čamac. Vreme prolazi i dečak više ne posećuje drvo. Drvetu dečak nedostaje, ono je tužno. Naposletku, kada je ostario, dečak posećuje drvo. Drvo bi želelo nešto da mu da, ali nažalost više nema ništa. Dečaku ništa ni ne treba, već samo da sedi pored drveta u tišini i vrati se starim uspomenama.

Predstavu “Pradevojčica” autorki Desanke Maksimović i Mine Petrić, u režiji Sonje Petrović, dovodi Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina. Ova predstava je podsetnik koliko smo se udaljili od sunca, meseca, zemlje, vode, vatre, biljki, životinja, od realnih dodira i susreta s prirodom. U zajednici koja je u predstavi konstruisana priroda je događaj, lik, trenutak, lepota, prijatelj, ubica, roditelj, stanodavac... Priroda nije nešto što „treba čuvati” nego deo nas. Međutim, i ovo, za nas napredno društvo, ima svoje mane, pravila koja su podređena dečacima i muškarcima. Ali, da nema ali, ne bi bilo ni priče! U toj zajednici živi jedna devojčica koja se nameračila da ta pravila promeni. Priroda joj je najveći saveznik u tome, jer to što ona hoće i jeste prirodna stvar.

30. Međunarodni festival pozorišta za decu – program za utorak, 19. septembarIstog dana u okviru filmskog programa u 11 časova u Bioskopu Eurocinema, biće prikazan francuski igrani film “Nova igračka”.

Otvaranje izložbe lutaka iz predstava Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina zakazano je za 11 :30 u Dečjem pozorištu.

U okviru programa “Trgovi i ulice” od 19. do 21. septembra na Trgu slobode u Subotici biće organizovani  brojni plesni i drugi izvođački programi. Prva dva dana program počinje od 17 časova, dok će poslednjeg dana nastup početi u 18 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 951
Povezane teme

program međunarodnog festivala pozorišta za decu

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.