Komentara: 0
Pregleda: 1612

30. Međunarodni festival pozorišta za decu – program za nedelju, 17. septembar

16.09.2023. u 19:18h
Svečana ceremonija otvaranja 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica i ceremonija dodele nagrada održaće se u nedelju, 17. septembra sa početkom u 18 časova u sali Dečjeg pozorišta.
30. Međunarodni festival pozorišta za decu – program za nedelju, 17. septembar

Nakon ceremonije otvaranja Festivala, Takmičarski program, otvoriće u 19 časova, na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici, predstava „Stara priča” pozorišta “Pod srećnom zvezdom” iz Češke, u režiji Jevgenija Ibragimova.

Bajke su neizostavan deo džegua, čerkeskog veselja ili karnevala. U Evropi su se karnevali održavali jednom godišnje, uvlačeći narod u haos zabave i opšteg veselja. Mudri Čerkezi su izvodili džegu o svim značajnim prilikama poput venčanja, rođenja, smrti, pred bitku. Verovali su da taime privlače sreću. Džegu kao forma je istovremeno bila komunikacija s bogom, način da se ljudi ujedine i manifestacija uverenja da pojedinac nije igračka u rukama sudbine, te da od nje može izmamiti sreću. Čerkeski džegu je zabava, pesma, igra, jahanje, improvizacija, a ovim karnevalskim vihorom upravlja džeguako. On je stvaralac i reditelj, dirigent, pripovedač, sveštenik i mađioničar.

30. Međunarodni festival pozorišta za decu – program za nedelju, 17. septembarJednu takvu džeguakovu bajku gledaoci će moći da vide u ovoj predstavi. Reditelj Jevgenij Ibrahimov predstavlja Staru priču nastalu prema kavkaskim legendama. Njegov džeguako će ispričati priču koja nam je svima danas potrebna. Priču koja će vas spasiti od duševnih muka, nagnati na pravu odluku, izmamiti sreću. Bajku koja će očarati decu i uliti nadu odraslima. Stara priča je prikaz drevne čerkeske legende, primer primitivnog, naivnog, arhaičnog teatra. Legenda koja ukazuje na plemenite ljudske vrednosti koje su se tradicionalno prenosile s generacije na generaciju. Lutke su rađene prema replikama eksponata izloženih u Etnografskom muzeju u Sankt Peterburgu.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Kompletan program možete pogledati na sajtu Festivala.

Postavljeno pre 7 meseci i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 1612
Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.