Komentara: 0
Pregleda: 1294

30. Međunarodni festival pozorišta za decu – program za četvrtak, 21. septembar

20.09.2023. u 16:00h
Izvor: Subotica.com
30. Međunarodni festival pozorišta za decu – program za četvrtak, 21. septembar

Petog dana 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u četvrtak 21. septembra, u takmičarskom programu publika će moći da pogleda predstave “Umetnost rata” Dečijeg pozorišta Instituta za blagostanje Kine (Scena „Jadran” Narodnog pozorišta, 10h), “I tako dalje” iz portugalskog pozorišta “S.A. Marionetas - Teatro e Bonecos”  (Dečje pozorište Subotica, 12h), i “Zmaj i princeze” iz Lutkarskog pozorišta Mostar u Bosni i Hercegovini (Scena “Jadran” Narodnog pozorišta, 17h).

“Dečije pozorište Instituta za blagostanje Kine” izvešće predstavu “Umetnost rata” (autor: Du Cun, režija: Žao Ji). Knjiga “Umeće ratovanja” sastavljena je od 13 poglavlja i preko 6.000 karaktera, a napisao ju je Sun Cu, poznati vojni strateg koji je živio u istorijskom Periodu proleća i jeseni Kine (770. pne-453. pne). Knjiga potiče iz duge tradicije beleženja vojnih priča i ostvarila je duboki uticaj. Čak i danas, delo je aktuelno i nastavlja da nas prosvetljuje. Predstava “Umetnost rata” je kreirana iz dečije perspektive - kao fizički performans - kako bi Ezopovu basnu Kornjača i zec razradila na izrazito smešan način.

30. Međunarodni festival pozorišta za decu – program za četvrtak, 21. septembar

Iz Portugala dolazi pozorište “S.A. Marionetas - Teatro e Bonecos” s predstavom “I tako dalje” (autori i režija: Hose Hil, Sofia Vinagre, Nataša Pereira), koja je rezultat višegodišnjeg rada u oblasti lutkarskog pozorišta, konkretno nemog teatra. Takav pristup gledaocu nudi uvid u jedan čaroban svet koji ga uvodi u samo središte akcije budući da ne postoji jezička barijera. U pitanju su kratke priče o mestu čiji stanovnici proživljavaju raznorazne avanture. Naivnost njihovih postupaka rezultira u povremenom humoru. Zvukovi i pokret menjaju reči, a lutke zaokupljaju našu pažnju svojom jednostavnošću. 

Iz Lutkarskog kazališta Mostar stiže predstava “Zmaj i princeze” (autor: Kirjakos Argiropulos, režija: Kirjakos Argiropulos i Stanislav Stanev). Ovo je priča o jednoj princezi i jednom zmaju. Autori su prvo osmislili bajku, zatim lutke i scenografiju, muziku… Počele su probe. I baš kao u bajkama, predstava je bila osmišljena za tri dana. Ali autorima predstave nije se svidela princeza. Nije stvar u tome da u svetu ne postoje takve princeze - jednostavno su želeli da ona bude malo drugačija. Princezu su zamenili drugom princezom. Zatim drugom i još jednom i još jednom… Nakon mesec dana posla potpuno su se zbunili. Nisu znali koja je princeza bolja od ostalih. 

30. Međunarodni festival pozorišta za decu – program za četvrtak, 21. septembar

Za 17:30 u sali 212 Otvorenog univerziteta Subotica, zakazana je promocija knjige “Lutka od vrtića do školske družine: lutkarski priručnik i zbirka igrokaza” Branke Rudman u izdanju Školske knjige, Zagreb (21. septembar, 17:30). 

U Srpskom kulturnom centru Sveti Sava, od 19 časova biće predstavljena monografija “100 godina Duška Radovića” autorke Zorice Hadžić, koju je objavio Mascom.

U okviru filmskog programa u 11 časova u Bioskopu Eurocinema, biće prikazan belgijsko- nemački animirani film “Princeza Late i magični vodeni kamen”.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 1294
Povezane teme

Dečji festival u Subotici

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.