Komentara: 1
Pregleda: 2466

210 dece smešteno u hraniteljskim porodicama

03.02.2015. u 15:55h
Izvor: RTV Yueco
Prema podacima Centra za socijalni rad, trenutno je 210 dece smešteno u 140 hraniteljskih porodica, od kojih su 42 srodničke. Iako je hraniteljstvo privremeni oblik zaštite dece bez roditeljskog staranja, čiji bi cilj trebalo da bude vraćanje deteta u primarnu porodicu, prema rečima socijalnih radnika, malo je one dece koja se vrate u roditeljski dom. U hraniteljskim porodicama, deca često ostaju do osamostaljivanja, koje najduže može biti do 26. godine, ukoliko je dete na redovnom školovanju. 
210 dece smešteno u hraniteljskim porodicama

Hraniteljstvo, kao usluga smeštaja dece bez roditeljskog staranja je jedna od najstarijih usluga, koja funkcioniše od osnivanja Centra za socijalni rad. Od 1964. godine preko 1000 dece je primalo ovaj oblik zaštite. Prema rečima socijalnih radnika u Centru za socijalni rad, tokom prošle godine, nije bilo povećanja broja dece u hraniteljskim porodicama ali je bilo puno obustava porodičnog smeštaja, čak 32.

Najčešći razlog napuštanja hraniteljske porodice je osamostaljivanje deteta. Iako bi krajni cilj trebalo da bude povratak u primarnu porodicu, malo je one dece, koja se i vrate u roditeljski dom.

Izbor potencijalnih hranitelja se obavlja u Centru za socijalni rad, gde na osnovu prikupljene dokumentacije i razgovora, stručni radnici vrše početnu procenu. U hraniteljskoj porodici može biti smešteno najviše troje dece, izuzev ako je reč o braći i sestrama.

Na osnovu Pravilnika o hraniteljstvu, preispitivanje uloge i statusa hranitelja vrši se na svake dve godine. U utorak, 10. februara od 13 časova u Novoj opštini biće održan sastanak sa hraniteljima u cilju dobijanja  potvrde za nastak daljeg obavljanja ove uloge. 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2466

Povezana vest

Povezane teme

hraniteljske porodice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.