Komentara: 12
Pregleda: 6524

2.300 građana konkurisalo za popisivače

20.08.2011. u 05:52h
Izvor: Radio Subotica
2.300 građana konkurisalo za popisivače

Zaključno sa prekjučerašnjim danom (četvrtak), za popisivače na predstojećem popisu stanovništva, domaćinstva i stanova, na teritoriji grada konkurisalo je 2.300 građana. Rok za prijavljivanje je istekao juče u 19 časova. Preliminarnu listu kandidata koji su izabrani za obuku za popisivače, gradska popisna komisija treba da objavi najkasnije do 25. avgusta. Nakon toga kandidati podnose potrebnu dokumentaciju. Na teritoriji grada, za obuku za popisivače biće izabrano 834 građana.

Gradska popisna komisija nema saznanja da li među kandidatima koji su izabrani za obuku za instruktore na predstojećem popisu stanovništva, ima pripadnika političkih partija niti je politička pripadnost na bilo koji način uticala na izbor kandidata, kaže Marija Ušumović Davčik, predsednica Gradske popisne komisije. Ona podseća da je bodovanje kandidata uradjeno u Republičkom zavodu za statistiku gde su se kandidati elektronskim putem i prijavljivali, i da je konačan izbor potpuno u skladu sa kriterijumima republičkog zavoda. Na listi ima zaposlenih u Gradskoj upravi, jer se upravo odredjeni stručni poslovi u pojedinim gradskim i republičkim službama, boduju sa više poena, zbog važnosti i odgovornosti posla instruktora.

U Republičkom zavodu za statistiku smatraju da će kriterijum prijavljivana po teritorijalnoj pripadnosti, kao i poziv upućen nacionalnim manjima da u što većem broju konkurišu za popisivače, obezbediti da gradjani na popisu stanovništva sa popisivačima komuniciraju na maternjem jeziku. Ukoliko se, nakon prvog rangiranja, kada se izabrani kandidati pojave sa svojim ličnim podacima, pokaže da u sredinama sa većinskim življem pripadnika nacionalnih manjina, nema dovoljno popisivača koji govore jezik sredine, verovatno će biti preduzete mere da se angažuju prijavljeni kandidati koji nisu prošli u prvom krugu rangiranja. Popisivači će medjutim podatke tokom popisa popunjavati na srpskom jeziku, na ćiriličnom ili latiničnom pismu.

Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 6524
Povezane teme

popis stanovništva

popis u subotici

marija ušumović davčik

popisivači

gradska izborna komisija

gradska popisna komisija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.