Komentara: 1
Pregleda: 3611

19. Međunarodni festival pozorišta za decu

04.04.2012. u 16:45h
19. Međunarodni festival pozorišta za decu

Devetnaesti Međunarodni festival pozorišta za decu održaće se od 20. do 26. maja 2012. u Subotici, uz gostovanja festivalskih predstava u Vojvodini i drugim krajevima Srbije i reprizu Festivala u Segedinu, u susednoj Mađarskoj. Tokom sedam dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, kao i zemlje domaćina, Srbije.

U fokusu Festivala biće poljsko lutkarstvo koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka i plakata poljskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, naučni skup na datu temu, učešće studenata lutkarstva iz Bjalistoka i Vroclava u programu svečanog otvaranja Festivala i kroz učešće pozorišta iz Poljske u takmičarskom programu Festivala.

Za učešće u takmičarskom programu ove godine prijavljeno je 204 predstave iz 41 zemlje: Albanija, Austrija, Belgija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Češka, Čile, Egipat, Estonija, Francuska, Grčka, Gruzija, Hrvatska, Indija, Iran, Italija, Izrael, Japan, Jermenija, Kanada, Kina (Tajvan), Kolumbija, Koreja, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Pakistan, Peru, Poljska, Rumunija, Rusija (43 predstave), Slovačka, Slovenija, Srbija, Španija, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina.

U okviru zvanične selekcije biće prikazane 23 predstave iz 15 zemalja: Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Čilea, Egipta, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Makedonije, Poljske, Rumunije, Rusije,Slovenije, Srbije, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako uzrast publike nije strogo ograničen, moglo bi se reći da su ciljna publika deca uzrasta do osamnaest godina, pa su se tako na repertoaru i ove godine našle predstave koje nisu sve za sasvim malu decu, o čemu svedoče i imena autora po čijim delima su predstave rađene: od braće Grim i Andersena, preko Čukovskog, Vilhelma Haufa i Lajmana Frenka Bauma, sve do Šekspira i Čehova.

19. Međunarodni festival pozorišta za decu

Predstave će se igrati na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“i Pozorište "Deže Kostolanji") od 21. do 25. maja. Kreiranje repertoara zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu je zvanično manifestacija od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Sredstva za održavanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu, kao manifestacije od nacionalnog značaja, obezbeđuju Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Grad Subotica, dok značajnu podršku pružaju ambasade i strani kulturni centri.

Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica (openunsubotica.rs).

Internet prezentacija 19. Međunarodnog festivala pozorišta za decu se nalazi na adresi: lutfestsubotica.net

Postavljeno pre 12 godina i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 3611
Povezane teme

međunarodni festival dečjih pozorišta

dečje pozorište

19. međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.