• Pregleda: 12031

19 mladih dobija posao u gradskoj upravi

19 mladih dobija posao u gradskoj upravi

Devetnaest mladih će svoj prvi posao dobiti u gradskoj upravi. U lokalnoj samoupravi potpisan je ugovor po programu “Stručna praksa 2011" između Grada Subotice i Nacionalne službe za zapošljavanje Subotica. Praktikanti će u lokalnoj samoupravi raditi sa komunalnom inspekcijom, kao i u odeljenjima poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Devetnaest mladih Subotičana svoje prvo radno iskustvo će steći radeći u gradskoj upravi. Praktikanti se nadaju da će stečena iskustva moći da primene na sledećem radnom mestu.

Gradonačelnik Subotice, Saša Vučinić kaže da grad uveliko radi na smanjenju broja nezaposlenosti. Formiran je gradski savet za zapošljavanje koji je izradio strategiju kako da se što više lica zaposli, kroz stimulativne mere za poslodavce. Ove godine na lokalnom nivou stimulacija iznosi osam miliona dinara i veruje se da će na ovaj način da se zaposli oko 50 ljudi.

Filijala Nacionalne sližbe za zapošljavanje poslednjih godina kroz razne programe je uspela da zaposli što više ljudi. Pored programa “Stručna praksa”, realizuje se i program “Prva šansa” kome se odazvalo 66 poslodavaca za potrebe 140 lica.

Subotica i ove godine učestvuje u programu javnih radova. Odobreno je pet projekata u vrednosti 15 miliona dinara,a u planu da se zaposli 101 Subotičanin. Javni radovi su odobreni Zološkom vrtu na Paliću, Gerontološkom centru u Subotici, Gradskoj upravi, Javnom preduzeću “Palić Ludaš” i Pokretu gorana Subotice.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

9
Milan Odgovori
Program "Stručna praksa" ne podrazumeva redovan radni odnos već je reč o osposobljavanju mladih po ugovoru najduže do 12 meseci sa mesečnom nadoknadom od 10 do 14 hiljada. Začuđujuće je da taj program koriste korisnici budžeta tj. lokalna samouprava jer na snazi je uredba Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja u državnim ustanovama pošto u njima vlada višak zaposlenih.
janko Odgovori
Ako će poslodavci dobiti od gradskih vlasti 400 miliona za zapošljavanje 50 nezaposlenih to je lepa cifra, ali malo ljudi. Već nekoliko puta konkurišem za dobijanje 160 hiljada kao pomoć da bi kao nezaposlen mogao da otvorim svoju firmu, i nijednom da dođem do potrebnog novca. Pomoć bi bila ogromna ako bi se država odrekla obaveze da moram da plaćam doprinose i poreze prvih godinu dana postojanja firme, kao i razne takse, onda mi tih 160 hiljada ne bi uopšte ni trebalo za pokretanje biznisa.
Petar Odgovori
Podrzavam ovakve akcije, treba se boriti za mlade ljude! Ipak, privredu bi trebalo pokrenuti, jer ona je motor razvoja drustva.
Fer igra Odgovori
Opet sve preko veze, prijateljske poznaničke veze, nigde konkursa samo odjednom slučajno izabaranih 19 , a njihove diplome prosek smerovi???????
ana Odgovori
Nije nista slucajno, bio je organizovan mini sajam u NSZ pre neka 2 meseca, mogao je doci ko je hteo a da je u evidenciji NSZ i ostaviti svoju biografiju..eto toliko
Rokford Odgovori
Sajam zaposljavanja je samo reklama koji dobijau u drzavnim firmama kancelarijama posao to je vec dogovoreno samo moraju predati mollbu da bi sve redovno izgledao. Drugo bio sam nekoliko puta i isao sam na razgovor uvek ista forma trazi radnike. Nudili su mi 12000 bez putnog troska, stim da moram sebi kupiti odelo u tom raditi od prodaje do servisa sve za to pare. Drugoj firmi mi drug radio za mesecno 16000 je bio inzinjer od papirologije do servisa sve je on radio, samo je jednom na vreme otisao s sposla odma su ga nazvali da to n moze tako pa je on dao ostavku. Isti taj covek je u susednoj zemlji izdao knjigu. Neke firme menjaju radnike svaka tri meseca i niko ne primeti vec godinama primaju radnike a uvek imaju isti broj osoblja. Da neki koji vec imaju uspesnu firmu dobijaju dosta ozbilja sredstva za siromaka sledi 160000din koji jedva dobije a i to nije neko pare za pokretanje firme samo fiksalna kasa koliko kosta pa jos potrebna aparatura, razvoj trzista itd. Inace sam i ja razmisljao o tome jos razmisljam. Da i Palic Subotica. Gde su Cantavir, Bajmok itd naselja? A zaposlavanje je vaznije u proizvodnji, imamo dosta kancelarijskih i slicnih radnika. Fidelinka, 29. Novbembar, Sever nesto sta moze doprineti ima prihoda (barem bi trebao da ima) da placa radnike i porez drzavi. Ovi mladi ce se placati iz poreza.
bunjevac Odgovori
Ahaaa, samo da mi kogod objasni kako se u jednoj državnoj instituciji zaposlila divojka sa prosekom 6,3 a ova što je imala 9.9 nije. Ahaa kad bi vam napisao prezime mnogo štošta bi znali al ništa novog. Te novce samo bacaje, sve je već davno poznato i ovo je samo još jedan način da ojade građane. Neznam ni što će toliki glomazni ovaj vrag za Zapošljavanje, koliko su oni zapolsili ? Ni jednog. Evidentiraje da su kao oni zaposlili a ljudi našli sami posao. I dobijaje za to debelu platu.
S Odgovori
@ana Gospodjo ili gospodjice,molim vas da ne lupetate.Pre dva meseca jeste bio sajam zaposljavanja.Jedino sto se nudilo za zastitu zivotne sredine je bilo u Cistoci i zelenilo.Tamo su trazili volontere za sortiranje plastike i papira.Znaci trazili su ljude sa fakultetima za sortiranje djubreta.A ovo u opstinu nam je sve jasno.DS i kompanija.Sve u svemu sramno.Ja ne bezim od posla,ali sa fakultetom necu sortirati necije djubre,neka gospodja Dulic i njena kompanija zasuce rukave i burla po djubretu.
odoh ja u ludake Odgovori
NSZ nije nista drugo do jos jedan lopovski papak ove lopovske vlade..to je javna tajna, i zato mi nije jasno zasto uopste i pokusavaju da nas uvere u suprotno..mozda smo sisali vesla al ne verujem da cemo bas svi veslati sisla, nek prodaju oni tu pricu za snimanje spanske serije! narodu je muka od gladi!! kakva bre zaposljavanja, kakve reforme, kakvi projekti?!! akreditacije?!!!! sve su to nacini da se opljacka narod jer smo vec bankrotirali do kostiju!! al naravno niko to ne sme da prizna jer se nikom ne odgovara za to pa vele 'aj da napunimo kUfere pre bezanije'..nestrucni kadrovi na sve strane! svestrani ministri koji se razumeju i u zubobolju i ekonomiju i protok pozitivnih jona u casi vode, a nijedan ne zna nos obrisati!! od kog akreditovanog su oni kupili diplome?!! ..nista me vise ne cudi u Serbiji nam majci kukavnoj..kopacemo mi svi po smecu..zaposljavace se samo ovako: 19 po 19, na imaginarnim javnim konkursima otvorenim samo za maminu i tatinu decicu, samo da su poslusni 'overeni zuti' i imace dobre plate odmah posle osnovne, a diplome ce kupiti kasnije..kad nadju odgovarajuci akreditovani..e, i onda ce nas takvi usmeravati u zivotu..nema morala ni razumevanja, samo robotika i operisane emocije.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.