Komentara: 0
Pregleda: 5903

1500 obolelih od šizofrenije

20.11.2008. u 12:08h
<p>U Subotici postoji oko 1500 obolelih od &scaron;izofrenije. Oporavak i tok bolesti zavise od redovnog uzimanja terapije i javlja se u adolescenciji ili ranim dvadesetim godinama. Ona utiče na kvalitet života,smanjuje radnu sposobnost,dovodi do socijalnog povlačenja dok su oboleli često u lo&scaron;em fizičkom i mentalnom stanju,često konzumiraju alkohol,pu&scaron;e i lo&scaron;e se hrane.</p>
1500 obolelih od šizofrenije

Šizofrenija je teška duševna bolest koja zahvata celokupnu ličnost. Od nje obolevaju ljudi bez obzira na rasu i geografsko područje i češće se sreće kod muškaraca. Svi oboleli u našem gradu se uspešno leče nizom medikamenata koji su različiti u akutnim i fazama održavanja.

Postoji od deset do petnaest tipova a najčešće su šizofrenija simpleks koja počinje u pubertetu i adolescentnom dobu,hebefrenija nastaje od 15-te godine do 25-te naglo i javlja se više kod muške populacije,katatona gde prednjači psihomotorna poremećenost i paranoidna koja se javlja nešto kasnije u dobu između 25-te i 30-te. Kod ovog tipa prednjače sumanete ideje proganjanja,patološka ljubomora i ideje veličine. Psiholozi najčešće rade sa članovima porodice kako bi što lakše prebrodili bolest.

Prema rečima psihijatra šizofrenija se može javiti usled nepovoljnog uticaja porodice, neadekvatne komunikacije i ne brige roditelja. Kod jednojajčanih blizanaca i u porodicama u kojima su oba roditelja šizofrena postoji 50 odsto šanse da će dete oboleti.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5903
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.