• Pregleda: 5067

15.000 din je mnogo za "sitnu krađu"

15.000 din je mnogo za "sitnu krađu"

Savez vojvođanskih Mađara se 16. marta prošle godine obratio resornim ministarstvima sa inicijativom da se smanji vrednost od petnaest hiljada dinara, ispod koje se krivično delo krađe, kvalifikuje kao sitna krađa. Ministarstvo pravde je u svom odgovoru izrazilo spremnost da prilikom naredne izmene Krivičnog zakonika uvaži predloge SVM-a.

U razgovorima sa predstavnicima Ministartva pravde proteklih meseci više puta smo insistirali na rešavanju ovog problema. Vlada Republike Srbije je 31. janura 2012. godine utvrdila Predlog zakon o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i uputila ga Skupštini na usvajanje.

Izostanak smanjenja cenzusa od petnaest hiljada dinara za krivično delo sitne krađe iz Predloga zakona, predstavlja ignorisanje stvarnosti u kojem živimo. Imajući u vidu nivo prosečnih mesečnih zarada ili prosečnih penzija, vrednost od petnaest hiljada dinara, za građane Srbije ne može predstavljati malu vrednost. Krajnje je vreme, da država, umesto ohrabrujuće poruke koju važećom regulativom šalje izvršiocima krivičnih dela, pokaže odlučnost da štiti imovinu svojih građana.

Savez vojvođanskih Mađara će pokušati da putem amandmana izdejstvuje dratično smanjenje cenzusa za delo sitne krađe. Naša podrška izmenama Krivičnog zakona zavisiće od odnosa Vlade Republike Srbije prema ovom pitanju.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

12
BAĆO Odgovori
Bravo za VMSZ
Marko Odgovori
Svaka cast na predlogu. Mada, po meni, trebalo bi spustiti na 5000 din.
ile Odgovori
Po meni ne bi trebala da postoji ta granica za sitnu kradju. Sve kradje bi trebale da se kazne.
baki Odgovori
Svaka cast ko je ovo pokrenuo iz VMSZ,ALI DJABE eto mene su ostetili lopovi 80.000din i jos nista od policije,djabe to su ljudi njihovi
lil Odgovori
bas me zanima koga su pokrali oni koji su ovo obelezili kao "lose".. bravo za SVM!
paparaco Odgovori
Kakvo "smanjenje cenzusa za sitne krađe"?Krađa je krađa.Ne kažem da svaku treba isto kazniti ali svaku krađu treba kazniti.Za manje iznose neka se odredi neki društveno kristan rad.
madman Odgovori
Pa neki toliko zaradjuju za jedan mesec. Ako ja dnevno mogu ukrasti nesto za 15.000 dinara onda mogu ladno da dam otkaz. Bravo za inicijativu, nadam se da će i zakon da promene
abc Odgovori
Jeste, krajnje vreme je, da se nesto preduzme, pa opet pravnike u SVM-u teze je preci, nego obicnog gradjanina, koji ne zna strucno da formulise svoje zalbe i predloge. Znaci, ako neko radi za minimalac, to je sasvim dovoljno za zivot - tvrdi onaj, koji nije probao da prezivi od tog iznosa - a kad mu ukradu celu platu, onda je to sitna kradja. I 5000 dinara je puno, da mi ukradu. Znaci ni dzeparose ne bi trebalo kazniti, jer retko, ko nosi poveci iznos u novcaniku. Ako je 18000 mali iznos, onda zasto dobijamo opomene za manji iznos ili iskljucuju npr. telefon za jedan neplaceni mesec. (Ono sto se koristi, treba da se plati, ali trebamo pravdu!).
A drugo, treba kazniti i one, koji udju u privatnu imovinu - bespravno - jer oni koji imaju bogatstvo, mogu da placaju cuvare, ali ako skoci lopov preko ograde, pa bas stigne u boks moje dzukele, jos cu ja biti kriva, sto drzim psa!
madman Odgovori
lil
To su ovi iz DS-a...............
Jolle Odgovori
Bravo SVM, ... je*eš mi sve ako neću glasat za vas
Raso Koljanin Odgovori
Dobro je sto je neko poceo da misli i tome! Za poslednje dve godine pokrali su me 4 puta! Sledeci put kad mi udje u dvoriste treba samo da pazi da ukrade manje od 15000,00din. Sve ispod Nije Bitno! To sto sam legalno naoruzan je moj problem,jer moram da platim porez! Ne smem da pucam jer ce me komsija prijaviti zbog uznemiravanja, a moze i lopov da me tuzi zbog pretrpljenog straha!
krlaja Odgovori
bravo za madjarsku nacionalnu manjinu:)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.