• Pregleda: 4350

12.500 volontera čistilo Suboticu

Širom Srbije održana je akcija uklanjanja smeća "Veliko spremanje Srbije". Za akciju se prijavilo 12.500 volontera, a učešće su uzela javna i komunalna preduzeća, škole, Pokret gorana Subotice, nevladine organizacije i drugi. Treća volonterska akcija prikupljanja otpada "Veliko spremanje Srbije" u okviru kampanje "Očistimo Srbiju" počela je jutros u devet časova.
12.500 volontera čistilo Suboticu

Članovi Pokreta gorana Subotice jutros su poranili i krenuli u akciju uređenja okoline rasadnika. Sakupljali su i razvrstavali otpad i kosili travu.Pozivu subotičkih gorana odazvale su se i mnoge škole, gde su đaci sa zajedno sa nastavnicima uređivali okolinu.

Centralna manifestacija akcije Veliko spremanje Srbije u Subotici je održana kod izletišta Majdan.Oko 150 zaposlenih u lokalnoj samoupravi je uređivalo okolinu jezera. Sedmogodišnja Larisa Vaci, se priključila akciji, kako bi pomogla mami, ali i uredila okolinu.

Cilj akcije je da se probudi ekološka svest kod ljudi. Akcenat je stavljen na prikupljanje i separaciju otpada, a čišćenje se odvijalo na više lokacija u gradu. Uključile su se i mnoge mesne zajednice.

U akciji učešće su uzele i nevladine organizacije u saradnji sa školama i mesnim zajednicama. Uređivao se prostor oko Bajmok, Kelebije, kao i Male Bosne. Oko 15 volontera je čištilo Selvin rov, koji spada u prirodna dobra.

U Srbiji se smeće organizovano odnosi sa više od 80 odsto teritorije, a broj divljih deponija je sa 4.600 u 2009. godini smanjen na 1.600.U akciji "Velikog spremanja Srbije" tokom današnjeg dana čistilo se priobalje reka, dvorišta, škole, izletišta i parkovi na nekoliko hiljada lokacija širom Srbije.

Galerije sa fotografijama:
- Majdan - Akcija "Očistimo Srbiju"
- Bačko Dušanovo - Akcija "Očistimo Srbiju" - ostrvo rečice Čik
- Mala Bosna - Akcija "Očistimo Srbiju" - Selvin rov
- Subotica - Akcija "Očistimo Srbiju" u MZ Gat

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

12
KZ77 Odgovori
Treba zabraniti da deca iz škola učestvuju u ovakvim akcijama.Ima dovoljno nezaposlenih, i treba im obezbediti HTZ opremu zbog adekvatne zaštite od raznoraznih otpada. A ne deca da nalete na igle i špriceve koje bacaju narkomani. Nismo mi azijska zemlja da nam deca rade !!!
Kakoto Odgovori
Brojka učesnika je interesantna, baš me interesuje kako se došlo do nje... vest je postavljena u 16:41, što znači da je neko brojao unapred ili se ovde desila neka alternativna metoda projekcije volontera... baš me interesuje formula, ako nije jako komplikovana...
nezaposlena Odgovori
K277 slažem se da decu bi trebalo izostaviti iz ovakvih rada. ali zašto bi nezaposleni morali da rade za državu besplatno .zašto ne bi ovo radili oni koji dobro zarađuju??? malo razmisli pre nego što nešto napišeš. ne dobijam od države ni kintu a zašto ne bi ti radio malo .
Maksa Odgovori
Nema nista mucnije nego videti iz godine u godinu raznorazne funkcionere kako poziraju pred kamerama i kobajagi nesto ciste. Jedino sto su uspeli do sada da pociste jesu nasi novci i to nazalost ne misle da prestanu...
Marko Odgovori
Odlicna akcija. Podrska!!
Cannibal Odgovori
"Nema nista mucnije nego videti iz godine u godinu raznorazne funkcionere kako poziraju pred kamerama i kobajagi nesto ciste."

Мени је, рецимо, мучније гледање смећа које је "изгладнели" и "осиромашени" народ, ваљда у знак протеста против власти, побацао по шуми након локања и роштиљања. Том истом "културном" народу на памет не пада да покуша са самоорганизовањем и почисти то што је усвињио, али врло воли да, у маниру кењкавог и незахвалног деришта, закера онима који би да очисте за њим.
Maksa Odgovori
Kada bi funkcioneri i razni clancici stranaka prestali da sede u foteljama javnih preduzeca, da trose sluzbena vozila u privatne svrhe, namestaju tendere verujem da bi ostalo sredstava da se povecaju plate zaposlenima, zaposli nova radna snaga u preduzeca koja vode racuna o cistoci, kupi se savremenija oprema. Ne, u tim preduzecima zaposleni po kancelarijama vise i nemaju mesta gde da sede a uslovi rada zaposlenih koji se svaki dan bore protiv smeca i prljavstine sve gori.
Nazalost nemaju svi uslovi da rostiljaju i da prave piknike, pre nekoliko godina je covek u nasem gradu umro od gladi a da niko nije ni trepnuo... Ali vazno je da se funkcioneri slikaju jednom godisnje sa lopatama, metlama i dzakova, bar su do sada mogli da nauce kako se pravilno rukuje sa ovim alatkama...
KZ77 Odgovori
Nezaposlena u pravu si, trebao sam dodati a mislio sam da se podrazumeva uz novčanu nadoknadu i na dobrovoljnoj osnovi. Pozdrav
rax Odgovori
ovo je 3. godina ciscenja srbije, kod mene u epicentru "banje palic" i pored mog intenzivnog angazovanja , javna deponija nije ociscena. ja ne verujem u ove silne akcije. a sto se dece tice, sram da bude svakog, ko decu dovede da cisti djubre, koje odrasli, neodgovorni bacaju po sumama, rekama i jezerima.
Cannibal Odgovori
"a sto se dece tice, sram da bude svakog, ko decu dovede da cisti djubre, koje odrasli, neodgovorni bacaju po sumama, rekama i jezerima."

Аха, најбоље је од њих правити нерадничке свиленбубе и будуће паразите. Неће им ништа фалити од мало рада у циљу опште користи и свака част онима који су довели децу како би од њих начинили одговорне одрасле који неће бацати ђубре около и понашати се као бахата марва.
Jovana Odgovori
Ne razumem ljude koji ucestvuju u ovim akcijama, zar ne znaju da ovde vladaju hulingani (poznati pod nazivom navijaci) i vandali i da ce odmah sve da polome, uniste i isaraju grafitima? Osim toga, kultura stanovnistva je takva da mnogi ne znaju cemu sluze kante za smece. Sav taj trud je uzaludan.
M Odgovori
pa ovde vecina nisu volonteri nego ljudi koji su dosli po direktivi
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.