• Pregleda: 5753

12 miliona za problem podzemnih voda

12 miliona za problem podzemnih voda

Za rešavanje problema odvođenja viška podzemnih i atmosferskih voda ove jeseni lokalna samouprava će izdvojiti 12 miliona dinara. U pitanju su sredstva iz ekoloških fondova, a utrošiće se na pet lokacija u gradu. Jedna od takvih lokacija može da posluži i kao primer šta treba uraditi kada vam podzemna voda ispuni dvorište.

Dvorište Janoša Oldal Guljaša u aprilu 2010. godine ličilo je na jezero. Procenjeno je da je tada u njegovom dvorištu bilo 30.000 kubika vode, koju su vatrogasci pumpama izbacivali napolje. Njegova kuća nije bila toliko ugrožena koliko kuće u komšiluku. Nakon što je tada voda ispumpana, nadležni su tražili uzrok i rešenje problema, koje je konačno pronađeno i sprovedeno u delo. Postavljena je šahta i pumpa kapaciteta 1,5 litara po sekundi, odnosno 900 litara u minuti, koja višak vode pumpa u najbližu kanalizaciju.

Sanaciju problema izbijanja podzemnih voda u ovom dvorištu izvelo je preduzeće DTD “Severna Bačka”. Prema njihovim rečima, rešenje koje su ovde izveli može se primeniti u celom gradu, na svim lokacijama koje imaju probleme sa podzemnim vodama.

Ova lokacija na uglu ulica Marka Marulića i Majevičke, kod Jevrejskog groblja, samo je jedan u nizu čiji su problemi rešeni intervencijama iz gradskog budžeta. Za rešavanje problema odvođenja atmosferskih i podzemnih voda ukupno će biti potrošeno 12 miliona dinara. Sanirana je ova lokacija, izgrađen kanalizacioni vod u ulici Kiš Ernea, krenulo čišćenje kanala u MZ Zorka, a za mesec dana će startovati i radovi u Velikom Radanovcu i Makovoj Sedmici.

Izvedeno rešenje na ovoj lokaciji koštalo je oko 4.000 evra, bez poreza. Postavljena oprema je automatizovana i reagovaće posle prve sledeće navale podzemnih voda, ili obilnih kiša.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

3
mortal Odgovori
Predizborna kampanja ili ne, totalno je nebitno... Samo napred! Svidja mi se
danilo Odgovori
sigurno je da ovaj posao nije vredeo vise od 1500 evra,a pitanje je gde je ostatak otisao
bonscot Odgovori
sta ce biti sa nasejima gde nema gradske kanalizacije oni neka plivaju na primer mz granicar
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.