Komentara: 3
Pregleda: 7274

12 miliona za problem podzemnih voda

21.11.2011. u 16:13h
Izvor: RTV Yueco
12 miliona za problem podzemnih voda

Za rešavanje problema odvođenja viška podzemnih i atmosferskih voda ove jeseni lokalna samouprava će izdvojiti 12 miliona dinara. U pitanju su sredstva iz ekoloških fondova, a utrošiće se na pet lokacija u gradu. Jedna od takvih lokacija može da posluži i kao primer šta treba uraditi kada vam podzemna voda ispuni dvorište.

Dvorište Janoša Oldal Guljaša u aprilu 2010. godine ličilo je na jezero. Procenjeno je da je tada u njegovom dvorištu bilo 30.000 kubika vode, koju su vatrogasci pumpama izbacivali napolje. Njegova kuća nije bila toliko ugrožena koliko kuće u komšiluku. Nakon što je tada voda ispumpana, nadležni su tražili uzrok i rešenje problema, koje je konačno pronađeno i sprovedeno u delo. Postavljena je šahta i pumpa kapaciteta 1,5 litara po sekundi, odnosno 900 litara u minuti, koja višak vode pumpa u najbližu kanalizaciju.

Sanaciju problema izbijanja podzemnih voda u ovom dvorištu izvelo je preduzeće DTD “Severna Bačka”. Prema njihovim rečima, rešenje koje su ovde izveli može se primeniti u celom gradu, na svim lokacijama koje imaju probleme sa podzemnim vodama.

Ova lokacija na uglu ulica Marka Marulića i Majevičke, kod Jevrejskog groblja, samo je jedan u nizu čiji su problemi rešeni intervencijama iz gradskog budžeta. Za rešavanje problema odvođenja atmosferskih i podzemnih voda ukupno će biti potrošeno 12 miliona dinara. Sanirana je ova lokacija, izgrađen kanalizacioni vod u ulici Kiš Ernea, krenulo čišćenje kanala u MZ Zorka, a za mesec dana će startovati i radovi u Velikom Radanovcu i Makovoj Sedmici.

Izvedeno rešenje na ovoj lokaciji koštalo je oko 4.000 evra, bez poreza. Postavljena oprema je automatizovana i reagovaće posle prve sledeće navale podzemnih voda, ili obilnih kiša.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 7274

Povezana vest

Povezane teme

makova sedmica

mz zorka

radanovac

podzemne vode

DTD

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.