Komentara: 0
Pregleda: 3189

Oni dolaze: Selmida Kadrija, učenica generacije OŠ "Đuro Salaj"

25.08.2021. u 12:51h
Izvor: Subotica.com
Svoj takmičarski duh i sposobnost da uviđa veze među pojavama u društvu i u svetu oko sebe, Selmida Kadrija, učenica generacije Osnovne škole "Đuro Salaj", iskoristila je kako bi razgranala svoju svestranost i produbila znanja i veštine u svakoj sferi koja je zanima.
Oni dolaze: Selmida Kadrija, učenica generacije OŠ "Đuro Salaj"

Selmida najviše voli srpski i istoriju. Srpski, kako kaže, uglavnom zbog književnosti, zbog čega ubrzo dolazi do saznanja da zapravo obožava da čita, pa tako ide redom i savladava klasike, ali je otvorena i za savremeniju književnost. Ljubav prema pisanoj reči neguje još od detinjstva.

- Mama mi je čitala bajke kad sam bila mala, ali ljubav prema knjigama mi se rodila oko trećeg razreda. Čitala sam knjige za decu, bajke i pripovetke, ali u petom razredu, kada smo dobili nastavnike, to je dosta uticalo na mene, jer mi je nastavnica srpskog preporučivala knjige i one su mi se mnogo svidele. Na primer, Džejn Ostin i Šarlot Bronte. Tada sam shvatila da mnogo volim da čitam i počela sam da čitam neke malo modernije knjige - priča nam Selmida, koja neguje i jedan lep, kreativan hobi. - U slobodno vreme sam pokušavala da pišem neke tekstove, ali me je strah da neko to vidi. Volim da pišem sastave, meni su pismeni zadaci doživljaj i stalno pokušavam neke tekstove da složim. Ali, to je za sada samo hobi za koji inspiraciju vučem iz života.

Oni dolaze: Selmida Kadrija, učenica generacije OŠ "Đuro Salaj"Pored srpskog, obožava istoriju jer uviđa neraskidivu povezanost između predmeta i gradiva. Na primer, seća se dobro kako su lepo povezali građu o Prvom srpskom ustanku sa narodnim junačkim pesmama. Istoriju je zavolela, paradoksalno, jer joj je bila teška, a Selmida obožava izazove. Kada uči o istoriji, duboko zadire u nju i analizira istorijske procese.

- Istoriju volim jer razmišljam – da nije bilo istorije, ne bi bilo ni nas. Želela bih možda i da studiram istoriju. Volim da učim o istorijskim ličnostima koje su uradile nešto baš posebno, kao na primer Nikola Tesla. On je jako bitna ličnost za Srbiju, to što je uradio i ostao zapamćen. Pomislila sam – možda će i mene ljudi zapamtiti zbog nekog dostignuća. Od istorijskih perioda mi je naročito zanimljiv Kosovski boj, dosta smo radili epskih pesama na tu temu i dosta smo govorili o tome na istoriji. Ja sam sa Kosova i mnogo mi znači kada se govori o tome, kada znam da nije zaboravljeno šta se tamo desilo - objašnjavam nam naša sagovornica.

Naša sugrađanka voli da se nadmeće i nadmudruje, pa je stoga bila i na takmičenjima. Spremala za srpski i istoriju, kako prošle, tako i ove godine, međutim, zbog pandemije nije uspela da pokaže naučeno.

- Bila sam na takmičenju iz srpskog u šestom razredu. Dobro sam prošla, otišla sam na opštinsko, ali se, nažalost, nisam plasirala dalje - kaže Selmida, priznajući da iako se temeljno spremala, nije razočarana što se takmičenja ove i prošle godine nisu realizovala. - Išla sam na dodatnu nastavu, dobro smo radili, bila je opuštena atmosfera i puno sam se spremala za oba predmeta. Ispalo je kako je ispalo, ali ću svakako iskoristiti naučeno gradivo u srednjoj školi.

Oni dolaze: Selmida Kadrija, učenica generacije OŠ "Đuro Salaj"S obzirom na svestranost svog duha, Selmida je članica i školske šahovske sekcije. Kao što je slučaj sa knjigom, i sa šahovskom tablom se susrela još kao mala.

- Prvu partiju sam odigrala sa dedom. On je bio prvi pre mnogo godina i podstakao me je da počnem da se bavim šahom. Tako sam od četvrtog razreda počela da igram šah. Svidelo mi se da gledam druge kako igraju, pa sam i ja htela da budem na njihovom mestu i da probam da pobedim. To mi je bio doživljaj. Nisam se naročito fokusirala na učenje poteza, uglavnom igram na intuiciju i trenutak. Omiljena figurica mi je lovac, jer je vrlo koristan i često ga koristim, a volim i tu celu metaforu koja se plete oko lovca - ističe Selmida, koja se pre dve godine okušala i na takmičenju i zabeležila dobre rezultate. - Bilo je jako napeto. Jako sam se uplašila jer nikad nisam bila na takmičenju, nikog nisam znala, ali nastavnik je bio tu da me smiri, da mi objasni kako to treba da izgleda i da nemam razlog da se plašim. Uglavnom nemam tremu na takmičenjima. Tada sam osvojila treće mesto. Kada pobedim, uvek mislim da mogu bolje, ali sam u ovoj situaciji bila oduševljena jer sam osvojila treće mesto.

Oni dolaze: Selmida Kadrija, učenica generacije OŠ "Đuro Salaj"Selmida želi da upiše društveno-jezički smer u Gimnaziji "Svetozar Marković", a s obzirom na njenu svestranost, smatra da će tamo nadograditi znanje koje već ima. Iako nije sasvim sigurna čime bi želela da se bavi, ima jednu sliku sebe u budućnosti.

- Kada porastem, želela bih da budem advokatica. To mi je zasad ideja, ali se možda pronađem i u nečemu drugom. Mi smo ovde u školi, na dosta časova, imali razne debate. I meni se dopao sukob mišljenja i to da svako brani svoje mišljenje. Napeto je, i to mi se baš dopada - entuzijastično će Selmida.

USPESI

  • Treće mesto na opštinskom takmičenju u šahu;
  • Drugo mesto na opštinskom takmičenju u stonom tenisu;
  • Sertifikat škole za mlade "Sačuvajmo zdravlje pravilnom ishranom";
  • Učešće u projektu zdrave ishrane "Zdravo rastimo".
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3189
Povezane teme

oš đuro salaj

osnovna škola đuro salaj

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.