Komentara: 4
Pregleda: 1891

Oni dolaze: Luna Najdeski, učenica OŠ "10. oktobar"

17.10.2019. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Luna Najdeski, učenica sedmog razreda OŠ "10. oktobar", ističe se svojom svestranošću i uspesima na takmičenjima opštinskog, okružnog i međunarodnog karaktera. Osim što voli prirodne nauke i jezike, medalje i diplome stižu i sa sportskih takmičenja, likovnih i literarnih konkursa.
Oni dolaze: Luna Najdeski, učenica OŠ "10. oktobar"

Zanimljiv svet flore i faune koji nas okružuje, Lunu Najdeski je zainteresovao u petom razredu, od kada uživa u biologiji i zanimljivostima koje joj ova nauka otkriva. Tako je, između ostalog, saznala za ribice koje imaju dovoljno široka peraja da, kada dođu do površine vode, uz povetarac mogu da polete i mnoge druge neobične pojave u prirodi.

- Biologija je vrlo je važna, zato što ne možemo da živimo u svetu ako ga ne poznajemo - priča Luna, koja je do sada i sama pravila prezentacije i držala časove drugarima iz razreda. - U početku je bilo malo strašno, sva ta trema pred razredom, ali mi je vremenom postalo lakše, jer uživam u tome da prenosim znanje. Biologija je ono što me zanima i ono što volim i time bih volela da se bavim u budućnosti.

Ipak, Luna pažljivo neguje i ljubav prema jezicima. Kako od prvog razreda pohađa bilingvalnu nastavu na srpskom i nemačkom jeziku, oba su joj prirasla srca, a takođe je postigla i odlične uspehe na takmičenjima, te je iz nemačkog jezika osvojila peto mesto na republičkom nivou, dok iz srpskog jezika učestvuje na opštinskim i okružnim takmičenjima godinama unazad.

- Obožavam srpski jezik, jer mislim da bi maternji jezik trebalo svi da poznajemo, a najzanimljivije su mi glasovne promene, jer nam pokazuju kako se sve menja i koliko je jezik zapravo živ. Kada je u pitanju nemački, za mene nije težak, ali verujem da je nekima teže nego nama koji ga od prvog razreda učimo kroz pesme i igru, tako da su nam reči i sam izgovor već ušli u glavu - kaže Luna.

Ova talentovana učenica je i dobra sportistkinja, pa je tako, u okviru škole, na međuokružnom takmičenju iz atletike u disciplini bacanje kugle osvojila peto mesto, dok je godina trenirala i karate, gde je nosilac plavog pojasa.

- Karate sam prestala da treniram zbog brojnih obaveza u školi i priprema za takmičenje, ali sam se pronašla u bacanju kugle - priča Luna, koja priznaje da u početku nije bila zainteresovana za ovu disciplinu, ali da joj se vremenom dopala. - Jako je važno da se ruke dobro razmrdaju, jer ako nisu dovoljno zagrejanje, može da se izvrne ili da dođe do preloma. Kugla se uvek drži na ramenu, sve do izbačaja koji se izvodi pod uglom od 45 stepeni, a ako se slučajno pomeri sa vrata, može da dođe do iščašenja. Tako da nije jednostavno, ali je zanimljivo.

Luna Najdeski je i vrlo kreativna devojčica, a svoju umetničku stranu ispoljava kroz učešće na dramskim sekcijama, crtanje i slikanje. Neki od njenih najboljih radova danas krase zidove hodnika škole i izlažu se na priredbama, a ne izostaju ni nagrade na konkursima i takmičenjima iz likovne kulture.

USPESI

Školske aktivnosti

2. razred

 • Drugo mesto na literarnom konkursu "Subotica moj grad".

5. razred

 • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz biologije;
 • Treće mesto na okružnom takmičenju iz biologije;
 • Drugo mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika;
 • Treće mesto na okružnom takmičenju iz srpskog jezika;
 • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz istorije;
 • Peto mesto na republičkom takmičenju iz nemačkog jezika.

6. razred

 • Prvo mesto na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika
 • Peto mesto na međunarodnom takmičenju iz atletike u disciplini bacanje kugle.

Vanškolske aktivnosti

Plavi pojas u karateu

2016. godine

 • Prvo mesto za kate u pojedinačnoj konkurenciji na Okinava kupu Subotica;
 • Prvo mesto za kate u ekipnoj konkurenciji na Okinava kupu Subotica.
 • Treće mesto za kate u pojedinačnoj konkurenciji na Shinnenda kupu Subotica.

2017. godine

 • Prvo mesto za kate u ekipnoj konkurenciji na Shinnenda kupu Subotica;
 • Drugo mesto za kate u pojedinačnoj konkurenciji na Shinnenda kupu Subotica.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 3 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 1891
Povezane teme
osnovna škola 10. oktobar oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.