Komentara: 0
Pregleda: 96

Otvaranje izložbe: Újházi adrienn – biophilia: modified origin

30. oktobar 2020. u 18:00 časova
Savremena galerija Subotica

U Savremenoj galeriji Subotica će u petak, 30. oktobra 2020. u 18 časova biti održano otvaranje samostalne izložbe Adrien Ujhazi pod nazivom “BIOPHILIA: Modified Origin”.

Adrien Ujhazi svoje stvaralaštvo usmerava ka ispitivanju odnosa čoveka i prirode koje obuhvata oblasti ekološke umetnosti i Bio art-a. Pojam biofilija se odnosi na ljubav prema svim živim sistemima koji egzistiraju na planeti Zemlji. Umetnica u svoj istraživački rad uključuje preispitivanje novog prirodnog materijala, „scoby“-ja (simbiotske kulture bakterija i kvasca). Transformacijom uzgojenog materijala dolazi do novih likovnih i estetskih rešenja. Njeni radovi nose važne poruke vezane za životnu sredinu i upozorava na alarmantno stanje u kojem se priroda nalazi. Izložba se sastoji od nekoliko celina koje čine ambijentalne instalacije.

Adrien Ujhazi je rođena 1995. godine u Novom Sadu. Diplomirala je 2018. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo u klasi prof. Vlade Rančića. 2020. godine diplomirala je na master studijama istog fakulteta, smer slikarstvo u klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić. Dobitnica je brojnih stipendija i nagrada. Svoje radove redovno izlaže u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na Internacionalnoj rezidenciji “Montemero Art Residency” u Španiji (2019.) gde je bila pozvana od strane kustoskinje Zeren Oruc ( iksvy art) da bude mentor radionice. Članica je Šok zadruge, Híd Kör Art-a i SULUV-a. Suosnivačica je Centra za promociju transdisciplinarnosti Ko-ART. Trenutno je zaposlena kao profesorka u Srednjoj školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu.

Promocija kataloga i prateći programi izložbe biće naknadno najavljeni.

Molimo posetioce koji budu prisustvovali otvaranju izložbe da obavezno nose zaštitne maske i poštuju propisane mere zaštite.

Otvaranje izložbe: Újházi adrienn – biophilia: modified origin
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.