Komentara: 0
Pregleda: 152

Izložba - Pannon Connections

24. septembar 2020. u 18:00 časova
Mađarski kulturni centar Palić

Otvaranje izložbe koja svedoči o viševekovnoj povezanosti naroda koji žive na ovim prostorima pod nazivom Pannon connections održaće se u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Mađarskom kulturnom centru (Bohinjska bb) u četvrtak 24. septembra 2020. godine sa početkom u 18 časova.  Izložbu će otvoriti autori izložbe, Dejan Mrkić, društveni komentator i urbani hroničar i dr Zoltan Mesaroš, arhivator i istoričar.

Ulaz je slobodan.

Međuljudski odnosi u našoj sredini imaju i jednu dimenziju više, da budu međunacionalni. Ponekad na to ne obraćamo pažnju jer svoje veze brižno negujemo ceo svoj život.

Veze između Mađara, Srba i Hrvata traju hiljadu godina. O tome svedoči mnoštvo činjenica. Tako i Dokumentarna izložba „Pannon connections” predstavlja jedno svedočanstvo o pojedincima i grupama ljudi koji su dali značajan pečat  odnosima između naših naroda. Ako nekima to i nije bila jedina namera, svojim znanjem i ambicijama prevazišli su jezičke,kulturne i političke granice i zadužili obe nacije, pa čak i više od toga.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli.

Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome se pruža podrška regionalnim umetnicima i promovišu najrazličitiji trendovi u kulturi.  Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.

Događaj se organizuje u skladu sa odredbama Vlade Republike Srbije, nošenje maski je preporučeno u zatvorenom prostoru kao i poštovanje fizičke distance. Prostor se dezinfikuje prema preporukama svetske zdrastvene organizacije.

Izložba - Pannon Connections
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.