Komentara: 0
Pregleda: 303

Ana Vrtačnik: Kroz dodir

24. novembar 2023. u 19:00 časova
Savremena galerija Subotica

SAVREMENA GALERIJA SUBOTICA

Ana Vrtačnik: Kroz dodir

Otvaranje izložbe: 24.11.2023, 19.00

Trajanje izložbe: 24. novembar 2023. – 31. januar 2024.

Ana Vrtačnik se u svojoj umetničkoj praksi bavi istraživanjem i primenjivanjem biomimetičkih formi i prirodnih materijala. Dela koja će biti predstavljena na izložbi „Kroz dodir" nastala su korišćenjem i obrađivanjem vune na raznovrsne načine. Odabir i slojevito kombinovanje materijala rezultira delima koja poseduju izraženu reljefnu teksturu, čime se poziva na fizički dodir. Direktan kontakt i taktilnost predstavljaju ključnu osnovu stvaralaštva Ane Vrtačnik:„U savremenom društvu, u kojem dominiraju mediji masovne komunikacije, konstantno smo okruženi različitim ekranskim prikazima koji nas podstiču da informacije i iskustva stičemo prevashodno putem čula vida. Usled toga, ono što biva marginalizovano, odnosno skoro potpuno zapostavljeno jeste upravo poimanje sveta dodirom.”
Ovo je prva samostalna izložba umetnice u Subotici.

BIOGRAFIJA UMETNICE

Ana Vrtačnik rođena je 1991. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Osnovne i master studije slikarstva završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno istražuje primenu biomimetičkih formi i prirodnih mekih materijala kroz formu slike, skulpture i instalacije.

Do sada je imala brojne samostale i grupne izložbe, kolaboracije i publikacije sa raznim umetnicima, kustosima, institucijama i galerijama širom sveta ( Kina, Švajcarska, Belgija, Holandija, Austrija, Danska,  Sjedinjene Američke Države, Kanada, Španija...). Dobitnica je više nagrada iz oblasti umetnosti od kojih su najznačajnije: nagrada fondacije „Mali princ“, nagrada fondacije „Milivoj Nikolajević“, nagrada Univerziteta u Novom Sadu za vrhunske rezultate u umetnosti, prva nagrada za pozorišni plakat na 58. festivalu „Sterijino Pozorje“. Članica je SULUV-a od 2015. Godine. Od 2017. godine radi kao saradnik na katedri za slikanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Kustoskinja izložbe: Tamara Kucor, istoričarka umetnosti

Dobro došli! 

Izložbu podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Subotica i North Engineering d. o. o.

Ana Vrtačnik: Kroz dodir
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.