Komentara: 0
Pregleda: 282

Naučno-stručni skup "Kultura Hrvata u Vojvodini - od bogatog nasleđa prema procesima razvoja"

20. septembar 2019. 16:00 časova
Subotica Više detalja

POZIVNICA

Međunarodni znanstveno-stručni skup KULTURA HRVATA U VOJVODINI – od bogatoga nasljeđa k procesima razvoja

Petak, 20. rujna (septembra) 2019. godine, s početkom u 16 sati
Pubota, 21. rujna (septembra) 2019. godine, s početkom u 9.30 sati
Pastoralni centar „Augustinianum“ u Subotici

Poštovani!

Srdačno Vas pozivamo na dvodnevni Međunarodni znanstveno-stručni skup pod nazivom Kultura Hrvata u Vojvodini – od bogatoga nasljeđa k procesima razvoja koji zajednički organiziraju Matica hrvatska Zagreb, Ogranak Matice hrvatske u Subotici i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Hrvati u Srbiji su, općenito promatrano, u većini višestoljetno domicilno stanovništvo na ovome teritoriju i predstavljaju relativno heterogenu nacionalnu zajednicu, čiji pripadnici u najvećem broju žive u Vojvodini, gdje sve do danas među njima jedino i postoje organizirana i djelatna nastojanja da se vlastiti nacionalni identitet održi i razvije. Kulturna baština, i ona materijalna i ona nematerijalna, Hrvata u Vojvodini višestoljetna i raznovrsna, a po obujmu je velika i bogata. No, ujedno, ona je visoko neistražena, uvelike neevidentirana i s deficitima u stručnoj obradbi. Kao takva, još uvijek je nedovoljno dostupna i malo je poznata široj javnosti. U novije vrijeme bilježe se nastojanja da se na planu istraživanja kulturnoga nasljeđa učine odlučniji iskoraci (projekti Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, Biografski leksikona Hrvata istočnog Srijema, Godišnjak Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i dr.) te da se recentno kulturno stvaralaštvo što više potiče i kvalitetno prezentira (aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, časopisi Klasje naših ravni i Nova riječ).

Svojevrsni poticaj i prinos tim procesima hoće aktivno dati i Matica hrvatska održavanjem Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa „Kultura Hrvata u Vojvodini – od bogatoga nasljeđa k procesima razvoja“, u suorganizaciji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata. Cilj nam je da na ovom skupu dodatno osvijetlimo pojedine dionice književne i jezične baštine, baštinske nanose vezane uz druge umjetnosti, utjecaje Matice hrvatske na kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i da svestranije sagledamo recentno kulturno stvaralaštvo i prezentaciju istog, a u perspektivama njegova razvoja.

Radujući se Vašem dolasku, srdačno Vas pozdravljamo!
Matica hrvatska Zagreb – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata – Ogranak Matice hrvatske Subotica

Naučno-stručni skup "Kultura Hrvata u Vojvodini - od bogatog nasleđa prema procesima razvoja"
Povezano dešavanje
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.