Izložba fotografija: Festivalski život u Vojvodini

Izložba fotografija ,,Festivalski život u Vojvodini,, mlade autorke Žofie Serda biće postavljena u Savremenoj galeriji, Subotica u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Otvaranje izložbe je zakazano za utorak, 18. jun 2019. godine sa početkom u 18 časova u Savremenoj galeriji, Subotica.

Ulaz je slobodan. Dobrodošli!

Izložba autorke će predstaviti dvadesetak fotografija nastalih tokom poseta muzičkim festivalima koji neguju savremenu tradiciju vojvođanskih Mađara kao što su Domboš fest, Etnofest, Malomfestival kao i pozorišni festival Desire. Savremena scena u Vojvodini u kojoj učestvuju vojvođanski Mađari je vrlo raznovrsna i bogata, a autorka neguje zainteresovanost za spontanost, te prenos emocije nastale u trenutku stvaralačkog zanosa. Njene fotografije ne samo da dokumentuju trenutke sa festivala koji se dešavaju u Vojvodini a koji imaju za cilj promociju različitosti i novih vidova umetničkog izraza nego i ostavljaju snažan utisak na posmatrača.

Žofia Serda je fotografkinja i novinarka. Nakon diplomiranja na Univerzitetu, radila je kao novinar u Novom Sadu, na televiziji Mozaik, predavala je mađarski jezik učenicima koji govore srpski jezik na Life Collage-u. Četiri godine je radila u pozorištu Deže Kostolanji u Subotici, najpre kao marketing a nakon toga kao umetnički sekretar. Povremeno piše za  novinske listove Képes Ifjúság, Magyar Szó, Teátrum i Hét nap.  Svojim objektivom dokumentuje trenutke umetničkog stvaranja te prenosi na posmatrača snažnu emociju.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom

0

Ovo dešavanje još uvek nije komentarisano.