Komentara: 0
Pregleda: 176

Predavanje: “Čuvari prošlosti” ili predmeta iz prošlosti?

17. maj 2019. 19:00 časova
Gradski muzej Više detalja

Muzeji za 10

Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3

17.maj, u 19 sati

Muzeji: “Čuvari prošlosti” ili predmeta iz prošlosti? – predavanje  

Predavač: dr Ljiljana Gavrilović, Etnografski institut SANU Beograd

Šta raditi sa predmetima iz prošlosti: pričati priče o prošlom zlatnom dobu ili tretirati istoriju kao učiteljicu života, dakle izvlačiti pouke iz prošlih grešaka da se ne bi pravile nove? U prvom slučaju istorija i tradicija postaju okov iz koga je nemoguće izaći, jer je nemoguće u sadašnjosti ostvariti zlatno doba (koje nikada nije postojalo). U drugom slučaju, predmeti iz prošlosti postaju kanal za preispitivanje i prošlosti i sadašnjosti. Primer: muzejske predstave "tradicionalne kuće" i načina življenja: romantizovani naspram realnog prikaza (koji nigde i nikada nije napravljen, ali je moguć).

Interpretacije i reinterpretacije kulturnih modela

Primer: priča o patrijarhatu kakav je zaista bio u predmodernim balkanskim društvima, a ne kako se sada zamislja da je izgledao. Predstavljanje ženske supkulture i moći svekrve, vrednosti ženskog rada, žensko samoorganizovanje u organizaciji funkcionisanja porodice... Priče o vrednostima: nekadašnjim, sadašnjim ili univerzalnim? I ako su sve obuhvaćene, na koji način?

Povratak u budućnost

Muzeji koji bi svoje zbirke vrednih predmeta iz prošlosti (onih koje smo mi kasnije otkrili i procenili ih kao vredne) bi, i sa tako ograničenim fondovima, mogli da deromantizuju prošlost i da pričaju priče o nama danas: kako smo stigli tu gde jesmo, koji bi elemeti tradicije mogli da nam pomognu da živimo bolje i ispunjenije živote a koji ne, koje tradicionalne vrednosti bi bilo dobro da se revitalizuju (ako je to uopšte moguće), a koje je nemoguće uklopioti u savremeni način življenja... Na taj način bi se pričama o prošlosti zapravo govorilo o budućnosti, a muzeji bi postali mesta u kojima se pregovara o vrednostima i značenjima, postali bi društveno aktuelni, što se od njih i očekuje.

Predavanje: “Čuvari prošlosti” ili predmeta iz prošlosti?
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.