Komentara: 0
Pregleda: 394

Izložba: Priroda i čovek

16. maj 2019. 12:00 časova
Gradski muzej Više detalja

Gradski muzej Subotica srdačno Vas poziva na otvaranje izložbe Priroda i čovek – Stalna postavka Prirodnjačkog odeljenja subotičkog Gradskog muzeja i na promociju knjige Prirodne vrednosti severne Bačke koja će se održati 16. maja 2019. u 12 časova, u Gradskom muzeju Subotica (Trg Sinagoge 3).

Uvodna reč: Miroslava Babić, član Gradskog veća zadužena za kulturu. Izložbu otvara: prof. dr Geza Cekuš, redovni profesor u penziji Učiteljskog fakulteta u Subotici. Autori izložbe i knjige: mr Ištvan Hulo i dr Gabrijela Kajdoči Lovas.

Prvenstveno, nova stalna postavka prirodnjačkog odeljenja subotičkog Gradskog muzeja prikazuje bogatsvo živog sveta severne Bačke, sa akcentom na njegovu raznovrsnost, lepotu i ugroženost. Izložba takođe ima cilj da posetiocima prikaže postglacijalne promene i proces stvaranja savremene, nama poznate recentne flore i faune. Iz tog razloga izložba ima više tematskih celina. U prvom delu postavke pomoću diorama prikazana su raznovrsna staništa koja su se razvila na peščanim, stepskim, slatinskim, kao i na vodom pokrivenim područjima. Suprotno od ovih diorama nalaze se celine, koje predstavljaju faktore, koji su uticali na razvoj ovih staništa: diorama „Pogled u prošlost: kraj ledenog doba” (prikazuje geološke i klimatske faktore) i „Drevni ljudi severne Bačke” (prikazuje ljudsko delovanje). Završne celine imaju više edukativni karakter i prikazuju teme „Zaštita životne sredine” i „Blago prirodnjačke zbirke”.

 

 

 

Izložba: Priroda i čovek
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.