Komentara: 0
Pregleda: 243

Kreativna radionica - Tanja Ostojić: POLITIKE ŽENSKOG TELA

14. jun 2024. u 10:00 časova
Savremena galerija Subotica

Tanja Ostojić – kreativna radionica

ŽENSKO ZDRAVLJE, POLITIKE TELA, RAD, SEKSUALNOST, MENOPAUZA, TRANSFORMACIJE i STARENJE

Savremena galerija Subotica

Park FerencaRajhla 5, Subotica

14—16. jun 2024.

Vizuelna umetnica Tanja Ostojić, čija nas izložba očekuje kasnije ove godine, održaće trodnevnu kreativnu radionicu, u okviru svog autorskog projekta pod nazivom „Žensko zdravlje, politike tela, rad, seksualnost, menopauza, transformacije i starenje”(Women’s Health, Body Politics, Labour, Sexuality, Wellbeing, Menopause, Ageing and Agency)u perioduod 14. do 16. juna, svakog dana od 10 do 18 časova.

Projekat se bavi osnaživanjem žena čije se reproduktivno doba završava, u cilju njihovog razumevanja ovog perioda u smislu sticanja nove vrste mentalne i fizičke dobrobiti. Stoga će radionica spojiti žene različitih generacija, nacionalnosti i životnih priča u okruženje podrške i razumevanja koje će se stvoriti otvorenim razgovorima o osetljivim i intimnim temama. Ovu vrstu kolektivnog ženskog iskustva učesnice radionice mapiraće zajedničkim kreativnim radom u tehnici veza i pačvorka, koji će biti izložen u Savremenoj galeriji Subotica od 31. avgusta do 12. oktobra ove godine. Učesnice neka budu slobodne da ponesu sa sobom predmet od tekstila koji eventualno žele na ovaj način da ovekoveče i ugrade u zajedničku tapiseriju.

Radionica će se odvijati u prostoru Savremene galerije Subotica, a jedno prepodne i na jezeru Palić. Izlazak na jezero odvešće učesnice do Ženskog štranda i akva parka, gde će imati priliku da podele iskustva o praksama plivanja, povezivanja sa vodom i njenom učinkovitošću za žensko zdravlje, kao i da istraže o istorijatu ovog kupališta i da preispitaju kvalitet vode. Ove aktivnosti su u cilju promišljanja, povezivanja i kreativnog izražavanjao ulogama i strategijama žena koje vode ka ozdravljenju.

Učešće u radionici je besplatno, broj mesta ograničen, prijava je obavezna. Sve zainteresovane učesnice molimo da se prijave na mejl adresu pedagog.sgsu@gmail.com do ponedeljka, 10. juna u podne. Radujemo se vašim prijavama i da zajedno, na kreativan i edukativan način, provedemo jedan junski vikend.

Tanja Ostojić je interdisciplinarna umetnica, istraživačica i edukatorka, jugoslovenskog porekla, koja živi i radi u Berlinu. Ona je međunarodno priznata kao pionirka institucionalne rodne kritike i po svom radu u oblasti društveno i politički angažovane umetnosti, te umetnosti u javnom prostoru. Od 1994. godine razvija istraživačke, performativne umetničke projekte koji se bave pitanjima rodne politike, feminizma, migracija, raseljavanja, rada i etičke participacije. Njeni radovi se nalaze u značajnim muzejskim kolekcijama, i izlagani su širom sveta, između ostalog: u Bruklinskom muzeju u Njujorku, na Venezijanskom Bijenalu (2001, 2011, 2024. godine), kao i na Bijenalu u Busanu u Južnoj Koreji.

Više informacija o umetnici: tanjaostojic.com

Projekat Tanje Ostojić „Žensko zdravlje, politike tela, rad, seksualnost, menopauza, transformacije i starenje”, podržale su: ifa — Institut für Auslandsbeziehungen, Savremena galerija Subotica, udruženje građana „Ženske studije i istraživanja”, Klub 60+ Savremene galerije Subotica. Medijski partneri: Magločistač, seecult.org.

Foto:

Tanja Ostojić: „Leksikon Tânja Ostojić”, radionica dokumentarnog veza, Goethe Institut Beograd (2017). Foto: Marija Piroški. Autorsko pravo: T. Ostojić

Kreativna radionica - Tanja Ostojić: POLITIKE ŽENSKOG TELA
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.